Dags för slutspel

Inför den första kvartsfinalen mellan BSKT och BC Luleå hoppas iaf jag på att coach staben gör minst en förändring i start femman.

Nick Fullard är lång men långsam och foul benägen i matchinledningarna. Han bidrar heller inte med mer än ett fåtal poäng och returer.

I mina ögon är Cole Welle en given starter med sitt rörliga och rutinerade försvar. Den defensiva returtagningen är bra men den offensiva väldigt bra om inte domarna tillåter försvararna att tackla bort honom.

Jag skulle även välja David Czerapowicz som starter före JR Dunston just på grund av hans fina defensiva jobb en mot en som kommer att ha stor betydelse just mot BC Luleå. 

Jag tror att Peter Öqvist kommer att överraska med att spela kort lag med Jonas Arvidsson, Adam Rönnqvist och Denzel George som guards och med Bayley och Griffin för att försöka sätta hög fart på matchen och jag tror att BSKT kommer att få möta en helplan press direkt i den första matchen, som är en nyckelmatch. 

Om lagen har något i ”surprise lådan” så är det i den inledande matchen som det måste fram. Jag har svårt att se att inte en så rutinerad coach som Öqvist kommer att bjuda en ganska orutinerad Balibrea på en del överraskningar i den första matchen.

Inför kvartsfinalen har BSKT höjt biljettpriset till 200 kr för vuxna. Om man köper förköp då kostar det 150 kr. Ungdomar och pensionärer får betala 80 kr alt 50 kr. Priset för ungdom och pensionärer är helt ok, men 200 kr vid kassan på matchdagen har jag svårt att se att det blir en succé när man har varit så frikostig med fribiljetter under säsongen och haft fri entré vid så många matcher.

Det är väl som vanligt ebb i kassan i slutet på säsongen och man behöver få in slantar men 200 kr/match är nog att passera smärtgränsen för vad man vill betala om man vill gå på de båda inledande kvartsfinalerna. Fredagens match kan bli välbesökt men på söndag kan det bli svårare att få folk att ta fram mobilen och swisha in kulorna. Jag skulle ha erbjudit match # 1 och # 2 för 250 kr i ett paketköp för att locka folk att gå på båda matcherna.

Hoppas att jag har fel om prissättningen och att det blir fullsatt.

Luleå BBK lär göra processen kort med Mark i kväll men jag har inte glömt premiären nere i Kinna då Mark vann mot Luleå. Jag har heller inte glömt att Luleå inte hade det lätt med de västsvenska domarna som dömde den matchen. Luleå fick inte spela så aggressivt i den matchen som dom ville. Luleå kanske kan åka på en nit igen nere i Kinna i match # 2.

Östersund förlorar inte ofta på hemmaplan. Det är nästan som att det sitter i väggarna inte bara för herrlaget utan även för damlaget. Om Uppsala kan få någorlunda kontroll på returtagningen som de är bra på och Östersunds 3 poäng skytte och skära ner Kellihers effektivitet då kan det bli vinst borta, men inte annars.

Du som läser HOOPS vet att jag ofta är kritisk mot hur domarna dömer i matcherna.

Nu när det blir slutspel är det extra viktigt att rättskiparna verkligen skipar rättvisa och inte helt plötsligt tar fram en ny regelbok och tolererar mer regelbrott.

Inte ens i NBA är det längre brottnings matcher och fasthållningar som tolereras i SBL herr. Jag har sett ett tiotal NBA matcher under de senaste veckorna och jag har blivit imponerad över domarnas professionalitet. Jag tror inte att dom dömer bättre bara för att dom får mycket mer betalt utan dom är helt enkelt professionella.

Jag har följt Familja Schio i Euroleague hela säsongen och har de senaste månaden noterat att Zahui har inte funnits med i laguppställningen vid de senaste matcherna. Hon har inte suttit på bänken heller i civila kläder. Vad har hänt ? Är hon skadad eller har hon fått lämna laget ? Nu vet jag. Det står på deras hemsida att hon fick sparken och att dom tog in en litauisk landslagsspelare i stället.

Godmiddag