Kapar Umeå BSKT i senaste podden

Crazy är basketen i USA när man betalar Jaylen Brown 3. 1 miljarder kronor för fem säsonger. Det blir ca 700 tkr/match i grundserien om han håller sig frisk och spelar alla. Fotbollen är förresten ännu galnare.

NY Liberty (fn 2:a) som har varit slagpåse i WNBA i många år fick en ny ägare som inför den här säsongen köpte ihop ett helt nytt lag som är i det närmaste ett All Star lag. Även i WNBA styr dollarn.

Igår slog N Y ettan Las Vegas med 91 – 61 i en riktigt grisig match. Las Vegas Aces har hur många ess i leken som helst men dom blev faktiskt utspelade av Liberty. Ionescus treor i första halvlek var sanslösa. Det var Aces 3:e förlust. Liberty har 6  st. Lagen möts 3  ggr till i augusti och givetvis i september i finalen.

U 20 damerna föll bara med 9 poäng mot Lettland, som tog sig till final.

Jag anser att Lettlands framgång till stor del beror på de lite äldre och erfarna coacherna. Man matcher dessutom stenhårt för vinst som man bör göra i ett EM, men i finalen mot Frankrike blev del lite för tufft för Lettland.

Sverige lyckades till slut få lite ordning på spelet i U 20 och kunde först besegra Litauen och sist Tjeckien och hålla sig kvar i A gruppen.

I gruppspelet verkade det som att det viktigaste var att se till att ”alla fick spela och ha roligt”. Det måste ha varit förutbestämt hur man skulle matcha laget.

I den sista matchen fick startfemman 160 av 200 minuter och det var nödvändigt för att lösa uppgiften.

Det skulle vara intressant att få veta om man hade fått direktiv från SBBF ledningen om en frikostig fördelning av minuterna. En del spelare som kom in på banan tycker inte jag var redo för att spela. Både tekniken och fysiken var eftersatt. Var målsättningen ”bara att hålla sig kvar”. 

Ungdoms EM sommaren är snart över. Min högst personliga åsikt är som jag har skrivit tidigare att skytte, förmågan att läsa spelet och fighting spirit är bristfällig. Det ser heller inte så bra ut när alla 3-4 coacherna är uppe och coachar under spelats gång.

Till ungdomslandslagens försvar skall jag säga att även Riipinen, Källman och Degernäs var uppe och viftade och vevade med armarna lite väl mycket både i Riga och nere i Bonn. Även Balibrea  hade några korta utflykter.

Jag är rädd för att den konstiga rollfördelningen kan vara en av anledningarna till de många avhoppen.

Jag vet att de flesta spelare vill veta vem som är bossen. Jag vet också att spelare tittar på taktiken. Om den är guard orienterad då finns det spelare som känner att dom inte passar in.

Jag har kontakt med en coach i Grekland som berättade för mig att grekiskan som LBBK är ute efter vill spela i ett lag som skall delta i Eurocup. Med tanke på att Luleå avstår Eurocup trots att dom fick LKAB som ny huvudsponsor kan den värvningen bli svår och dessutom ha med spelar tappet att göra.

En av huvudanledningarna till att Udominate/A3 lyckades få till sig så många spelare av god klass var att laget år efter år deltog i Eurocup. Jag tror att LBBK har gjort en felbedömning här men vem bryr sig om vad jag tror.

Rajacic kapar Umeå BSKT totalt i senaste podden och placerar BSKT toksist i SBL i sin s.k power ranking.

Norrköping, Borås, Jämtland, Nässjö är hans topp 1-4. Södertälje, BC Luleå, Köping, Uppsala gör upp om platserna 5-8 i slutspelet.

Nya head coachen i Umeå BSKT Gabo Loaiza går in i grundserien utan någon som helst press på sig. Laget borde känna detsamma och kunna gå ut på parketten och släppa lös jakt instinkten.

I SBL dam tippar Rajacic som i fjol Södertälje därefter Luleå, Norrköping och Uppsala. Även HOOPS har tidigare varnat för Uppsala pga att man har värvat Brown, och 2 ggr Visscher. 

Jag vet varför USA förlorade mot Sverige igår. Dom hade så gräsligt fula dräkter. Dom ser ut som om någon har gått förbi klädstrecket och sprättat färg på dem med en färgpensel. Skämt åsido. Det berodde givetvis inte på det men ful är dräkten.

Godmiddag