Hej Finland !

Andreas Jönsson, 24 år , 188 cm till BSKT var en överraskning. Jag trodde att om det blir en till guard då blir det en amerikan men icke det. Jönsson är för mig ett helt oskrivet blad förutom att han i fjol kom till Köping efter USA tiden men inte ”passade in” av någon anledning.

Killen ser ut att vara en bra skytt så det vore inte helt fel om han hade Daniel Hanssons kvalitet när han nu skall spela med BSKT. -”Han fick inte den speltid han ville i Köping” säger han till media. Det krävs leverans både i försvar och anfall för att förtjäna minuter. Jag vet inte var det brast. 

Finland kanske kan ta sig vidare från gruppspelet i VM trots allt. Det är inte många som tror att dom klarar att ta sig vidare med Australien, Tyskland och Japan i samma grupp men jag tror att dom klarar det efter att ha sett dem vinna mot Litauen på fredag med 81 – 79 utan att spela bra.

Anledningen till att jag tror på dem heter inte Lauri Markkanen, Madsen, Maxulin eller Salin utan de nya unga spelarna Nkamhoua 12p/2 r och Grandison 12p/1r. Två nyfinnar med både atletism och bra skott. Nkamhoua hängde 4 av 4 treor.

När finnarna drev upp tempot då hängde inte det långsamma halvplans spelande litauerna med i svängarna trots att Litauen har ett bra landslag. Valencijunas var i det närmast ostoppbar inside men Litauen matchade inte honom maximalt.

Coach Lassi Tuovi i Finland hade kontroll och även tur. Det var han som styrde skutan i v-ringad tshirt och kortbyxor. Dom är fyra som konverserar i pauser men det är bara han som snackar anfall med spelarna.

Dom har även en ”bad cop” som skäller på försvarsspelet och kämpa tagen när det behövs.

Tur hade Tuovi när sista spelet gick hem. Markkanen skulle ta det sista skottet från vänstra hörnet (jag förstår finska och såg vad som ritades i timeout). Han missade men Jantunen var på rätt ställe och tog returen och lade i bollen och 13 054 åskådare jublade i Nokia Arena i Tammerfors.

Jag skulle ha varit där om jag hade varit lite yngre och lite piggare.

Vi hade en svensk representant på parketten och det var Appe Kalpakas som dömde alldeles utmärkt. Måste ha varit en av hans största ögonblick som basketdomare. Kul för honom.

Ser i sociala medier att Håkan Larsson kör gammal traditionell backlöpning i mjuk sand med sex spelare bl a Gustav Hansson. Det gillar jag bara det inte är en engångsföreteelse för då är det inget märkvärdigt. Däremot om man gör det regelbundet för att få spelare i form då är det bra.

Spelare borde vid det här laget iofs redan vara i bra kondition men med bara 8 månaders kontrakt blir det gärna för mycket vila. Alltför många kör med BBG (Beach, Bear & Gym) och lite slö skytte under sommaren och det ger ingen kondition. Riktigt motiverade spelare sköter jobbet.

Godmiddag