Det blir väldigt tufft i gruppspelet

Sverige får möta Tyskland, Montenegro och Bulgarien i EM kvalet. Jag skrev tidigare att det var en bra lottning men efter att efteråt ha sett Montenegros fina match i tisdags mot Slovenien (104 – 100 till Slo) och förra helgen Bulgariens matcher i Pre Qualification utan Vesenko då inser jag att det blir väldigt tufft. Milotovic i Montenegro imponerade stort med 25 poäng.

Poängen fördelades jämnt i Montenegro mellan många bra spelare förutom Milotovic. Dublevic, Radozic, Ivanovic, Perry, Popovic, Vucevic var alla väldigt bra.

Sveriges chans är att besegra Bulgarien men då måste man klara deras ”stora frysboxar” som spelar nära korgen. Kanske kan Sverige rå på Tyskland utan NBA spelare. Euroleague spelarna lär vara med.

I Slovenien var det bara Doncic som imponerade igår. Dessutom fick dom tydligen använda två naturaliserade amerikaner eftersom både Jonathan Morgan och Mike Toby spelade. 

Finlands damer tog historiskt brons vid Universiaden i Chendu Kina när dom vann bronsmatchen mot Chinese Taipeh inför 13000 åskådare. Du fattar varför jag tycker att det är på tok att inte Sverige deltar med ett University Student Team. Vi kunde ha nått final.

Det är en stor upplevelse för alla. Fråga de svenska spelare som har deltagit i basket Universiaden tidigare. Jag har haft några av dem i mina lag och dom har berättat.

Alla tycker att det är så nära ett OS som man kan komma. Det är en stimulans för unga spelare att fortsätta att satsa på sin sport. Jag undrar varför Sverige har slutat att delta ?

Kan det bero på att det för det mesta är damer som satsar på att utbilda sig på Universitet och då är det inte lika intressant. Killar hoppar av studier tidigt och går till proffsspel för att tjäna pengar. 

Norrköping dam gör en chansning när man satsar på Stella Johnson, 177 cm.

Det är en bra spelare men hon har haft en hel del skadeproblem. Statistiken den senaste tiden är inte bra. När det gäller 3 poängare så skjuter hon inte bra. Jag såg Eurocup matcherna som hon spelade i Gorzow, Polen 2021. Det finns potential men hinner hon hitta matchform och klarar hon sig från skador.

Jag har tidigare skrivit om Norrköping herrarnas tuffa kval mot Champions League i Antalaya, Turkiet. 25/9 möter man Kalev/Cramo, som blir ett tufft motstånd. Vid vinst tropligtvis Bakken Bears från Århus i Danmark. Det blir till att ta en match i taget. Om Norrköping blir utslagna då får dom iaf plats i Euro Cup senare.

Borås Basket får motstånd i form av bulgariska BC Chernomorec och finska Kataja basket i Euro Cup kvalet. Matcherna spelas i Katajas hemstad Joensuu i Finland. Borås borde ha en bra chans att klara kvalet men Kataja är svåra att tas med på sin hemmaplan det vet jag för jag har följt deras matcher i Euro Cup.

Jämtland får hemmamatcher i kvalet mot en plats i Euro Cup. Det spanska laget Zaragoza kommer till Östersund liksom Pardubice från Tjeckien. Det blir väldigt svårt för Jämtland men fantastiska matcher som jag nog måste se, kanske på plats. Zaragoza som spelar i spanska ACB Liga är ett fantastiskt lag.

Det är riktigt roligt att hela tre svenska SBL lag deltar internationellt i år. Det är en fantastisk erfarenhet för spelarna i laget men kan tära på krafterna vilket kan innebära ngn oväntad förlust i SBL grundserien om inte truppen är bred.

Godmiddag