Förr var coachjobbet mycket tuffare

Toppnyhet i lokaltidningen på tisdag är att B-löven anställer en tekniktränare som är 20 år. Det är så att man baxnar över en ”sådan nyhet”. Har man verkligen inte haft någon tekniktränare tidigare. Idag har väl alla lag på de högsta nivåerna i alla sporter tekniktränare.

Är det någon som har tänkt på att förr var jobbet som coach mycket tuffare än vad det är idag. De flesta coacher fram till 90 talet var ganska ensamma på jobbet och fick lov att sköta det mesta. De som hade en assistent var ofta en hjälpreda.

När jag var head coach i Elitserien och Damligan planerade och genomförde jag träningar och scoutade motståndare så gott det gick utan internet och stream. Att boka resor och logi samt fixa en del sponsorer hörde även till vardagen. Coachningen av en match var det man gjorde minst av allt och därför blev det heller inte alltid så bra. Man var helt enkelt för trött.

Idag har t ex BSKTs head coach som håller i lagträningen en ast coach som sköter uppvärmning och teknikträning, en fysisk coach som är utbildad osteopat och tar hand om uppvärmningen utan boll och den individuella fysiken samt rehab av skadorna. Vilken lyx. Alla dessa har dessutom betalt.

Seth Leday till Jämtland är en bra nyhet för jämtarna. En riktigt bra spelare som hade kunnat lyfta Södertälje än mer om man bara hade utnyttjat honom maximalt när han kom till laget.

Leday är en riktigt bra försvarsspelare och har leaping ability som få. En svårstoppad power forward enligt mig. Mot BSKT gjorde han 17 p i den match som SBBK inte ville vinna. Han hade nog svårt att förstå det.

Intet nytt på R T Guinn fronten. Det verkar kört för honom i årets Jämtland.

De svenska U 20 damerna klappade ihop även mot Montenegro. Nu blir det match mot Lettland som Sverige alltid har problem att besegra.

Jag noterar att Lettland coachas av tidigare A-landslags coacherna Aigars Nerips och Martins Zibarts som även har coachat TTT Riga i Euroleague. Snacka om erfarenhet mot våra svenska coacher. Det är bara att hoppas på lite flyt med en mot en spelet.

Noterade idag att lokaltidningen nu hade myntat ett nytt uttryck om en ung idrottare nämligen ”multitalangen”. Jag tycker att det innebär att man sätter orimligt höga förväntningar på en idrottare på detta viset. Prestations ångest ligger nära till hands. Få kan bära sådana förväntningar.

Godmiddag