Five out och nästan ingen offensiv returtagning är trenden numera.

Jared Chatham, 25 år, 203 cm blev Umeå BSKT´s 3:e import. Det är ingen superstar som kommer till Umeå utan en genomsnittlig spelare i BSKT´s prisklass som kanske kan bidra med 10-14 p/m, 5-6 r/m, 2-3 ast/m men knappast något stabilt 3 poäng skytte. Bara 58% på straffkasten oroar en gammal coach som mig.

Han hade iaf sin bästa match av 27 i Horsens Danmark i den sista för säsongen den 10 april mot danska mästarna Bakken Bears då han på 16 minuter skrapade ihop 10 poäng. Killen är vänsterhänt och riktigt avig att handskas med. Bara att hålla tummarna att han håller måttet. 

Umeå BSKT har nu 5:an Will Butler, 203 cm, 3-4:an Jared Chatham 203 cm och 2-3:an Tim Finke 198 cm vilket innebär att Cole Welle knappast är aktuell i år. Den fjärde platsen måste gå till en amerikansk pointguard när nu det blir aktuellt.

Jag tror att man tänker satsa på Peltier, Eriksson-Hansson och Lindblom som ettor till att börja med. Man vill se om dom klarar jobbet. Laget har knappast ambition att nå högre i tabellen i år. Slutspel är rimligt men inte mer med tanke på tappet av spelare.

Vem blir femte den spelaren när det drar ihop sig ? Det borde vara Czerapowicz som 2-3:a.

Min startfemma ser då ut så här: Peltier, Czerapowicz, Chatham, Finke och Butler borde kunna matcha en hel del lag i årets SBL om dom bara är friska och krya och i vettig form i mitten av augusti. Kommer dom hit halvskadade och otränade då blir det tungt ända fram till julskinkan.

Är det inte konstigt att U 20 damlandslagets längsta spelare Emma Johansson , 190 cm gör alla sina 12 poäng mot Spanien utanför 3 poänglinjen ? Hon borde i rimlighetens namn få bollen nära korgen ganska ofta och vara väl skolad i några grundläggande rörelser om hur hon skall göra poäng och dra på sig foul men nej.

Johansson tillbringar det mesta av tiden utanför 3 poänglinjen. Det är tom hon som kliver ut och skjuter 3 p skott vid inkast från baslinjen. Hon plockade 7 defensiva returer och det är väl bra men Null offensiva. Det är inte konstigt beroende på hennes position på spelplanen. Inte bra.

Det kanske är jag som inte fattar någonting alls men min åsikt är att alla följer trenden att spela pick och rull i tid och otid och skjuter treor så fort man är öppen med bollen. Allt är så förutsägbart. Nästan alla lag som använder hedge eller dubblar pointguard vid pick och rull är framgångsrika.

Five out och nästan ingen offensiv returtagning är trenden numera.

Hur som helst så är statistik fakta. Spanien vs Sverige innebar följande intressanta fakta.

Returer: Spanien 53 – Sverige 22, Assist: Spa 24 – Swe 11, Steals: Spa 8 – Swe 2 ganska avgörande eller.

Vi i Sverige är inte alls med i returtagningen, vi spelar dessutom inte aggressivt försvar och vi samspelar dåligt det går som en röd tråd genom alla landslag och nästan alla SBL lag. De som samspelar och är aggressiva är rätt framgångsrika eller………

Det ser ut som att många lag låter Sverige skjuta treor. Inte så att man spelar zon och låter Sverige sikta men man sätter inte maximal press. Man koncentrerar sig i stället på att ta returen och få tillbaka bollen i princip gratis utan större ansträngning. ”Dåliga” skottval borde räknas som en TO.

Jag har klagat på att det saknas svenska domare som tar chansen att bli bättre genom att döma ungdoms EM i Europa under sommaren. I lördags noterade jag att Blaso Begenicic var domare i matchen mellan Frankrike och Finland i dam U 20. Jag har för mig att han gjorde det även förra sommaren.

Blaso dömde bra som vanligt även om den finske coachen Pekka Salminen klagade en del men det gör han alltid. Han är aldrig nöjd och därför också framgångsrik med sina lag. Jag tycker att Begenicic var rättvisast och bäst i SBL i fjol.

Avslutade måndagen med att se Sveriges herrar i träningslandskamp mot Ukraina. Pantzar och Anderson överlägset bäst. Övriga svenska spelare verkade sakna bensin. Orken tog slut när Ukraina ökade trycket i försvar. Clarence var direkt ovän med bollen.

Sverige spelade sitt vanliga orörliga dribblande spel till skillnad från Ukraina där alla spelare var i ständig rörelse och bollen förflyttades snabbt.

Balibrea stod som head coach i grafiken men var knappast det. Förresten om han fick bestämma då skulle landslaget knappast spela på detta viset.

Efter en betryggande ledning i första halvlek för Sverige tog Ukraina över matchen i andra halvlek med tufft aggressivt försvar och en del finurliga anfall. Sverige hade svårt att få till något spel. Det blev solokörning. Ukraina avslutade kliniskt matchen vid 72 – 72 med en variant som gav en layup och 74 – 72.

Toppspelarna Bobrov och Pustovyi spelade sparsamt. Pustovyi var i fjol starting 5:a i Murcia som är Håkansson och Birganders nya klubb. Ukraina matchade inte alls Pustovyi, 218 cm  i andra halvlek.

Godmiddag