Trist att ett land som Sverige inte kan……

Gårdagens match i Euroleague mellan Röda Stjärnan och Monaco var fantastisk kul att se. Strålande basket, fantastisk publik och riktigt bra domare som inte tvekar att ta det som är fel och som måste tas.

Sverige hade domare Saulius Racys på planen och han dömde stabilt rakt igenom trots att stora karaktärer som Mike James och Montejunas inte var helt nöjd några gånger.

Jag trodde att Monaco inte skulle ha med slutspel att göra i år men efter att ha sett dem igår så pudlar jag. Vilka lirare dom har och coach Sasa Obradovic är suverän. Bara 3 matcher spelade och 1 – 2 men jag tror att Monaco kommer.

I kväll känns det bra att få se Real Madrid mot Milano kl 20:30 för Jämtland mot Umeå BSKT kl 19.00 lär knappast bli en höjdare. Det är bara att hoppas att BSKT laget ”gör en till Köping”.

Pantzar & Anderson spelar i Bilbao så var jag tvungen att kolla in deras match i FIBA Europe Cup. Anwil körde över dem i starten och hade 17-4 men Bilbao är bra och kom tillbaka pga Renfroes suveräna spel. Anderson och Pantzar startade men hade blyga roller när matchen skulle avgöras på slutet och få poäng.

Håkansson & Birganders Murcia åkte till en okänd basketort i Italien och förlorade med 78 – 74. Ni fattar hur stor basketen är ute i Europa. Norrköping som spelar i FIBA Europe Cup spelar på den fjärde nivån av stora Europeiska Cuper.

Damernas Euroleague bjuder på intressanta matcher i år nu när många av de bästa WNBA spelarna har beslutat sig för att inte åka overseas än i alla fall. Fenerbache kom undan med 71 – 74 mot nykomlingen Zaragoza. McBride tog på sig ansvaret och avgjorde matchen.

Schio som nästan aldrig förlorar på hemmaplan åkte dit mot DVTK från Miscolc i Ungern med 55 – 59. Jag är väldigt imponerad av det som Ungerska klubblag presterar i Euroleague och Eurocup. DVTK har startat med 3 – 0.

Det är inte många år sedan som Luleå BBK spelade bra mot just DVTK Miscolc i Eurocup. Jag tycker att det är trist att ett land som Sverige inte kan vara med och tävla mot ett Ungern som inte har samma levnadsstandard.

Jag upprepar det jag har skrivit två ggr tidigare nämligen att de Ungerska lag som deltar i Euroleague får 3 miljoner kronor vardera i stöd av det ungerska basketförbundet. Det är en förutsättning för att de skall ha råd att värva några toppspelare till laget.

Det kanske vore välplacerade slantar om även SBBF skulle stödja t ex Luleå damerna och någon till satsande damförening med liknande bidrag så att de kan ta upp kampen och samla på sig rankingpoäng som gynnar Sverige. SBBF kunde åtminstone stå för anmälaningsavgiften.

Godmiddag