Heja Suomi

Jonte har redan gett laget cred i gårdagens HOOPS för prestationen mot Israel så jag behöver inte plussa på mer. Däremot får jag göra avbön när det gäller Birgander för helt plötsligt så hade killen mjuka handleder. Bollen var inte längre tung i hans händer. 

Panzars attacker löste upp det israeliska försvaret och Borg slapp skjuta mot 210 centimeters drakar med uppsträckta händer för Israel bytte inte. Det var skillnad på motståndet och Sverige skötte det snyggt.

Borg sköt hoppskott med mycket bra balans varje gång och det resulterade. Bra coachat och kul att se.

Även Degernäs var lite mindre sprattelgubbe på sidlinjen. Även det var en förbättring.

Tyskland som Sverige fick pisk moti torsdags är bra och kan vinna EM om alla håller sig friska. Dom tog en imponerande vinst mot ett segt och trögt Slovenien(90 – 71). Doncic ser ut som att han har varit på Donken helt semestern men han är bra i alla fall. 

Slovenien borde låta Prepelic skjuta mycket för han är lagets bästa skytt. Slovenien har problem med den interna disciplinen. Det syntes tydligt vid timout att bröderna Dragic var missnöjd med Alex Sekulics taktik. Dom kommer till kvarten men inte längre med det tjafsandet.

Serbiens första halvlekvar ren och skär utklassning av Turkiet i Istanbul inför runt 10 000 åskådare. Med +19 vid halvtidsvilan så blev serberna bekväma. Turkarna hade nog ett allvarligt snack i pausen för de kom ut supertaggad och som ett nytt lag. Osman (42 p) satte det mesta så när några minuter återstod var det 71 – 71.

Då visade Jocic klass igen som han gjorde i den första perioden då han lekte med motståndet. Serbien har ett ruggigt lag som kan vinna hela skiten om coach Svetislav Pecic kan hålla ihop laget. Det finns många starka viljor även i det laget. De som nöter bänk vore alla starters i Sverige.

Lassi Tuovi som coachar Finland är magisk.

I söndags tog men sin 7:e raka vinst och det på bortaplan i Estland (68 – 76). I Tallin stack man mikrofonen nära honom och eftersom jag förstår finska ganska hyfsat så fick jag höra hans direktiv som var väldigt tydliga. 

Med en imponerande flexibel taktik fick han laget att prestera på topp när det gick tungt. Han plockade in Kantanen som playmaker när Maxhuni och Seppäla inte fungerade och det blev lyckat. Han såg till att få fri Salin eftersom han var het och satte alla treor utom en till 20 poäng. Markkanen ok men inte super.

På söndagskvällen fick finnarna anledning att ta sig några kalja eftersom svenskarna vann i Tel Aviv. Det innebar att Finland är klara för VM som första lag i Europa. Imponerande eller hur. Nu kan man avsluta kvalspelet med ett smile utan NBA spelaren Markkanen och Euroleague spelarna. 

Heja Suomi

Suomis coach stab imponerar med spelar legenderna Hannu Möttöla och Timo Rannikko som detalj rådgivare.

Jag tycker att även Finlands ungdomslandslag på flicksidan har imponerat under U16, U18 och U20 EM i sommar. Finland går fram på bred front. Hoppas att Sverige samarbetar med dem även här och inte bara i NATO frågan.

WNBA går mot strömmeni semifinalspelet. Bortalagen Seattle Storm och Conneticut vann match ett. Sådant kan nog bara hända i USA där fair play är ledord inom basketen och domarna får sparken om dom dömer till någons fördel.

Godmiddag