Lördag 2 februari, 2019

Lördag 2 februari, 2019

Jag satt direkt bakom Luleås bänk under torsdagens match och studerade coach Visscher. Lyssnade på hans coaching så gott det gick och studerade spelarnas kroppsspråk. Reed verkar ha ett hetsigt humör. Hon var rasande över sin andra foul som tvingade Visscher att vila henne länge. Alminaite verkar vara en kul profil med ett härligt temperament dessutom överraskade hon med stundtals bättre spel än vad jag trodde att hon hade i sig. Att titta på videos på spelare är ganska lömska.

Det var inte samma laddning i Luleå, som med Barthold och Nyström i laget. Barthold verkar förresten ha tagit en betydligt mer tillbakadragen roll i år. Hon kunde ha agerat betydligt starkare för laget även om hon inte spelade men hon var passiv. Det har varit en viss turbulens i laget och i media har en del signaler sänts som kanske har samband med det nya kroppsspråket.

Kroatiskan Sandric som Luleå BBK kontrakterade igår är en riktigt bra spelare som definitivt gör Luleå Basket bättre. Helt klart är att A3 måste agera för att hjälpa Degbeon att klara av sin uppgift i defensiven nära korgen.

Fem timmar kvar till Brno mot A3. Brno har längd, snabbhet och några vassa skyttar. Amerikanskan spelade sporadiskt mot Luleå men var svårstoppad med sin stora kroppshydda. Varför hon spelade så lite mot Luleå vet jag inte. Jag tippar att Brno blir svårt för A3 eftersom man är ovan att spela snabb basket som var Brno`s medicin i Luleå. Brno´s längd blir svårhanterlig för A3 om de väljer att konsekvent gå inside, men det är inte riktigt deras spelstil. Mingo är dock tillbaka i A3 och om hon och Brown kan dra upp tempot och få igång skyttet då vinner A3.

Norrköping ”hängde på” BC Luleå trots att de saknade flera starters. Det är för mig en gåta att Stark kan få springa och hålla fast Collins hela tiden trots att matchen döms av Kalpakas. Inte släpper han det spelat när han dömer i Champions league. Jag vet för jag ser hans matcher i den ligan. Jag ställer återigen frågan vad det beror på att de svenska domarna bedömer ”så konstigt”, reglerna följer de ofta inte.

BC Luleå var ganska överlägsna igår men fattas bara annat med så många borta i Norrköping och som lök på laxen åkte Flack på en skada som innebär att säsongen är över. Om två veckor kommer Norrköping till Umeå. Kanske är det dags för seger nummer ett mot dem då.

SBBF har beslutat att det herrlag som vinner Svenska Cupen i höst får chansen till spel i Europe Cup. Kan det vara en lockande morot ? Det gäller fri regional lottning vilket innebär att IKSU:s herrar kan få möta BC Luleå på hemmaplan i september om de väljer att delta. Lägst rankade lag får alltid hemmaplan. Om anmälningsavgiften blir låg då kanske Svenska Cupen blir en succé, vi får se.

SBBF har problem med att få föreningar att arrangera RM och USM sammandragningar. Det ekonomiska bidraget är bara 800 kr/match vilket innebär att när hallhyra och domare är betalda så blir det förlust i varje match. På torsdagens möte i Stockholm föreslogs en höjning till 1600 kr/match och det vore bra för då vågar många fler ta på sig ett arrangemang om man inte har några sponsorer och bidragsgivare som går in och backar upp arrangemanget. SBBF har varit otroligt bortskämda med detta men det är nya tider och SBBF måste satsa betydligt mer på bredden om basketen inte skall tappa mot andra nya sporter.

McNeil lämnar TTG och går till Carlstad United det säger en hel del om läget i fotbolls Umeå.

Godmiddag