Stora förändringar i SBL Dam

På fredagen fick jag intressant information om hur SBL Dam styrelsen vill förändra damernas liga.

Max 2 icke EU spelare (Eurocup anpassning)

Varje lag måste ha 2 svenska proffs, en under och en över 24 års ålder

Helårs anställd tränare på minst 50%

Antalet matcher skall utökas

3 domarsystemet plus kommissarie skall bibehållas

Det är helt klart att det är de rika med resurserna som styr och de fattiga får gilla läget. Toppklubbarna vill helst bara spela s.k ”värdematcher” som ger större publik och restaurangintäkter.

Kostnaderna kommer att öka dramatiskt.

I stället för att öka SBL dam till 14 lag som många har pratat om de senaste åren så lär det bli färre lag. Vilka lag tvingas hoppa av SBL dam ?

Kanske blir det bara 8 lag redan 2023/2024.

SBL Dam kommer om detta genomförs att bli som SBL herr – en i princip stängd liga. Jag tycker att man väljer helt fel väg.

Det har testats många upplägg.  92/93 hade vi EN Elitserie med 12 lag från Luleå i norr till Malmö i söder samt EN Allsvenska med 12 lag från Umeå i norr till Lund i söder. Min åsikt är att dambasketen det året var som bäst i Sverige. 

Många äldre spelade på hög nivå.

96/97 hade vi Elitserien A och Elitserien B. Lagen i EA resp EB möttes 2 ggr därefter fick lagen i EB en match mot lagen i EA. Totalt 16 matcher följdes av åttondelsfinaler, kvartsfinaler osv. En inte så lyckad variant som snart slopades.

Nuvarande upplägg är bra men ett lag till vore önskvärt och kanske som i SBL herr tre (3) matcher mot varann. En nedskärning till max 2 utländska spelare oavsett nationalitet skulle kunna bidra till att utjämna styrkorna och göra serien jämnare och mer sevärd.

Varje förening borde givetvis själva få avgöra hur man anställer spelare och coacher utan styrning.

I planerna finns även en gemensam Ligastart kallad Tipp Off i Södertälje där alla lag spelar sin första match för säsongen. Det har testats förr och det var ingen succé. Varför nu igen ?

Att det hamnar i Södertälje beror vad jag erfar på en tidigare överenskommelse mellan SBBF och SBBK och trots allt någorlunda strategiskt rätt placering

Man kommer att hävda att en tipp off borde ligga i Luleå eller kanske Östersund där det alltid är så mycket folk på matcherna men det argumentet håller inte. Luleå publiken går bara och tittar när Luleå laget spelar.

Jag minns hur det var när en EM grupp 2003 spelades i Delfinen. Plannja Basket hade dragit massor av människor till sina matcher under året och man trodde tydligen att dom skulle komma och kolla på EM basket men det blev helt fel.

Sverige spelade i Södertälje med halvfyllda läktare. I Delfinen ekade det varje gång ngn studsade bollen i parketten. Det var bra basket som spelades i hallen men Luleå folket stannade hemma.

Stockholm borde vara den givna arenan för ett Tipp Off där 50% av alla basketspelare i landet finns. Dessutom finns massor av människor från de olika basketlagens hemorter någonstans mellan tullarna.

Kommunikationerna är dessutom på topp när det gäller att ta sig till och från Stockholm.

Godmiddag