Intressant läsning ?

”Projektet Telge Energi 2003”

2018 fyllde Södertälje BBK 50 år. Inför firandet gav man ut en jubileumsbok som jag tycker är intressant att delge för HOOPS äldre och yngre läsare. När du läser texten nedan då skall du ha i åtanke att det är någon med stort SBBK hjärta som har skrivit texten. Från den boken har jag hämtat följande text:

Under 90-talet hade herrarnas Elitserie blivit Basketligan och SBBK:s herrlag blivit Södertälje Kings. Damverksamheten kom att hamna i skuggan i såväl SBBK som inom svensk basket….

SBBK:s styrelse beslutade att göra något åt detta.

En grupp fick i uppdrag att jobba fram ett projekt, vars syfte var att genom en långsiktig målmedveten elitsatsning lyfta fram tjejerna. I gruppen återfanns bl.a. Kenth Eldebrink, Benny Johansson, Peter Andersson. Målet var att projektet skulle starta inför säsongen 00/01.

Eftersom damerna oftast kom i andra hand, var den viktigaste förändringen att damsidan fick sin egen ledningsgrupp. Damlaget skulle också ha sitt eget varumärke och få en egen profil.

Namnet blev Telge Energi, vilket ledde till ett sponsorsamarbete med ett känt Södertäljeföretag. Profilen skapades genom en satsning på egna spelare och en intensiv spelstil. I projektets vision stod att läsa;

SBBK är Nordens dominerande dambasketklubb, Telge Energi består av nästan uteslutande ”egna spelare”, I landslagen ”kryllar” det av Telgespelare, Telge Energi spelar intensiv och kvick basket, Täljehallens läktare är välfyllda när Telge spelar.

1997 vann SBBK sitt tionde SM-guld. Följande år var man i final, men föll mot Nerike Basket. Spelarna var nöjda efter de framgångarna och spel i landslagen, vilket medförde att nästan hela laget slutade.

Plötsligt fick man sjösätta projektet ett år tidigare än planerat. Årskullarna -84 0ch -83 plockades upp i laget. De flesta spelarna gick alltså sista året i grundskolan eller första året på gymnasiet.

Säsongen 99/00 var Damligan delad i A- och B-pool. Telge spelade i A-poolen och kunde, om man kom sist, ramla ner i B-poolen, dock inte åka ur Damligan.

Det noterades sexton raka förluster, innan man vann mot 08 Stockholm. Efter den vinsten blev det ytterligare två vinster. Säsongen avslutades sedan med knapp förlust i åttondelsfinal mot Polisen. Unga Telge kom dock att dominera stort på ungdomssidan. De vann U15RM, U16 RM och U18 SM och dessutom tog man tre segrar i Scania Cup…

Följande år var laget varje säsong i särklass yngst och spelade utan utländska spelare, vilket media och speciellt TV-sporten kom att uppmärksamma. Telge nådde semifinal ett par gånger och vann massor av  RM, USM och Scania Cup. 84:orna lämnade gymnasiet 2003 och flera spelare försvann till college i USA. Hanna Biernacka kom till LSU, rankade tvåa i hela USA, och etablerade sig efter ett par matcher i lagets ”första fem”. De två första åren gick LSU med Hanna till Final Four.

Nya starka profiler, systrarna Frida och Elin Eldebrink samt Lollo Halvarsson, lämnade klubbens AllStar-lag och tog steget in i Telge. Med Stefan Pettersson vid rodret nådde Telge semifinal och final. De tre spelarna kom att ha stor del i framgångarna för svenska ungdomslandslagen. När Sverige 2006 blev trea i U18 EM och året efter tog silver i U19VM utsågs Frida Eldebrink till mästerskapets MVP. Eldebrinks lämnade inför 08/09 Telge för en framgångsrik proffskarriär i Europa.

Men det var inte bara systrarna Eldebrink som försvann, utan i princip hela ”första fem”. Uppmärksamheten och mediaintresset hade varit stort runt slutspelet. Det var viktigt att vara med i slutspelet även kommande säsong.

Coach Benny Johansson kontaktade ”sina” 84:or, som nu etablerat sig i USA och även i några fall gift sig. Efter fem år i USA kom de nu hem inför säsongen 08/09. Samtidigt hade en ny generation spelare, födda 91-93, tagit klivet upp i Telge. Återigen blev det stor uppmärksamhet i media p.g.a. att laget spelade utan utländskor och med bara egna produkter. Telge ”sopade rent” i U20- och U18SM. Ännu en gång tog Sverige brons i U18EM med Telgespelare i dominerande roller. Detta ägde rum i Täljehallen och Cleo Forsman blev turneringens MVP.

Damligan var under åren 2006-2010 som starkast. Spelarna från de åren är stommen i nuvarande framgångsrika landslag och de har nästan samtliga spelat som proffs i Europa eller i amerikansk collegebasket. TV sände slutspelsmatcherna och hallarna var välfyllda. Telge var under de åren i semifinal eller final, dock utan att bli mästare…

Telge var nu en mycket attraktiv dambasketklubb som dragit till sig unga talanger som Cleo Forsman, Binta Drammeh, Amanda Zahui och Paulina Hersler. 2010 kom Elin Eldebrink hem och en amerikanska anlände. Nu var Telge redo för att äntligen ta hem SM-guldet…..

Projektet som avsågs pågå i fyra år, hade nu pågått i tolv år. Det kom att avslutas med två SM-guld, 2011 och 2012 med Jens Tillman som coach…

Under de tolv åren hade laget varit i minst semifinal åtta gånger och vunnit 2 SM-guld. Man hade gjort det med väldigt få utländska förstärkningar och med nästa bara egna produkter. Laget hade varje år varit Damligans yngsta lag. Under perioden hade det spelats om 52 RM- och USM-titlar. Telge vann 30 av dessa och övriga landets klubbar 22 tillsammans…

Under projektet har 54 av Telges spelare medverkat i landslag. Många har spelat i samtliga fyra landslag, några i bara ett….

När nu Sveriges damseniorer är på väg mot EM-slutspel, består laget till hälften av f.d. Telgespelare, som har mycket dominerande roller i laget…

Kenth Eldebrink, en av projektets skapare, var på läktaren när Sverige spelade EM-kval. Han konstaterade att när Frida, Elin, Amanda, Binta och Lollo samtidigt var på plan ” så hade Telge-projektet nu tagit Sverige till Europatoppen”…..

HOOPS är nyfiken och jag har ställt frågan till SBBK´s Benny Johansson om vad som var unikt i Projektet. Spelade dom annorlunda än andra lag ? Tränade dom annorlunda ? Tränade dom mer eller hårdare än andra lag ? Hade spelarna mer talang än andra eller var det SBBK som hade de bästa coacherna ? Varför var coacherna i så fall bättre än andra ? Hur mycket bidrog pengarna från Telge till framgången ?

HOOPS tycker att Telges projekt borde intressera andra föreningar som har ambitioner att tillhöra basket toppen i Sverige och även internationellt. Jag vet inte om jag får något skriftligt svar som jag kan publicera här i HOOPS men jag hoppas.

Godmiddag