”Utländska coacher tar coach jobben”

Det är jättepopulärt med utländska tränare i Sverige. Så var det också på både 70 och 80 talet. Många jänkare och spelande jänkare.

Då berodde det på att det inte fanns tillräckligt många svenska tränare som var beredd att satsa all sin fritid på basket för mer än lite fickpengar. Utlänningarna fick ok betalt, inte svenskarna.

På 2020 talet går många välutbildade svenska tränare arbetslösa eftersom klubbarna kan få tag i unga coacher utan familj från Spanien, balkan och balt staterna. ”Utländska coacher tar coach jobben”.

Migrationsverkets krav på minimilön plus mat och logi räcker långt. Fler och fler coacher ansluter och får de jobb som svenska tränare borde få.

Det ses som en positiv utveckling med alla ”nya influenser” till svensk basket men hur många svenska coacher orkar vänta på sin chans när det finns en kö av unga utländska coacher som vill ta jobben till låga löner ?

Har du tänkt på att dessa coacher precis som de amerikanska spelarna kommer hit för att vinna matcher och skaffa sig en bättre cv ? Inser du att dom är resultat fixerade. Man snackar om laget och om sammanhållningen och om familjen – the community. Men det är bara snack.

De coacher som ”vågar spela bänkspelare” är lätträknade och inte särskilt framgångsrika resultat mässigt men dessa coacher är bäst på att fostra duktiga spelare – tycker jag. Spelarna spelar tidigt men lär sig lite senare och blir bra i alla fall.

Jag behöver bara titta på de spelare som inte har tillhört Umeå BSKT´s förstafemma mellan 2015-2020. De flesta av dem har slutat med basket på högre nivå för länge sedan även om dom inte är för gamla för det. Om man inte får spela då är det inte kul.

Det man glömmer det är att det var dom som satt på bänken som var näst bäst och kanske hade spelat än idag om dom bara hade fått en rejäl chans. Om en klubb saknar tydliga mål och riktlinjer då är det coachen som styr skutan. Om hen når framgång då går hen vidare till nya uppdrag.

”Det krävs mod och tålamod att bygga långsiktigt” skriver Gehrke i sin senaste krönika och det är så sant så sant.

Det är viktigt att sätta sig ner och tänka till hur man vill att framtiden skall se ut i en förening för det är nu man måste agera så att framtiden blir som man vill ha den

Jag kan inte släppa det här med att Gustav Hansson har tackat nej till landslaget. Beslutet är ologiskt. Han vill ut i Europa. Om han vill ut i Europa då borde han självklart satsa på landslaget, som är den bästa marknadsföringen för honom och inte lyssna på någon agent som tänker på ngt annat.

Godmiddag