Måndag 28 januari, 2019

Måndag 28 januari, 2019

Idag är en viktig dag för A3 eftersom de idag måste betala in en stor summa till Skatteverket och Kronofogden. Jag tror att ledningsgruppen i A3 kan klämma fram den summa som krävs om de vill fortsätta att driva damelit basket i ytterligare några år.

Högsbos coach Sandberg hade inte lyssnat på mig eftersom både Brown och Mershon fick det utrymme (9 av 17 treor) som de behövde för att avgöra gårdagens match eller så försökte de stänga ner dem men klarade inte av det. Helt klart var i alla fall att man lät Degbeon, Lawrence och även Asoro skjuta hur mycket de ville utanför 3 sekunder området och sköt de gjorde de. Svaga 11 av 26 på ganska öppna tvåor är ett underbetyg.

Det var nästan komiskt att se Lawrence och Degbeon stå fria med bollen på trepoängslinjen med försvararen 3-4 meter ifrån mitt inne i det färgade området och i stället för att attackera och ta ett hoppskott så tvekade de och swingade bollen vidare. Zonförsvar och kombinationsförsvar ställer verkligen till det för A3.

Vad har hänt med Dedic kan jag fråga mig. Hon var strålande när hon landade och gick in och spelade lite improviserat i den första matchen. Hon var även helt ok i de efterföljande EWBL matcherna men efter det har det gå sämre och sämre. Hon verkar inte passa in i strukturerat anfall mot zonförsvar.

Högsbo var laget att se igår. Trots A3:s enorma överlägsenhet i fysik, kunskap och erfarenhet så lyckades Sandberg att taktiskt manövrera ut A3 så länge som de spelade man-man försvar med okonventionella lösningar som knappast var scoutade. Samspelet mellan Grey, Hyder och Johansson är bra och några av de svenska spelarna gör det bra men truppen behöver förstärkning. Jag tippar att Högsbo har någon förstärkning på gång inom kort nu när de ser att det blir slutspel och kanske en chans till semifinal om de kan vässa truppen.

Sandberg gör ett strålande jobb med Högsbo men jag tycker inte om när han klappar i händerna när motståndarna gör poäng. Det var Bosnic som började med det i Sverige och han har fått alltför många efterföljare som härmar honom. Det tycker jag är lite hånfullt. ”En applåd för att ni lyckades överlista oss”. Det var även Bosnic som började med att sitta på en stol i timeouterna. Allt för många härmar honom även med det. Unga coacher kan stå på hukade eller på knä. Gamla coacher i 60 års åldern kan få sitta på en stol.

Södertälje mot BC Luleå på söndagskvällen var en holmgång som Luleå klarade av bäst men det kunde lika väl ha slutat med Södertälje seger.

Det som förvånar mig mest det är att trots att matchen dömdes av de domare som anses skall vara våra bästa nämligen Kalpakas, Racys och Eriksson så hade de enorma problem och jag anser att de har sig själva att skylla eftersom de släpper igenom så mycket felaktiga kontakter.

De hamnar i stället i en bedömnings dömning som resulterar i massor av onödigt snack från spelare och coacher. Det var parodi på snack från alla parter igår, även från domarna. De dömde oerhört stressat och kroppsspråket var inte bra. När Racys och Kalpakas dömer i Euroleague och Euro Cup då ser de avslappnade och säkra ut men i denna match verkade det som om det var mycket som stod på spel även för dem.

Jag var mest nyfiken på vad Earvin Morris hade att erbjuda och inte var det mycket, men det var som sagt hans första match med laget. Han såg väldigt förvirrad ut i anfall däremot var försvarsspelet av en annan klass än hans föregångare Spurloc. Killen har dessutom utan tvekan leap i benen.

Slutligen lite positivt om domare. Goniband och Bardaqju som dömde A3 mot Högsbo gjorde en alldeles utmärkt domarinsats. Jag gillar domare som följer regelboken. Det som är fel är fel och det skall man blåsa på.

Godmiddag