Kontinuitet är melodin

BSKT överraskar med att signa Daniel Hansson som de senaste året (korr) spelade med Nässjö. Han är en etablerad spelare i SBL efter fyra år tidigare i BC Luleå. Bröderna Hansson kommer att bli ett fruktat radarpar i BSKT kommande säsong det är jag ganska säker på. 

Jag tror inte att han flyttar pga att brorsan spelar i Umeå utan pga att han lockas av att få träna under Balibrea. Han har sett den äldre brorsen Gustavs utveckling.

Han är nog glad att i höst dessutom få börja träna i en riktig baskethall igen efter att ha tillbringat ett par säsonger i Nässjös gräsliga hall.

Den ser faktiskt exakt likadan ut idag som den gjorde när jag coachade KFUM Umeå i det s.k ligakvalet 1995. Finns det ingen mässhall eller liknande i Nässjö dit de kan flytta matcherna ?

Umeå Energi Arena får ett helt nytt parkettgolv i sommar – igen. Golvet som lades för några år sedan blev inte bra. Jag tror att det är ett s.k reklamationsbyte som firman måste göra. Underlaget har sviktat och det har uppstått döda punkter på spelplanen. 

Det blir förhoppningsvis ny färg och högblank lackat golv den här gången. Jag har på känn att den dystra svarta färgen där skräp och golvsprickor syns försvinner till förmån för lite färggladare golv.

Min personliga favorit är utan tvekan klarröda 3 sekunder områden samt runt hela arenan och tre blåa cirklar. Snyggt skulle det bli med svarta draperier och blå korgställningar.

Kontinuitet är melodin i dagens basket och det speglas bl a av att Balibrea blev kvar och gör nu sitt tredje år i BSKT.

Det är logiskt med tre år men där går ofta gränsen tycker jag. Mycket av kunskapsförrådet bör vara uttömt vid det laget. Om laguppställningarna till stor del byts ut då kan man fortsätta i många år.

BC Luleå tänker också på kontinuitet. Jag blev inte förvånad över att Öqvist/Larsson blir kvar. Dom är två mycket rutinerade ledare och coacher med en cv som inga andra aktiva coacher i landet har.

Jag tror att dom trollar fram en förändrad spelstil till nästa säsong som faller dom största kritikerna i smaken. 

Det har i Luleå viskats om behov av förändring men jag tycker att Mosesson och klubbledningen gör rätt. Träffar dom rätt med truppen då är allt möjligt med dessa coacher. Det blir oftast rätt med coacher från Luleå i BC Luleå och LBBK.

Nästa år skall vi försvara vår position som ett av Sveriges bästa lag säger sportchefen i Östersund dam. 

Det låter bra men jag tror att ledningen vet att det blir ganska svårt. Det är ytterst sällsynt att en sådan framgångssaga som Östersund var i år fortsätter år efter år. Jag är 100 på att dom tog en del segrar på hösten och tom på våren av bara farten innan alla lag började att ta dem på allvar.

Tappen Östersund har efter den här säsongen ersätter man inte i en handvändning men jag önskar givetvis dem lycka till och hoppas att dom skall lyckas få ihop ett lika slagkraftigt lag även till 22- 23. Östersund under ledning av coach Alva Stark spelade en underhållande basket.

Jag är och har varit en stor förespråkare av kvinnliga coacher men de som är under 30 år idag har ingen koll på det. 

De som har varit med ett tag vet att Pia Edvinsson fick chansen som head coach 1993-1994 i Cometerna i div 2 och vann serien. Pia var assisterande coach redan 1997-1999 i Umeå Nordics i ettan och basketligan. Giesela Claesson var min assisterande coach i Umeå Comets i Elitserien 2002-2003. 

2007 fick jag tag på Amy Mohr i Denver, som kom till Umeå Comets som spelade coach. De senaste 10 åren har jag försökt övertala Angelica Gabrielsson att flytta hem och ta ett stort coach jobb men utan att lyckas.

Jag var i början kritisk till Tamara Rusic när hon kom till Udominate men jag insåg snart vilken kunskap hon hade och det uppvägde med råge den tuffa ledarstilen som inte passade en del primadonnor som var van att få göra lite som dom ville.

Godmiddag