Just nu luktar det fisk om BSKT

Lördag 28 september, 2019

Jag skall ärligt erkänna att jag slutade titta på BSKT matchen igår vid halvtidspausen. Jag har sett resten efteråt när pulsen hade gått ner.

Jag såg tidigt vartåt det barkade. Orkade inte se på bedrövelsen. Lagets importer verkar helt chockade över det tuffa fysiska spel som de får stå ut med och vek ner sig totalt. Endast muskelmannen Odomes hade något att komma med.

Det verkade som om det hårda spelet kom som en överraskning. Har ingen talat om för dem vad som komma skall. Träningsmatcherna var bara en smekning jämfört med skarpt läge. Vilda guard attacker till korgen göre sig icke besvär. En pump fake under de offensiva korgarna är ett måste om du skall få en foul med dig.

Jag trodde att Milligan skulle spela som en pointguard och att han skulle få spela så som han visade i sommarens kvalmatcher med Virgin Islands men nu spelar han för sig själv. Vad har han för direktiv egentligen ? Varför togs han till BSKT egentligen ? Har han fått samma roll som Mathiue och tror att han skall ta bollen till korgen då har det blivit fel i kommunikationen eller taktiken.

Milligans jobb måste vara att skapa för skyttarna. Tycker han kanske att skyttarna saknas och försöker avgöra själv. En ganska typisk amerikansk reaktion i så fall. Jag har varit med om det flera ggr att det svenska materialet har varit lite för svagt och då har jänkarna helt enkelt inte passat bollen.

BSKT hade totalt 10 assist i matchen på hela laget vilket måste vara något av ett historiskt rekord.

Lawson som spelar 3:a tog 2 skott på 26 minuter. Odomes och Milligan tog mer än 50% av laget skott 35 av 69 och de är inte skyttar. Helt galet. Presutti som skall vara skytt tog 4 skott på 27 minuter. Någonting är allvarligt fel och det måste snarast korrigeras.

Ett tag såg det ut som om proffsen ”inte ville spela”. De var alldeles orörliga och initiativfattiga. Att i slutet plocka av alla fem och visa sitt missnöje mot vad de har presterat kan fungera i topplag men knappast i BSKT. Jag är rädd för att spelarna kan ha tagit det på fel sätt.

Jag har i tidigare HOOPS sagt vad jag anser måste åtgärdas men att man kunde vänta till efter premiären. Nu är den avklarad och vi har facit. Lawson måste bytas ut mot en skytt snarast eller låt Dawit ta hans plats i förstafemman i stället då får man i alla fall en bra skytt i den positionen. Anpassa även försvaret så att det passar Dawits fotarbete.

Jag står fast vid min åsikt om Odomes. Trevlig kille och enormt fysisk men för stora tekniska brister för att spela i BLH. Släpp lös Williams i samma position i stället han skulle göra det mycket bättre trots att det inte är hans position.

Zonförsvar är något som laget borde använda mycket mer men inte med två spelare i fronten som spelar aggressivt utanför 3 poängslinjen. Då slår alla lag enkelt zonen.

Odomes hade foulproblem men inte Milligan 0, Lawson 1, Presutti 2, Williams 2, Nilsson 2. Antingen så spelar de för lite eller så spelar de inget försvar och litar enbart på att hjälp rotationen skall komma och göra jobbet. Välj själv vilket som du tycker passar bäst.

Köping tog Boråsskalpen med satsning på startfemman och spridda minuter på övriga. Så coacher man för att vinna med ett lag med svag bänk. Umeå har svag bänk. Alla proffs som måste prestera skall klara 30 minuter+ annars håller de inte måttet i BLH.

Förseningarna verkar vara ok i årets BLH. Både BSKT:s match och BC Luleås startade mycket försenade. Jag vet inte varför det blev så i Luleå. I Norrköping hade de mage att låta spelarna stå och vänta lääänge pga en uppvaktning.

A3 hade stor annons i fredagens lokaltidning inför matchen mot Luleå nästa torsdag kl 18:00 men tyvärr hade de glömt att skriva in att den gäller nästa vecka på torsdag. De flesta kollar väl upp fakta innan de åker till hallen men nu var det faktiskt folk som kom till hallen och trodde att matchen spelades på fredag kväll. Det utlovades ju dessutom pannkakor så långt lagret räcker. Antagligen var det den mänskliga faktorn som var framme igen. I dagens tidning har man korrigerat misstaget.

Det är bra att vara ute i god tid med annonseringen och bra att man mot uppvisande av annonsen kan se matchen gratis men risken finns att annonsen åkte i soptunnan när det visade sig att den inte gällde igår på fredag.

”Det har gått troll i det hela” säger Enjebo om alla skador och sjukdomar i A3 efter storförlusten i Polen.

Jag har varit coach längre än Enjebo på svensk elitnivå och min åsikt är att dåligt skött sommarträning ofta är anledningen till många skador och sjukdomar på försäsongen. A3 skall inte klandras för det om så är fallet för alla har ”haft sin egen sommarträning” och det ”bidde ofta bara en tumme”.

Svenska basketspelare måste träna under ledning av fystränare även under lågsäsong annars fuskas det alldeles för mycket. Endast en liten procent har diciplin att sköta den träningen och då menar jag inte utlandsproffsen.

Om det vore bra business att spela basket för den genomsnittliga basketkillen eller tjejen då skulle man inte slarva. Nu räknar de flesta med att de hinner träna sig i form på de inledande sex hell weeks som kommer när laget samlas i slutet av augusti och då kommer skador och sjukdomar ”som ett brev på posten”.

Såg att krönikören i nsd.se fortfarande läser min blogg eftersom han hakar upp sig på några simpla stavfel. Jag tror i alla fall att han gillar att jag håller på BC Luleå.

Godmiddag