Tisdag 5 mars, 2019

Tisdag 5 mars, 2019

Mot Collins, Massamba och Hansson ställer BSKT upp med Gillchrese , Mathiue, Green och Frank.

Mot Shine, Kobuiak-B och Kerney ställer BSKT upp med Eliasson, Singhateh och Ghanem

Mot Anderson, Gilchrest och Morris ställer BSKT Nilsson, Forster och Gaydys. Varytimiadis är skadad liksom Saleman.

Jag tycker att det är helt jämnt i 1 – 2 jämförelsen. Luleå har liten övervikt i slagstyrka på positionerna 3-4 men i positionen 5 är BSKT betydligt längre och starkare men förmodligen långsammare. Blir det ett utpräglat inside spel för BSKT nu när inte Brice Massamba är tillgänglig för BC Luleå ?

Jag tror att det kommer att bli en match i ett rasande tempo åtminstone från Luleås sida och det är den basketen som är roligast att se på. Inte vilda och galna avslut men attackbasket och ingen tvekan vid öppna treor.

För BSKT gäller det att inte bara ”springa hem” efter poäng eller missat skott. Det gäller att även stoppa BC Luleås korridoruppspel. Om BCL får bestämma tempot och springa då blir det deras match. Det gäller att vara med från uppkastet så jag hoppas att de som skall starta är rejält uppvärmda. Matchen kan vara över efter 7:30 annars.

Gustavsson säger att man vill kontrollera tempot men det kan man bara göra när man har bollinnehav. Frågan är hur man får bollinnehav. Om man bara får det efter motståndarnas poäng och missade skott då blir det svårt att vinna. Man måste försöka skapa fler bollinnehav och hur gör man det. Ja du kan väl grunna på den ett tag.

Jag hoppas att BSKT inte bara spelar på säkerhet utan att man vågar pressa BC Luleå för det är de inte vana vid. Om spelet är en fråga om bollinnehav som många coacher anser då borde det vara intressant att via pressande överrasknings försvar forcera fram bortkastade bollar och på så sätt erhålla fler bollinnehav. Vi har inte sett det alls i år i BSKT och antagligen kommer vi inte att få se det i kväll heller.

I fjol spelade BSKT ett mycket snabbare spel – anser jag – och det var också anledningen till att publiksiffrorna var så mycket högre. Det var helt enkelt roligare att titta på.

BSKT hade i och för sig ett lite annorlunda lag men egentligen inte så mycket annorlunda. Den stora skillnaden är att Arik Smith var vass på 3 poäng hoppskott. I år har vi Mathiue som också är vass på det men som av någon outgrundlig anledning inte tar dessa skott när han har dem utan i stället försöker med en layup och blir i stället blockad eller skall jag skriva nedklubbad, för så är det väldigt ofta. Och han får allt som oftast inte några avblåsningar alls med sig.

Det blir spännande att se hur coacherna matchar sina lag i den här matchen. Släpper Öqvist in bänken igen om det går bra i början ? Matchar Gustavsson runt som vanligt. Jag kan nästan räkna ut vila som får byta först. Om ngn tar två snabba foul då blir det ett snabbt byte och ofta är det Eliasson. Nilsson får ofta fem minuter i starten men sen blir det vila oavsett om han är trött eller inte osv

Senast lagen möttes hade BCL tidigt en komfortabel ledning men lite naiva byten innebar att BSKT kom tillbaka i matchen och lyckades avgöra med bollen i luften på väg mot korgen när slutsignalen gick. BC Luleås Gilchrest som försvarade mot Mathiue sade efteråt att han inte trodde att han skulle sätta den. Märkligt uttalande men kanske tycker man i BC Luleå att Mathiue inte är särskilt bra.

Seger i kväll betyder mycket för båda lagen så jag räknar med att Gustavsson den här gången toppar sitt lag med runt 25-32 minuter på 6 max 7 spelare eftersom de har en vecka till nästa drabbning. Vad Öqvist gör det har jag givetvis ingen aning om.

Fick höra att BSKT har tunt ställt med funktionärer i kväll pga att det är sportlov och”alla åker till fjällen”. Det var så i fjol också och i förfjol och före det. Skall man aldrig lära sig att undvika denna situation. Samma misstag år efter år. Inga hemmamatcher vecka 10 borde vara en självklarhet.

I eftermiddag spelas de inledande kvartsfinalerna i damernas Euroleague. UMMC tar emot TTT Riga och vinner på hemmaplan. Riga kan kanske orka med en vinst och i sådana fall blir det hemma. Jag tycker att TTT Riga såg väldigt slitna ut de senaste matcherna och Slaughter var dessutom skadad. Då har de inte mycket till chans mot de bästa.

Sopron hemma mot Burges blir en tuff match. Om Sopron spelar som de gjorde senast då vinner de men Bourges är bra. USK tar emot Fenerbache på hemmaplan. Även den matchen är oförutsägbar men hemmaplan kan vara avgörande. I kvarten spelar de bäst av tre matcher.

I dag startar playoff för herrarnas Eurocup. Mina favoriter Bakken Bears från Åhus i Danmark tar emot Ziona från Israel i morgon klockan 18:30. Jag hoppas på dem men det blir väldigt tufft.

Även i herrarnas Champions League drar det igång i kväll med tre matcher. Den intressantaste går mellan de grekiska antagonisterna PAOK och AEK.

Godmiddag