Sveriges mardröm i alla kategorier – att anfalla mot ZONFÖRSVAR

Söndag 4 augusti, 2019

Israel besegrade Makedonien och spelar nu B final i U 18 EM och är klara för A gruppen till nästa EM. Polen är motståndarna i finalen och jag tror att Israel vinner även den.

U 20 damerna började bra mot Polen men så fort som det blev zonförsvar då blev det problem igen. Svenska lag har extremt svårt att spela mot zon och jag tror att det främst beror beror på att ”alla lag” på elitnivå i Sverige nästan enbart spelar man man försvar.

Om lag skulle spela mer zonförsvar då måste man även träna på och lära sig hur man skall anfalla mot zon. Det blir nästan panik direkt när svenska ungdomslandslagen inte får attackera för layup eller passning till 3 poäng skytt.

De svenska lagen jag har sett i år inklusive U 20 igår försöker att bolla gris med tre ute, en center och en spelare om rör sig på baslinjen men det har inte varit lyckosamt. De snabbfotade spelarna har ofta inga problem med att hinna förflytta sig och sätta press på 3 poängs skotten. Vad jag kan se så löser många lag zonförsvaret med screen och det eftersom zonförsvaren är man man liknande. Det ger skyttarna lite mer tid och högre skottprocent.

På 70 och 80 talet spelades mest zonförsvar i de svenska ligorna för att tvinga anfallarna att skjuta från distans. På den tiden kunde man bolla gris mot ganska stationära spelare och skapa skottlägen. Numera spelar lag rörlig aggressiv zon för att stoppa bra 3 poäng skyttar.

Sverige spelar idag mot hemmanationen Tjeckien. Det blir svårare än Polen men om Tjeckien spelar man man försvar kanske det kan lösa sig. Brabenkova och Vorackova är riktigt vassa. I Sverige har halva laget mycket erfarenhet från BLD så de borde kunna hantera sådana här matcher men mot Polen såg de väldigt osäkra ut. Som tur är så går Sverige vidare även om man blir fyra.

Det som blir riktigt svår det är Ryssland som Sverige har i sista gruppmatchen i morgon måndag så en vinst mot Tjeckien vore bra för att slippa möte annan gruppetta. I det ryska laget finns en center som heter Zotkina som Sverige inte kan kontrollera en mot en. Sverige kommer att dubbla henne men då blir det utrymme och i det här ryska laget finns det några bra skyttar. Dessutom har ryssarna ett jämnt lag och en riktig atlet i Ogun.

Spanien imponerade som vanligt i U 20 starten men även Frankrike. Jag tippar att Ungern blir en utmanare till semi och kanske tom final. Det ryska laget är bra men knappast till semi.

Förkvalet till EM 2021 för herrar startade igår. Jag tittade på Schweiz mot Portugal 78- 72 av två anledningar. Dubas, senast i Norrköping spelar i Schweiz plus en annan spelare som var aktuell till BSKT som också var på plan. Dubas fick 13 minuter, gjorde 6 poäng och tog som vanligt ett par offensiva returer och 3 snabba foul. Tyvärr så valde inte BSKT den andra spelaren. Han var riktigt bra i matchen enligt mig.

Noterade att Blaso Begenesic är en av domarna i U 20 EM. Kul att Sverige är representerade även där. Han dömde som vanligt alltså med hög toleransnivå.

Khimki har nu 16 spelare i truppen inför 2019/2020 så det stämde nog inte att Jerebko var på väg till dem. Jag skulle personlige tippa på Real Madrid i stället.

Trevlig kväll