”Stop the player with flow”

Många berömmer BSKT för deras inställning och kämpatakter mot BC Luleå.

Alla borde förstå att om man sysslar med elitidrott så är det självklart att du skall göra ditt bästa när du uppträder inför publik som har kommit för att se matchen.

Om du är en seriös idrottare då borde det ligga i ditt intresse att göra ett så bra avtryck som möjligt varje gång du uppträder inför publik.

Spelare som var lata eller börjar gnälla eller gav upp när det inte gick bra för dem själv eller när laget låg under ger jag inte mycket för.

Dom fick sitta med mig på bänken när jag var aktiv coach både i basketettan och i Damligan. 

Jag har en fundering efter de senaste omgångarna i SBL och det är om coacher inte har förmåga att få igång spelare som helt plötsligt försvinner i matchen.

Jag ser det ofta i SBL och då menar jag att det är samma tendens i alla lag. Någon blir hårt försvarad och då är hen borta ur matchen.

Vad beror det på ? Beror det på bra försvar eller på att man håller i spelaren så att den inte kommer loss eller beror det på att anfallsspelaren inte kan läsa vad försvaret gör och därför tar fel beslut.

Finke gjorde 18 poäng i första halvlek men i andra försvann han nästan helt offensivt pga att BC Luleå ”satte silvertejp på honom” som hindrade honom att få bollen.

Czerapowicz hade i de senaste tre matcherna liknande bevakning. Det var helt enkelt svårt att slita sig loss och det är ju inte tillåtet att knuffa sig fri eller slå sig loss.

Går det verkligen inte att i dagens SBL göra en justering så att lagets hetaste spelare återigen kommer in i matchen under pågående match?

Den coachingen tycker jag saknas idag. Efter några minuter på bänken borde hen kunna gå in och leverera igen.

Är det domarnas fel att en spelare tillåts att ”döda en duktig offensiv spelare” med hårt tight försvar. Domarna har ett stort ansvar.

Topplagen bänkar en sådan spelare eftersom man har två i samma position och kvalitet. Lagen på den nedre halvan av serien tappar allt när den heta spelare har kylts ner och förlorar matchen.

Mitt tips till alla aktiva coacher är

Gör en förändring i spelet om du kan så att din heta spelare kommer igång igen.

Om du inte kan det då tar du en teknisk foul för att uppmärksamma domarna på att det nu räcker med fasthållningarna och knuffarna.

Om det inte biter då kanske man måste börja knuffas eller hålla fast. Det är för lätt att i SBL stop the player with flow.

Godmiddag