Slakt i U 18 och Slaughter till Luleå

Lördag 3 augusti, 2019

Det var lite skrämmande att se de svenska pojkarna mot de israeliska pojkarna. Speluppfattning, teknik , tempot, förflyttningen av båda spelare och boll var överlägset hos motståndarna. Kanske kan Israel besegra Makedonien i semi men MAK är bra. Israel vann nyligen U 20 EM och är på gång även här i U 18. En finalplats vore stort för dem och just pga det så tror jag att de vinner. All basket i Israel är på frammarsch på alla nivåer starkt influerade av USA. Det svenska damlandslaget skall möta Israel i EM kvalet i november. Det blir svårare än vad många tror idag.

Luleå Basket presenterade igår Ivey Slaughter, som i fjol spelade med TTT Riga. Jag såg alla TTTR:s matcher i Euroleague i fjol och några till. En allround spelare med både inne och ute förmåga. Defensivt lite chansande vilket innebär onödiga fouls. En riktigt bra spelare som TTR säkert hade behållit men de kanske inte vågade eftersom hon åkte på en knäskada och missade TTTR:s slutspelsmatcher och då var TTTR chanslösa. Prislappen är hög på Slaughter så LBBK har helt klart en saftig budget.

Pressen på nya coach Sandberg är nu på topp. Med det lag han har fått förväntar sig ALLA i Luleå att laget skall plocka hem SM Guldet men inte bara det. Jag tycker att LBBK även satsar på att gå vidare i EuroCup och chanserna ökade med den senaste värvningen – om hon är 100% frisk i knäet. Det blir en resa till Luleå i vinter när Galatasaray kommer på besök den 6:e november. Kanske även den 23 oktober när Artego Bydgoszh kommer på besök.

Lyssnade på sportradion förra veckan efter att Gomez fått lämna det svenska landslaget. Radions basketexpert Baresso tyckte att beslutet var det rätt och lyfte fram A3:s coach som ett lämpligt namn problemet var bara det att hon inte verkade ha koll på vad han heter eftersom hon med tvekan sade Jaaan Ejnebo.

Damernas U 20 startar idag. Matchen mot Polen blir den enklaste om någon kan vara enkel. SWE spelar i A gruppen och då finns inga dåliga lag. Avancemang till slutspel vore bra gjort. Pinsamt trist att inte Klara Lundqvist finns med i laget. Hon är inte skadad. Något måste ha gått snett under EM när hon inte ställer upp.

Tolv dagar kvar till BSKT:s första samling som är den 15 augusti och den 19:e drar träningarna igång på allvar. Det blir intressant att studera nyförvärven om de är ”fågel eller fisk”. Vi behöver fågel och inte ens mittemellan. Även A3 startar den 19:e men det blir inte lika intressant eftersom laget endast har ett par nya spelare och Pelander känner jag till väl.

Exakt två (2) månader till seriepremiären A 3 – Luleå BBK torsdag den 3 oktober. Med tanke på Luleås senaste spelarköp så väntar jag mig att A3 mycket snart kontrar med en kvalitetsspelare om de har ambitionen att sikta på ett nytt SM guld. Om man inte har det då räcker truppen åtminstone till semifinal men inte till avancemang i EuroCup – tror jag.

Jag tror att R T Guinn är på väg till A landslaget men man ”vågade inte” ta med honom där direkt utan det fick lov att bli ett lämpligt avstamp på hemmaplan med framtidslandslaget, som egentligen skall vara unga kommande spelare. Jag tycker att han platsar i det svenska landslaget eftersom han tillför en ny kvalitet nämligen 3 poängs skott från en stor kille.

Fortsatt trevlig Helg