Tre intressanta krönikor

Den senaste veckan har du fått läsa tre intressanta krönikor skrivna av Tapio Joulamo. ”Drömmen om internationella framgångar Del 1, 2 och 3 borde få fart på hjärnkontoret på ganska många.

Det finns all anledning till eftertanke om hur vi skall gå vidare med idrotten i vårt avlånga land om vi vill tillhöra de bästa i många sporter. Om du inte har läst krönikorna då föreslår jag att du scrollar till del 1 och börjar där.

I den franska damligan LFB är det nu klart att Villeneuve möter Basket Landes  i finalen. Villeneuve vann båda semifinalerna med ca 25+ mot Montpellier. Landes förlorade borta i match ett med 5 poäng men på hemmaplan lyckades man vända till seger med 11p.

Notera att man spelar bara i bäst av två (2) matcher i både kvartsfinal och semifinal. I den kommande finalen spelar man bäst av tre (3). Jag tycker att dom är kloka i Frankrike med färre matcher och längre vila mellan serierna.

Jag blir förvånad om Landes kan stå emot Villeneuve, som är ett atletiskt lag med en riktigt vass matchcoach Rachid Mézaine som även coachar Belgiens damlandslag.

Missa inte final #1 lördag 11 maj kl 20:45 Basket Landes vs Villeneuve på youtube. Notera att seriesegraren Villeneuve får börja borta. Dom tänker annorlunda i Frankrike än i Sverige.

I spanska LF Endesa dam vann Avenida med hela 82 – 51 mot Girona i den första semifinalen. Magarity har haft det lite tungt i Girona i år.

Coach Bernad Canaut som i år var i Södertälje kanske är tillbaka i Girona till hösten för i år blev det bara 18 – 12 i grundserien för laget.

I den andra semifinalen övertygade Valencia med 80 – 60 mot Zaragoza. Finalen kommer troligtvis att spelas mellan Avenida och Valencia.

I finska herrligan blev det en tuff strid om finalplatserna. Båda semifinal serierna gick till avgörande sjunde match vilket enligt mig visar på att kvalitén är högre på den finska Korisliga än på SBL.

Helsinki Seagulls slog ut Kauhajoki och BC Nokia slog ut Kataja. Båda förlorande lag spelade i Eurocup den här säsongen. Seagulls är regerande mästare men BC Nokia spelar final för första gången i klubbans historia.

Nokia ligger en timmes bilresa utanför Tammerfors ca 1.5 timmes bilresa från hamnen i Vasa som ligger mitt emot Umeå. Det tar bara 3.5 timme med båten över. I Finland serveras bra basket men få lag från Sveriga åker över nu för tiden. Det var vanligare förr.

Umeå BSKT brukar möta BC Nokia på försäsongen. Senast var det för fyra år sedan och då blev det vinst i Finland. Till hösten är det nog dags att igen ta färjan över igen för tuffa matcher mot Nokia, Tampereen Pyrintö och Karhu Basket.

Den bästa match jag har sett i Umeå de senaste 10 åren är träningsmatchen mellan Umeå BSKT vs Kauhajoki i september 2022. Umeå BSKT föll med en poäng. Karhu Basket som dom också kallas gick till kvartsfinal i Euro Cup den säsongen.

Finska damligan vann laget Torpan Pojat, Helsingfors som egentligen betyder ”Torpas pojkar” med 3 – 0 mot Peli-Karhut ”Farliga Björnarna”, Helsingfors.

Torpan Pojat tog sitt femte guld. En av toppspelarna är Taru Tuukkanen , 46 år. Notera att förlorarna från dam och herr semifinalerna spelar en match om bronsmedaljen. Det tycker iaf jag är kul.

Match # 1 i kväll mellan Norrköping vs Borås. Jag ser matchen i efterhand för den är ganska ointressant pga bäst av sju (7) matcher. Bästa av tre (3) skulle vara på allvar.

Jag väljer Euroleague mellan Monaco mot Fenerbache och Barcelona mot Olympiakos i kväll.

Godmiddag