Käftsmäll för BSKT

Umeå BSKT åkte på en riktig käftsmäll när man tappade Nils Botold till BC Luleå. Jag har hört flera olika förklaringar till varför det blev som det blev. Jag vet inte vad som är sant eller falskt men helt klart är att BSKT borde inte ha råd med att tappa de egna produkterna som man har lagt ner pengar på att utbilda. 

Utbildningsbidraget som BC Luleå nu får betala är som en spottloska i Umeälven i förhållande till den totala utbildningskostnaden för Botold bara under de senaste fyra åren i SBL laget. 

Better You träningsmatcherna som spelas i Umeå den 5-8 september blir intressanta. Det blir ingen riktig Cup. Alla lag möter inte varann. Det blir i princip sju (7) fristående träningsmatcher och BSKT spelar bara två eftersom man har match i Svenska Cupen på bortaplan lördagen.

BSKT har inte gått ut med vilka lag som kommer så jag avstår att läcka men så pass mycket kan jag säga att det blir intressant att se eftersom flera av lagen spelar internationellt och siktar på toppen av sin liga. Nu fattar du att det blir inte enbart svenska lag som kommer till Umeå.

Inte ens Spanien nöjer sig med enbart spanska spelare i landslaget. Helt plötsligt har den amerikanska shooting guarden Lorenzo Brown, 196 cm dykt upp i den spanska lag som förbereder sig för EM den 1 – 18 september. De länder som var dom största kritikerna till naturaliserade amerikanska spelare följer nu efter.

Trots seger i ACB ligan och ett skott från seger i Euroleague fick inte Pablo Lasu fortsätta som headcoach i Real Madrid. Assistenten fick ta över – det tycker jag alltid är konstigt. Har man konspirerat bakom coachens rygg ? Så är det ofta anser jag. Real har kokat ihop en ny soppa av spelare och jag tvivlar på samma framgång i år.

Ettore Messina har rejäla resurser till sitt förfogande i Armani Milano. Nu har han både Karl Hines och Brandon Davies i laget och dessutom lyckades man signa Kevin Pangos som kan levererar passningar till centrarna. Milano blir bättre i år, men det blir nog alla lagen i Euroleague. 

De ryska lagen är uteslutna vilket innebär att alla topp spelare från CSKA, Zenit och Kazan sökt sig till nya arbetsgivare. Euroleague blir grymt bra i år. Start 6 oktober med Panathinaikos vs Real Madrid, Lyon-V vs Milano, Maccabi vs Zalgiris.

Svetislav Pesic som har ansvaret för Serbien i kommande EM petade Teodosic. Det har skakat många.

Jag håller med alla som backar upp Victor Gaddefors efter Amanda Zahuis påhopp. Ett ogenomtänkt uttalande skall inte stoppa honom från spel i landslaget.

Zahui borde ta sig en funderare på sina egna beslut. Är det helt ok att lyfta hög lön som basketspelare i de diktaturer som hon har spelat i (Kina, Ryssland och Turkiet).

Griner bröt mot lagen när hon förde in narkotika i Ryssland. Hon är alltså inte häktad på felaktiga grunder. Domen är hård. I Australien skulle det bli 2-3 år. Hon hade blivit häktad även i Sverige men troligtvis frisläppt efter ngn dag.

Griners lag Phoenix Mercury har chansen att ta sig till slutspel men då måste man vinna mot Chicago Sky i nästa match. Frågan är om hon hinner hem till slutspelet. PR tokiga USA släpper säkert in henne på planen direkt trots 6 månader i häkte i Ryssland.

Vilket jäkla grinande i media om att Jeff Taylor inte ställer upp i landslaget. Vi klarar ju oss ganska hyfsat utan honom och Eriksson och Jerebko. Glöm dem och satsa på nya spelare. Dom blev upptäckta i landslaget men dom förstår tydligen inte att landslaget var deras PR fönster # 1.

U18 pojkarna har gjort det bra i EM men jag kan inte hylla Cadeau lika mycket som så många andra.

Han är lite för ego för min smak och har inte ett särskilt bra skott. Att jämföra honom med Rudy Mbemba är lite konstigt tycker jag. Mbemba spelade 6 månader i Umeå och det var något väldigt speciellt. En extrem skytt och atlet.

Har ni förresten tänkt på att Sveriges lag gör mest stegfel av alla lag i U20 och U18. Jag anser att det är de svenska domarnas fel. Dom är inte tillräckligt strikta med stegfelsregeln. Bollen måste lämna handen innan roteringsfoten lyfter.

Godmiddag