Fredag 26 april, 2019

Herrarnas nya förbundskapten Lopez var på plats i Täljehallen i den senaste matchen. Var det därför Lindqvist och Palmblad var så tagna av stundens allvar så att de inte presterade förrän i den andra halvleken.

Vad bra att jag hade fel. Borås chokade inte igen utan de tog hand om allt och levererade återigen en riktigt bra match. Första halvlek var en utspelning.

Det märkligaste med den första halvleken var att veterandomarna lyckades med konststycket att inte blåsa en enda foul som renderade i straffkast. Det första straffkasten kom efter hela tjugosju minuter (27) och det berodde inte på spelarna. Jag kan inte minnas när jag senast såg det och det gäller på alla nivåer. De hade kunnat döma utan visselpipa igår. När det blev överfall i slutet av matchen då hittade de lite luft annars hade matchen svängt.

Borås spelade smart och Hilliard fördelade bollarna och medspelarna levererade. Jag håller verkligen tummarna på att även Jämtland kan slå ut Södertälje. Det skulle bli rena rama vilda västern i finalen. Inte så vacker basket men kul för fansen. Domarna skulle få bra intervallträning i slutet på säsongen. Jämtland skulle få flytta matcherna till ishallen för att alla skall få plats. Heja Jämtland.

Skadorna på Schuberg, Flack och Stark har givetvis haft en stor inverkan på Norrköpings spel men det kanske finns en annan anledning. Jag har från som det heter välunderrättat håll fått höra att Norrköping Dolphins befinner sig i svår ekonomisk knipa och att skulderna är runt 4 miljoner. Föreningen överväger en försäljning av Stadium Arena för att klara finanserna. Jag brukar inte sprida rykten bara ha åsikter, men eftersom jag har fått informationen från en person som har koll på det mesta så väljer jag att skriva om det.

Presskonferensen inför det kommande EM slutspelet för damer hölls igår. Träningsmatcherna mot Ryssland, Spanien och Slovenien kan bli för tuffa förberedelser men jag hoppas att jag har fel. Inte ens Storbritannien är en lätt motståndare. Jag tror inte att det finns något lag i EM som är ”livrädda för Sverige”. Det är förvånande att landslagschefen uttrycker sig på det sättet.

Truppen som är uttagen innehåller flera namn som jag inte tycker hör hemma där. Mer om detta senare. Väldigt kul att Hanna Johansson kom med som jag hoppades i gårdagens förmiddags HOOPS. Hon spelar på ett internationellt sätt lite kaxigt eller som det heter i Sverige, ”med hög svansföring”.

Pinto kunde vid presskonferensen inte övertyga mig den här gången heller. Han känns inte riktigt rätt. Basketkunskaperna måste han väl ha i alla fall med tanke på positionen. Lite för mycket snack runt runt och för lite konkret. Kriga tillsammans, ha kul, ge varandra energi snacket har jag hört för mycket av. Det finns för många snackare som styr svensk basket och för få doers.

Den svenska modellen verkar vara att inför att stort mästerskap snacka om hur kul det skall bli och hur mycket man ser fram emot det men det är bara kulisser för att försöka tona ner pressen.

Inom idrottspsykologin är det helt klart att man inte går in i stora tävlingar och matcher med lustkänsla utan tvärt om. Det gäller att kunna hantera pressen. Allt är fråga om hur redo man är att ta upp kampen eller om man vill ta till flykten. Detsamma gäller inför morgondagens match mellan Högsbo och A3.

Vid den senaste livesändningen hände följande. När Dedic byttes in sade kommentatorn att hon kom till A3 från den kroatiska klubben ”letter of clearence”, som hör hemma i Split. En anmärkningsvärd kommentar. Alla som sysslar med basket på ett professionellt sätt vet nog att det är det fribrev som en spelares senaste klubb utfärdar för att en spelare skall bli spelklar i sin nya klubb. Hur kan man ha en så olämplig kommentator i en final ?

Fenerbache gjorde processen kort med Zalgiris i Kaunas och är nu klara för Final Four i Baskonia.

Tittade på en match i ASIA Champions Cup mellan Manama, BRN och Shabab Al Ahli, Dubai. Det var riktigt bra klass och framförallt basket och inte wrestling. Jag tror att dessa lag skulle vinna ganska lätt mot alla i den svenska BLH.

Godmiddag