Måndag 4 februari, 2019

Måndag 4 februari, 2019

EWBL matchen mot Brno blev en mardröm för A3 och 97 – 63 är givetvis alldeles för stor marginal för att de skall kunna hämta in det men…….

Jag skulle inte bli det minsta förvånad om A3 vinner med minst 15 – 20 poäng när de får spela hemma i sin miljö och med någorlunda rättvisa rättskipare. Brno hade flyt i stort sett hela matchen med skyttet, med ringrullarna och definitivt med domarna.

Enjebo är en sportslig herre som inte säger något efter matchen om domarna och han är även en coach som inte lägger skulden på sina spelare. Han väljer att säga att laget inte var mentalt förberedda på matchen och det är enligt mig en fin omskrivning av att laget ”fick brunt i brallan” som en viss Plannja spelare brukade uttrycka sig ner det gick dåligt för laget.

I svensk basket pratar man inte ofta om intimidation men det var exakt vad laget råkade ut för. Det började med att tjeckerna inte spelade den svenska nationalsången. Det finns två sätt att reagera på när man blir retad eller skrämd. Man tar upp kampen eller så tar man till flykten.

När matchen drog igång så möttes A3 av ett ständigt hackande, knuffande och fasthållande lag och till råga på allt ngt småflinande domare som zoomades in hela tiden. De var verkligen i focus även av producenten. A3 gjorde 0 – 5 och kanske trodde de då att det skulle bli en vanlig match. Det blev en kaos match utan dess like. Ingen kom ens nära godkänt och för Mershon måste matchen ha varit en mardröm.

A3 ledningen måste tidigt ha insett att matchen var förlorad och jag tycker att man borde ha gått in för att vakta korgen och tvinga Brno att förtjäna poäng från 7 meter men i stället jagade man ända fram till slutsignalen och blottade sig bakåt gång på gång och blev ganska enkelt överspelade.

Matchen måste vara en väckarklocka inför kommande SM finaler då Luleås defensiv kommer att vara hårt och tufft och det går knappast att lita sig på en ev. hemmaplansfördel. För att vinna SM Guld måste A3 troligtvis även vinna på bortaplan och man måste definitivt inte tillåta sig att bli intimidated.

Det finns gott om fighting spirit i Högsbos och Marks damlag. Högsbo gjorde en heroisk insats och var faktiskt nära att lägga Luleå på rygg igår. Mark kämpar som tokar och när man dessutom tyvärr lite för ofta får spela lite väl tufft försvar då skräller man ibland även mot topplag. Visby är inget topplag utan snarare ganska svagt för att innehålla fyra eller är det fem importspelare. De har ingen chans alls mot A3 i ett slutspel.

Norrköpings damer käkade upp Uppsala redan den första perioden med samma koncentrerade spel som då de vann i Luleå. Norrköpings herrar käkade upp Köping i den andra halvleken. Jag tycker lite synd om Köping. De gjorde en strålande första halvlek men när hemmalaget fick sätta kropp på Köping i alla tänkbara och otänkbara situationer då orkade Köping inte stå emot. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen. Norrköping är bra så de behöver ingen hjälp för att vinna.

Norrköping har förresten den mest osportsliga speakern i basketligan. Föreningarna skall ha sportsliga presentationer och sportsliga arrangemang men när en speaker vrålar fooooouuuulllllll, turnoooooooveeeeeer eller bakåtspeeeeeeell varje gång det gästande laget drabbas men aldrig när det egna laget råkar ut för samma sak då är det inte OK. Märkligt att inte kommissarien eller domarna säger till speakern eller rapporterar beteendet till SBBF.

Få se hur länge vi behöver vänta innan A3 meddelar att man bryter med Dedic och att man söker en lång dam som kan matcha Luleå inside. Dedic måste känna att hon är ”helt vilse”. Jag skulle välja en amerikansk powerforward på 190 cm och välja att vila en amerikansk guard i varje seriematch. Lite konkurrens mellan guarderna tror inte jag skulle inte skada som det ser ut nu.

I kväll spelar BSKT borta mot Borås och det kan väl knappast sluta på annat sätt än med en ganska enkel vinst för Borås tänker du då, men har du glömt att BSKT överraskade med vinst i Borås den 6 mars 2018 med 91 – 97.

Godmiddag