Svenskt och internationellt

Efter ett längre uppehåll pga sjukdom kommer HOOPS här med en krönika.

Det som framförallt sticker ut så här i avslutningen på grundserien är Södertäljes agerande i matcherna mot Umeå BSKT och Fryshuset. Åsikterna är delade i poddar och sociala medier. Många tycker att agerandet är förkastligt och borde bestraffas, andra tycker att det är klokt och taktiskt helt korrekt.

De som är Södertälje fans försvarar deras agerande och de som inte är det har mycket blandade känslor. Några har modet att kapa agerandet och det respekterar jag. Även jag tycker att man alltid skall göra sitt bästa för att vinna varje match.

Södertälje kanske anser att dom gjorde sitt bästa vad vet jag. Jag har ingen koll på vilka skador som deras spelare har.

Däremot kan jag tycka att storklubben SBBK kommer undan ibland utan bestraffning och då tänker jag på att man t ex fick spela med en icke licensierad spelare för två år sedan utan att bli bestraffad med förlust i matchen. Den här gången borde SBL ha begärt sjukintyg från läkare för att godkänna att man vilade spelare. Alla klubbar har i dagsläget troligtvis flera spelare som borde rehabilitera i stället för att spela.

Att önska att Södertälje skall bli utslagna av Borås ligger däremot inte i mitt DNA.

Jag hoppas verkligen att det blir ett bra slutspel och att domarna är redo för att göra sitt yttersta för att skipa rättvisa i alla matcher. Jag har inte glömt slutspelen de senaste åren då man i princip har kastat bort regelboken och matcherna har varit mer brottning än basket. Det har alltför ofta inte varit vackert att se på.

Hur går det då i kvartsfinalerna ?

Borås borde kunna besegra Södertälje även om SBBK har en på papperet nästan lika stark trupp, men de s.k skadorna sätter stopp där – om dom finns.

Jämtland slår ut Köping som inte har den bredd på truppen som krävs för att vinna i bäst av fem matcher men kanska kan Köping knipa en av hemmamatcherna.

Norrköping slår ut Nässjö och scenariot blir detsamma som i föregående match.

När det gäller BSKT mot BC Luleå så är jag osäker. Om BSKT klarar av att vinna de två inledande matcherna då klarar man av Luleå men annars lär det bli tufft. Luleå på hemmaplan är en svår match och så har det varit under hela den här liga sejouren. Nyckelspelarna för Luleå kommer att vara guarderna Rönnqvist, Arvidsson och George, som jag ser det. Kommer dom igång fullt ut med både defensiven och offensiven så blir det  tufft för Umeå.

Jag är Norrbottning men jag håller givetvis tummarna på Umeå BSKT den här gången. Jag är verkligen glad över att för andra gången i mitt liv ha fått uppleva att ett av ”mina lag” har placerat sig före Luleå i grundserie tabellen. På åttiotalet var det Skellefteå som gjorde det och i år Umeå BSKT. Det är stort gjort av ett lag som har lika lite resurser än ett halv risigt div 2 lag i fotboll.

SBL dam lär få en upplösning med en bra finalserie mellan Luleå BBK och Södertälje. Efter LBBK´s överlägsna vinster i grundserien mot SBBK så tippar de flesta att de tar hem finalen. Personligen tror jag att SBBK kommer att kunna utmana Luleå efter att ha sett deras match den 8 mars på SBLPlay. Södertälje är definitivt på gång. Mycket hänger på om Elin Eldebrink visar den klass som hon hade i fjol. Den har jag inte sett ännu i år. 

Den internationella basketen är inne i ett intensivt slutspel. Jag har följt finska Karhu Basket hela säsongen efter att dom deltog i BSKT´s försäsongcup. Dom imponerade stort och matcherna mot BSKT och mot Jämtland är de bästa matcherna jag har sett i år i Umeå hallen. Karhu har överraskat i Eurocup med sitt aggressiva pressande spel över hela planen. Inget annat lag spelar försvar som dom gör och coach Janne Koskimies som en gång hade Solna Branten har gjort stor succé. Karhu är framme i semifinal. Stort.

I Champions League är Teneriffa mitt favoritlag men Bonn är troligtvis laget att slå i år. Även dom tränas av en finsk coach som heter Tuomas Iisalo. Både Tenriffa och Bonn är klara för kvartsfinal.

I damernas Euroleague är Fenerbache lite för bra för att någon skall kunna straffa dem. Laget kryllar av toppspelare från USA och Europa. Fener är redan klara för final four efter två raka vinster. De övriga lagen spelar en avgörande tredje match under kommande vecka. 

Till sist det bästa av allt och det är herrarnas Euroleague. Kampen om de sista slutspelsplatserna är stenhård. Bara Olympiakos, Real Madrid, Barcelona och Monaco lär sitta ganska säkert just nu när fem matcher återstår av 34 i grundserien. Det är 18 lag i serien men nästan vem som helst kan faktiskt vinna mot varann i de avslutande matcherna.

Räkna inte med några dagliga HOOPS från och med nu men kanske blir det några rader snart igen.

Godmiddag