Klasskillnaden inte bra för SBL

Euroleague kvartsfinalerna är avklarade. Tre av fyra serier gick till fem matcher sååå hög klass är det på den serien. Endast Real Madrid klarade av en sopning med 3 – 0.

Fredagen den 24 maj är det dags för semifinaler kl 18:00 Panathinaikos och Fenerbache samt kl 21:00 Real Madrid mot Olympiakos. Om jag hade varit 15-20 år yngre då hade jag tagit flyget till Berlin och köpte en courtsideplats. Finalerna spelas på söndag kväll den 26 maj.

107 – 73 till Norrköping i den första finalen är inte bra för SBL. Vem är intresserad av att gå och titta på matcher där Norrköping är inblandade när dom är så överlägsna som dom har varit den här säsongen och förresten även i fjol. Borås kan kanske ”få en match” men knappast. Det borde bli 4 – 0.

Hemmafansen fyller hallen men inte är det någon som bryr sig när Norrköping nästa säsong åker på bortamatch för att köra över de andra lagen i serien. Inget annat lag har en sådan spelatrupp. 27 vinster och bara 5 förluster var ingen annan i närheten av i år. Jag hoppades på Jämtland men nej.

Slutspelet med kvartsfinalerna, semifinalerna och nu finalerna visar tydligt att det rent sportsligt knappast är rätt att spela bästa av fem och bäst av 7 matcher i slutspelet. Skillnaden mellan lagens kapacitet är för stor för att matcherna skall vara intressanta. Gör om och gör rätt. Max bäst av 3. Bäst av två blir ännu mer spännande. Bäst placerade lag får börja borta.

Restaurangklubbarna sopade rent i årets SBL herr. Övriga fem klubbar vann bara 51 av 160 matcher eller 31.8% av matcherna. Differensen är alldeles för stor för att SBL herr skall vara en intressant produkt att sälja till större sponsorer speciellt med tanke på den svaga SVT/SR bevakningen.

Restaurangklubbarna borde alla satsa på spel i Eurocup och NEBL (North Europena BasketballLeague) för att få bra internationellt motstånd i stället.

Kanske dags att seeda de fyra (4) restaurangklubbarna direkt till kvartsfinal och låta dem satsa sina slantar på internationellt spel i stället.

Skillnaden är helt enkelt för stor. Låt de övriga 6 – 10 lagen spela en vanlig grundserie med max 2 utländska spelare och dubbelmatcher.

Kör därefter ett slutspel där ”de fyra” får komma in men då bara med 2 utländska spelare som övriga lag i serien. Tänk om nu.

Jag skrev för en tid sedan att Panagiotis Nikolaidis lämnar Uppsala och härom dagen blev det officiellt. Jag har även hört att det blir Södertäljes herrar till nästa säsong.

Kanske inte för SBBK brukar ju flörta med utländska tränare ganska ofta. ”Jotti” har iofs grekiska rötter så kanske ändå.

Östersunds basket har brist i kassan. Man sladdar med hallhyror till kommunen för 300 tkr. Jag skulle tro att det är en ganska vanlit i flera andra basketklubbar förutom hos dem som äger sina egna hallar. ÖB begär 300 papp i bidrag från kommunen för att kunna betala till kommunen. Dom lär få bidraget. Det skulle aldrig funka i Umeå.

Godmiddag