Söndag 27 januari, 2019

Söndag 27 januari, 2019

Samma dag som Köpings anmälan mot Kjellbom kom till SBBF, kom även en anmälan mot Kjellbom från kommisarien i matchen Borås – Norrköping. Jag antar att BSKT inte har skickat in videon från matchen mot Norrköping när Kjellbom lägger krokben för en BSKT spelare och hamnar i gruff med Green som går emellan. Tre (3 ) matchers avstängning var ett milt straff men man verkar ha lagt in en bedömning om att han skulle ha varit provocerad men det anser inte jag är någon som helst ursäkt. Man får inte slå tillbaka.

”Domarnas olika bedömningar väcker reaktioner” ”Det måste bli klarare direktiv” kräver Luleå Hockeys tränare.

Jag håller med honom och detta gäller även i basketligorna. Det är som natt och dag mellan domarnas olika bedömningar i vissa matcher. Jag häpnar ibland av vad jag ser framför mina ögon. Bort med fulspelet omgående. Ta in alla ligadomare till en kurs i mental träning och beslutsfattande.

BSKT tog den nödvändiga segern mot Uppsala om man har tänkt att ta sig till slutspel. Det ar ingen säker seger även om det blev 17 poäng. Uppsala har kvalitativa spelare men de spelar kaosbasket som jag har skrivit tidigare och till det räcker inte ens kvalitet. Dawit kan inte vara coachens favorit. Han fick 19 futtiga minuter och producerade 15 poäng på den korta tiden. Killen kan lira. Han gjorde bort halva BSKT försvaret vid ett par tillfällen. Om han bara skulle börja spela lite bättre försvar då skulle jag återigen signa honom till BSKT för han trivs i Umeå och kommer gärna tillbaka.

Kanske börjar Gilchrese hitta formen för igår var han magnifik med suveränt försvar och 20 p/4 r. Nilsson och Varitimiadis 31 p och 15 r tillsammans är riktigt bra och när Eliasson och Singhateh kan levererar 20 p/4r tillsammans då är BSKT med i alla matcher. Att sedan Mathieu och Green adderar 30 p/6r i stort sett varje match gör inte saken sämre. AHF gjorde en helt ok debut i BSKT.

Det som oroar är att laget återigen drar på sig 25 foul och som jag ser det så är minst tio (10) helt onödiga slarvfoul bara beroende av att ”man spelar försvar som på träningarna”.

Jag stod förresten i spelaringången inför presentationen och noterade att bara någon enstaka spelare hade svettdroppar i ansiktet. Jag hävdar med en galens envishet att laget måste införa en bättre uppvärmning som startar kanske 30 minuter före uppkast. Assisterande coachen kan leda den nu när man saknar en fyscoach som normalt brukar leda uppvärmningen i många lag. En dålig uppvärmning som till 90% bygger på individuell uppvärmning innebär ofta en dålig start på matchen.

Jag hoppade över Jämtland mot Nässjö igår eftersom jag var säker på att det skulle bli en enkel seger för jämtarna och så blev det. 17 pinnar av den nya Smith visar på att han kommer mer och mer. En intressant spelare tycker jag.

Du som läser HOOPS regelbundet vet att jag har varnat för Norrköpings damer. Jag har tippat dem till semifinal och det pga att de spelar smart och får ut massor av de unga svenska spelarna. Coach Kausaite må ha blivit hårt kritiserad i samband med att hon fick lämna landslaget men hon har i år bevisat att hon kan bygga lag och kanske är mest lämpad för att vara klubblagscoach där hon kan verka dagligen och mer långsiktigt och då framförallt med unga spelare som utan ifrågasättande köper och genomför hennes spelide. Segern mot Luleå BBK var oväntad. Jag trodde dock på en jämn match trots att Norrköping hade förlorat hemma på hösten med 25p, men då var inte Pelander med och den finska landslagsspelaren är avig och bra.

Drygt tre timmar till A3 mot Högsbo. Jag skrev härom dagen att Högsbo i bästa fall orkar hänga med till paus men sedan är det kört. Sandberg som coachar Högsbo kommer med stor sannolikhet att använda sig av en hel del zonförsvar med speciell bavakning av Brown och Mershon så att de inte får utrymme för skyttet.

Godmiddag