”Shut up and play”

Ingen trodde på oss sade Sandberg och Nyströms i TV men där har dom fel. Det är bara att gå tillbaka till september.

Redan då tippade HOOPS i Joulamos krönika att Luleå skulle vinna grundserien och med en dåres envishet har jag hävdat att jag tror att dom vinner guldet i krönika efter krönika. 

Till och med efter 0 – 2 skrev jag att ”It is not over until the fat lady sings” som dom brukar säga i USA.

Jag gläds med Sandberg som fick igång dom informella ledarna och laget när det gällde som mest och jag tror också att han säkrade ett nytt kontrakt för sig själv med minst 25% löneförhöjning.

Luleå tog sig an utmaningen och var inte rädda att förlora när det som mest gällde. Jag har sett det i flera finaler här i Umeå under de senaste 6 – 7 åren då man har kämpat hem många matcher. Informella ledarnas betydelse är stor. Om några vågar kliva fram och ta upp kampen då är mycket vunnet.

I år kämpade man också maximalt när det verkligen behövdes men framförallt så lirade Luleå fin basket och det är verkligen synd att det inte var publik närvarande i Luleå i söndags och i Åkeshov igår för då hade upplevelsen blivit så mycket större för vinnarna.

Maggie Lucas 30 poäng tog upp allas uppmärksamhet i TV ingår men i mina ögon var det Allis Nyström och Josefin Vesterberg som var nycklarna till vinsten. Jag har aldrig sett någon av dem så bra och jag har sett alla finaler sedan Luleås första.

Domarna hade en ganska enkel final men dom lyckades ändå krångla till det genom att släppa massor av kontakter men är det final så skall dom tydligen inte följa regelboken. Jag kan inte förstå hur t ex Klara Lundqvist kan få komma undan med så många slag och knuffar på motståndare i olika situationer. Det är inte fair play. Betyget för Nasrollah, Gudelj och Glocko blir bara 3.5.

Nässjös 36 – 5 mot Borås i den andra perioden är bland det svettigaste jag någonsin har sett i SBL för herrar och måsta vara något av ett rekord i ett slutspel. Segern mot Borås var klar och det innebär att HOOPS som har tippat Borås som guldvinnare är illa ute.

Illa ute är även BC Luleå som lät Solevic sätta 10 av 11 skott och hela 20 poäng. Snacka om underskattning av honom som han tackade och tog emot. Jag har heller inte sett det komma under hela den här säsongen men han kanske nu har landat i Chucks spelidé. Facit får vi i morgon. 

Matchen i Östersund dömdes av Racys, Eriksson och Persson. Jag blev förvånad över både defensiva och offensiva fouls som dömdes ut liksom den missade goaltendingen. Samarbetet inom trion var inte bra och inte värt mer än max 3.5 i en så viktig match.

I Nässjö var det tvärt om. Kalpakas, Serhaltic och Erström visade klass och genomförde matchen suveränt och får en stark 5.0. 

Som grädde på moset vann Real Madrid utan Tavares hemma mot Anadolo och fick 1-2 i matcher. Vinst i morgon och det blir en avgörande match. I kväll tre kvartsfinaler i Euroleague. Dags för pastauppladdning för att orka med.

Godmiddag