Grekland kan överraska i VM

Basket i hög fart där man utnyttjar lika läge eller överläge i två mot en, tre mot två eller fyra mot tre. Det gör aldrig de svenska lagen i ungdoms EM. I stället transporterar man upp bollen, ställer upp i startpositioner. Då har det ofta redan gått 12-14 sekunder och det blir snabbt tidsnöd.

Det blir ganska kort om tid för att genomföra ett laganfall. Det blir ofta en mot en eller i bästa fall en fungerande hand off eller pick och rull. Alltför sällan finns det tid för att hitta en öppen spelare. De ganska chansartade avsluten är för många.

Jag kan köpa att lagen i SBL spelar på det viset för att så effektivt som möjligt använda sitt bollinnehav men inte ungdomslag som fortfarande är lågprocentiga på det mesta. Dom borde alltid spela aggressivt och snabbt.

Förlust med 81 – 72 mot Lettland för U 20 damerna innebär spel med kniven på strupen mot Ungern för att hålla sig kvar i A gruppen igen.

Coachningen kändes inte bra igen. Liksom i tidigare matcher började man pressa alldeles för sent. Ligger man under med 8 – 10 poäng med 5 minuter kvar då måste man agera.

Det går inte att vänta och hoppas på ett under. Det blir inte lätt mot Ungern.

Igår kväll tittade jag på Slovenien vs Grekland som spelades inför 15000 fanatiska fans i Ljubliana. Det var en förberedelse match inför kommande VM. Slovenien hade fullt lag. Den senaste naturaliserade amerikanske Jonathan Morgan och även en nedbantad Luca Doncic var med.

Doncic har nog tagit bort 6-7 kg sedan slutet av NBA säsongen med hjälp av en dietist. Han såg riktigt vass ut i match inledningen men konditionen var nog inte den bästa för han började missa och brände 9 straffar och flera skott. Jag tippar att viktminskningen inte beror på hård träning.

Grekerna hamnade i 10 poängs underläge i inledningen av matchen men när Slovenien var tvungen att använda bänkspelarna pga trötthet då kom grekerna tillbaka. Noteras bör att Sloukas och Giannis Antetukounmpo inte spelade med Grekland.

Det blev 21 poäng för Doncic och 16 för Morgan men dom orkade inte hela matchen. Cancar 13p, Prepelic 13p och Dragic 12p var de som höll Slovenien kvar i matchen.

Grekland imponerade på mig med fyndigt anfall och väldigt fysiskt spel och vann med 91 – 98. Grekland kan överraska i VM.

Tight försvar på Doncic och tidig hjälp var den rätta melodin. Grekland blir svåra i VM.​

Papanikolau 19p, Mitouglo 13p och Walkup 17p var stabila men även unge Antetukounmpo 14p spelade bra. Returmatch på fredag i Aten. På fredag spelar även Litauen mot Finland samtidigt så då får jag prioritera Suomi matchen.

Såg att Månsson dömde en match i U 20 B EM. Kul att hon satsar. Jag tycker att hon dömer väldigt bra och rättvist. Hon borde nog ha fått chansen att döma någon riktig värdematch i herrarnas SBL slutspel redan i våras men det blev väl bara en kvartsfinal match om jag minns rätt.

Godmiddag