It´s the final countdown

Första halvlek i onsdags mellan Umeå BSKT och Borås var en njutbar basket upplevelse för mig eftersom båda lagen levererade basket på hög nivå. Matchens första perioder hade allt. Intensivt försvar, tempo, strålande skytte, många fina tekniska prestationer, dunkar och känslor och även domarna dömde utmärkt.

Andra halvlek blev annorlunda. Borås höjde intensiteten och kroppskontakten och domarna höjde bedömnings nivån och det tog musten ur BSKT. Jag påstår inte att det var orättvist det bara blev så.

TV kommentatorerna och även folk på läktaren pratade om att Balibrea borde rotera in spelare från bänken så att start femman får chans att vila lite och återhämta sig. Kanske skulle han ha bytt lite mer i första perioden men det vågade han inte. Han vet ju att starterna är ett snäpp bättre än bänken. När det går bra och man får en ledning då vill man öka den så mycket som möjligt.

Att sitta på sidan om och snacka om att kasta in bänkspelare det är lätt när man inte sitter med hela ansvaret för lagets prestation.

Åtta timmar kvar till slutsignalen i match fyra mellan BSKT och Borås. Säsongen är troligtvis över för BSKT då men man vet ju aldrig. Matchen skall spelas först. The final countdown.

Norrköping mot Jämtland var ingen bra basketmatch. Snacka om slarvigt spel och konstiga hjärnsläpp för att inte tala om alla ej kontrollerade fysiska kontakter som borde ha inneburit foul.

Är det bara jag som tycker att Norrköping ofta får spela med onormalt mycket arm och handkontakt på sin hemmaplan trots att landets bästa domare dömer.

Tim Schüberg är en bra basketspelare men han har ständig hand och armkontakt med den spelare han försvarar. Ingen annan får spela på det viset i SBL herr. Det är inte tillåtet att ha det hela tiden.

På bortaplan åker han ofta på välförtjänta foul och blir förvånad. Hemma kommer han för det mesta undan med det i de viktiga matcherna.

De stora spelarna Spires och Ramstedt kommer undan med att hålla i spelare vid P&R spel. Coacherna lär ut och många spelare har satt ”hålla i vid P&R i system”. Varför beivrar inte domarna det ?

Jag hoppas verkligen att Jämtland vinner kommande matcher och slår ut Norrköping för jag tycker att Jämtland spelar bättre basket än Norrköping både i anfall och försvar. Norrköping är ett lag som är i behov av flow. Om man har det då är dom svåra att tas med.

Basketbloggaren i Östersund har läst mellan raderna och tolkat mig fel liksom fan läser bibeln. 

Jag har största respekt för basketpubliken i Östersund men dom var väldigt tysta och chockade i match ett mot Norrköping.  Jag har coachat i Östersund på 70, 80, 90 och 00 talet och har följt laget på stream sedan dess och är i stället lite avundsjuk över det fina stöd man har om man jämför med nuvarande Umeå BSKT.

Jag har bekanta som var på match ett i Östersund. Dom sade att publiken höll andan när Norrköping gick ifrån i stället för att verbalt stödja hemmalaget. Ljudvolymen är alltid så låg i stream sändningen så det är svårt att avgöra ljudnivån i hallen under sändningen.

Basket publiken i Umeå är oerhört svårflörtade och definitivt inte trofast/lojala eftersom dom bara dyker upp när det går bra och när laget som i år tog sig till semifinal.

Däremot tycker jag att dom är väldigt kunniga när det gäller basket. Väldigt många av dem som kommer nu har spelat själva under de senaste decennierna. Jag känner igen många. Jag har dessutom coachat väldigt många av dem (100 tals) och det gäller både damer och herrar.

Jag har verkligen inte skrivit att Umeå BSKT har de mest trogna fansen i Sverige som bloggaren skriver. Det har Luleå lagen men precis som i Umeå och Östersund så sviker även dom med att komma till matcherna om det inte går tillräckligt bra. Jag håller som ni har läst ovan på Jämtland och hoppas att klubben tar sitt första guld om en månad.

Godmiddag