Fredag 1 februari, 2019

Fredag 1 februari, 2019

Mina spekulationer inför toppmatchen A3 och Luleå BBK stämde inte fullt ut men en del satt.

Eftersom Barthold inte spelade så fick Felixova och Alminaite ta hand om Degbeon och det klarade de inte av. Reed klarade av Lawrence ute på golvet men nära korgen gick det inte. Lawrence blev frustrerad av Reed:s tuffa försvar och tog kladdfoul på henne och då blev det bara 23 minuter mot normala 33. Ponturo gjorde ett bra jobb och höll Brown på låga 14. Hall fick Mershon och hon vann inbördes fighten.

Jag nämnde aldrig Asoro i gårdagens spekulationer inför matchen mot Luleå och det eftersom jag trodde att Mingo skulle få starta men coach Enjebo ville tydligen inte spräcka startfemma som han har kört med hela säsongen. Asoro fick starta och Nnamaka fick ta hand om henne och det gjorde hon rejält men Asoro hade en stark defensiv och hela 6 returer.

Luleå gav Degbeon, Lawrence, Dedic öppna skottlägen men de tog dem inte utan passade vidare. Det tycker jag är A3:s akilleshäl. Flytta pjäserna närmare korgen och börja attackera mera så måste motståndarna försvara.

Jag vet inte om Dedic är här på provspel eller om hon har kontrakt säsongen ut. Om det är provspel då är det nu läge att finna en kompis till Degbeon så att hon får den hjälp hon behöver för att klara av jobbet nära korgen i det stundande slutspelet. Dedic var bra när hon landade i Umeå men efter det har hon stadigt blivit sämre. Jag misstänker att det är lite för stor skillnad mot det Balkan spel som hon är van vid och att omställningen blir för svår.

Det som avgjorde matchen var Mingo och Degbeons starka spel nära korgen och givetvis att Barthold inte var med. Mingo har samma kvalitet som fjolårets Kiesel. Hon är inte lika snabb men enormt smidig och smart med ett skott som en smekning.

Det som förvånar mig var att A3 inte satsade på en maximal vinst. Man åkte hem med två timeouter i fickan. Man rullade bara på och till och med luftade bänken. + 17 eller mer hade varit bättre att ha i bagaget än +10. Det finns inga garantier att A3 vinner borta mot Norrköping, eller hemma mot Alvik och vid en förlust blir garanterat matchen i Luleå den 7 mars en nagelbitare. Kom ihåg var du läste detta först.

Hur som helst var det trevligt att det kom lite folk till hallen men inte var det den siffra som uppgavs i högtalarna. Antagligen har både BSKT och A3 börjat att rapportera närvarande plus säsongskort som ej är på plats. Stämningen var i alla fall god särskilt i början av matchen då A3 bjöd på tempofylld och rolig basket att se på. Matchen i övrigt var inte av särskilt hög kvalitet.

Det som definitivt inte var bra var att domarna. Gudelj och Nasrollah släppte alldeles för mycket handchecking och basline tacklingar. Det är tydligen tillåtet att med kroppen trycka ut en spelare över baslinjen så länge som man inte använder händerna och det är tydligen återigen tillåtet att störa bollföraren med kladdande händer så länge som anfallaren inte attackerar. Jag anser att Luleå gynnades av detta eftersom de konsekvent spelar på det viset och har gjort det i många år och de får dessutom tillåtelse av domarna att göra det. De petiga tekniska foulen börjar bli parodi. Nog måste en domare tåla att en spelare spontant tycker att hon borde ha fått en foul med sig i en attack situation. Jag såg Bayern Munchen mot Fenerbache senare på kvällen. Om domarna hade blåst T varje gång de spelarna ropade foul då hade det blivit minst 20 tekniska i den matchen. De blåste aldrig.

Sopron Basket åkte på en heartbreaking förlust på hemmaplan mot Avenida och det berodde på en viss Jewell Lloyd som var i Umeå med Botas i oktober. Hon lämnade Botas nyligen och i gårdagens debut tog hon över matchen och förde Avenida till en meriterande seger borta med 66 – 68. Avenida sparkade den unga coachen nyligen och ersatte honom med en herre i min ålder. Spelarna såg inte ut att lyssna på honom särskilt mycket men vad gjorde det när man har fått en JUVEL i laget. När Lloyd kom in på plan sköt hon 60% och satta 18 poäng på 32 minuter och var the decider..

IKSU:s damlag har ställt upp med bara fem spelare i två matcher i rad i division 2. Borta mot Vråken blev det storstryk men hemma mot Gammelstad förra helgen blev det vinst i alla fall. Det verkar inte finnas något större intresse för att skapa ett division ett lag. Verkar nästan som om det enda målet man har det är att vinna mot KFUM Umeå i lokalderbyn. Den 16 februari är det dags för årets sista seriederby. Jag misstänker att IKSU samlar alla tillgängliga krafter och ställer upp med fullt lag för att besegra det unga KFUM. Det vore kanske på sin plats med lite samarbete med IKSU både på herr och damsidan inför framtiden.

Jag funderar lite över varför inte KFUM Umeå lånar Kjellberg och kanske även Elvbo under 16-23 februari och ser till att vinna serien så att man får kvala till division ett. Övergångar kostar 1000 kr pp och kan göras fram till den 28 februari.

61 – 0 till Sverige i VM kval i innebandy mot Frankrike. Att de bara ids hålla på med sånt tjafs.

Godmiddag