Hitta starting five och matcha dem hårt och du har nyckeln till framgång

Måndag 30 september, 2019

I morgon startar basketsäsongen för mig på allvar. Oktober månad har ”i alla tider” varit starten för alla förbundsserier men i takt med att antalet spelomgångar utökas börjar man tidigare och slutar ofta långt efter påsk. Det konstiga är att vissa lag startar tidigt och andra mycket senare.

Noterar att Södertälje inte spelar sin första match i BLH förrän den 8 oktober. Jag tycker att det är fel att de får starta ligan nästan två veckor senare än övriga bara för att de spelar internationellt. En match borde de ha spelat vid det här laget. Vi får inte en haltande tabell vi får en ointressant tabell direkt. Men det är klart. Det är ju Södertälje.

Nässjö satsade på Williams, Christensen, Ruffin, Russel och Johansson och lät dem få runt 30 minuter och lyckades vända en hotande förlust till 81-82 i sista sekunden. Snyggt jobbat av en rookiecoach att lägga ansvaret på de erfarna spelarna i den svåra bortamatchen. Nässjö gav svar på tal att de blir att räkna med även i år.

Köpings seger i premiären borta mot Borås fixades av starting five och var en kioskvältare och detsamma är det att Jämtland står på två förluster på raken. Tycker riktigt synd om Bell i Jämtland som har fått läsa att han inte håller som pg och nu när han fick spela hemma och visa vad han går för så fick han inte vinna. Han gjorde en trålande match och var bedrövad efteråt det syntes tom på TV. Han kunde ju ha avgjort om han hade satt sina två straffkast bara sekunder tidigare men han missade båda och i stället för hjälte blev han lite av en syndabock.

Norrköping damerna körde över Visby med hela 35 poäng med ett toppat starting five. I Svenska Cupen körde Wettarna över Visby på deras hemmaplan för en vecka sedan. Pettersson & Möstl som leder laget är två ärrade veteraner som borde ha koll på vad som krävs men jag har en känsla av att de återigen har misslyckats med rekryteringen av sin startfemma. Fjolåret blev ett totalfjasko för den anrika föreningen och 19/20 har startat om möjligt ännu värre.

Det är otroligt lätt att missa i rekryteringen trots att man lägger ner massor av jobb på video, telefon till coacher och spelare. Ingen vill säga något negativt om någon. Jag börjar att tro att klubbarna i stället för telefonkontakt skall ha ett standardformulär som de skickar till spelaren som de vill få referenser ifrån. Jag tror att de flesta kommer att svara mer sanningsenligt då. Några kanske kommer att låta någon annan svara på frågorna men avslöjandet skulle komma inom några veckor.

Högsbos nya coach ”pappa Fredriksson” fick bästa tänkbara start på BLD genom att ”skrällvinna” borta mot Telge, som sällan förlorar hemma. Tänk om några fler fd skickliga playmakers som Fredriksson skulle satsa på coachbanan. Jag är 100% säker på att svensk basket då snabbt skulle bli bättre. Playmakers måste förstå hur basket skall spelas och de måste tänka basket då kan man också lära ut och sätta ihop spel och lag. Jag tror att Fredriksson kan lyckas riktigt bra i år även om jag alltid är skeptisk till lag som coachas av pappor som har barn i laget.

Norrköping vann också mot Telge i Cupen så coach Bengtsson som var ganska kaxig (tycker jag) vid upptaktsträffen har nu fått registrera två raka nederlag.

Jag får en känsla av att Luleå är i särklass med den truppen som de har men det är upp till bevis för Sandberg om han kan handskas med motgångar. Det är alltid lätt att vara medgångscoach. Jag har hört väldigt mycket kritik över hur han ledde U 20 laget under EM. Ungdomslagscoaching anser många. Jag blev också förvånad över hur han spelade och coachade laget. Materialet var inte så pjåkigt men de spelade vilt och huvudlöst.

På torsdag får vi en indikation på hur styrkeförhållandena ser ut just nu då A3 tar emot Luleå BBK i årets första drabbning. Det blir säkert en rejäl holmgång där det kommer att tillåtas en hel del fysik.

Domarna blir som alltid en viktig faktor när topplagen möts. Blir något lag favoriserat ? Viker något av lagen ner sig ? Det blir då en lättdömd match. Om domarna dömer normalt då borde det vara en liten fördel för hemmalaget för så är det alltid i Luleå men så har det sällan varit för Umeålagen i Umeå. No respect.

Vi har haft besök av domare som har pekat finger åt våra coacher alltför många gånger. Vissa coacher (ingen nämnd men ingen glömd) har kunnat klaga hur mycket som helst under matcherna utan åtgärd.

Vissa spelare har kunnat tackla och göra krokben utan åtgärd. Så snart som vi coacher har reagerat och haft en åsikt om något så har domarna visat sin makt med ett T. Det är ett visst fåtal domare som har utmärkt sig genom åren. Det har nästan alltid vara samma domare som har ”varit emot oss”. Vill du läsa hela listan ? Den kanske kommer i HOOPS.

Bra att A3 valde 18:00 för matchen. De måste ha haft koll på att det också är innebandy i ligan mellan Dalen och Jönköping och att den startar 18:30. Kommer du sent med bil då blir det till att parkera ganska långt bort.

BSKT hade lagbild fotografering i söndags. Jag skulle ha väntat några veckor med den eftersom jag är säker på att det kommer att bli förändringar i spelartruppen. Individuella bilder som de kan använda inför hemmapremiären nästa måndag den 7 oktober hade räckt och kanske några kombinationsbilder med ”säkra kort”.

Tufft för finska Kauhajoki som åkte ut ur Champions league pga ett pressat 3 poängsskott av Polska Torun i matchens sista sekund. Torun gick vidare med +1.

Det som hände igår i stavhoppsfinalen trodde jag inte om Angelica Bengtsson. Hennes kroppsspråk och sätt att uttrycka sig har i mina ögon alltid indikerat blyghet och dåligt självförtroende. Jag tror att hon fick en extrem adrenalinkick av det som hände så att hon reagerade som människor gör ibland. Det finns vittnen som säger att Lill Babs en gång slängde upp en materialbox som vägde flera hundra kilo på turnebussens tak. Bussen hade kört av vägen i halkan och hade tappat boxen.

Godmiddag