Det var trist att läsa krönikan i VK på torsdagen.

I stället för att enbart hylla laget för deras prestation att ta sig till semifinal i årets SM slutspel så gräver VK upp brist på ekonomi och uteblivna löner.

VK skriver om skulder till kommunen, obetalda räkningar och insatta privata pengar och talar om för klubbledningen att dom måste sätta sig ner och utvärdera det dom håller på med. Jag tror inte att dessa ideella krafter behöver råd från VK.

Coachen framställs som trollkarlen Houdini och spelarna som andra sorteringens basketarbetare.

Det är bra att coach Balibrea och staben får vred för sitt arbete för det har varit professionellt. Det förtjänar dom, men det är trots allt spelarna som har spelat och en coach når aldrig framgång om han inte har riktigt bra spelare. BSKT har bra spelare.

Jag tycker att de som har lyckats att driva Umeå BSKT i nio (9) säsonger i SBL med minimal budget och hyfsat sportsligt resultat förtjänar bättre än negativa wibbar inför semifinalen.

Om BSKT ledningen hade lyssnat på VK:s tidigare negativa skriverier då hade laget varit nedlagt för flera år sedan. 

Jag hoppas att ledningen hittar några företag som känner för att satsa stort på ungdomens och nysvenskarnas sport basketboll.

Jag hoppas att Umeå får behålla herrlaget i SBL i många år till och att damlaget i div 1 får chansen att ta steget upp i SBL dam.

Basketen i Umeå har en ljus framtid. Antalet aktiva  ökar stadigt. Tränare och ledare är välutbildade. Resultaten blir stadigt bättre och bättre.

I kväll spelas semifinal nummer ett nere i Borås. Det finns förmodligen inte någon söder om Umeås stadsgräns som tror på BSKT vinst men man vet aldrig riktigt med idrott på hög nivå hur det kommer att sluta. Det finns många faktorer som spelar in.

HOOPS önskar att BSKT får flow i spelet och att skotten hittar rätt. Vad jag kan minnas så har skotten bara hittat rätt en gång i Borås och det var för flera år sedan när man var nya i ligan. Det. var en skrällseger och Jesper Gustavsson var coach för laget.

Om domarna väljer att höja toleransnivån ytterligare så att inte mer än max 12-15 foul delas ut till varje lag då kommer Umeå BSKT att kunna vara med och tävla även i semifinalen.

Med hög tolerans kan Balibrea matcha första femman maximala minuter och då är BSKT med i matchen – om skotten sitter. 3 poäng skyttet är idag helt avgörande för alla lag. Dåligt skytte innebär svårt att vinna.

Jag att jag har tillbringat många påskhelger med att lyssna eller på plats följa hur det gick för Plannja Basket i semifinal eller final.

2023 är det Umeå som spelar SM semifinal och man har slagit ut Luleå i tre raka matcher i kvartsfinalen.

Jag hoppas att alla åtminstone i Umeå med omnejd ser det positiva i det som nu händer och oavsett resultat i kommande matcher hyllar laget och staben för den fina prestationen.

Det är intressant att läsa och höra experternas tips.

4 – 0 till Borås är SVT experten Rajacic helt säker på. Övriga kollegor tror att BSKT kan ta en match och det tror definitivt även jag.

Jag brukar gissa ganska bra och jag gissar på att det står 3 – 1 till Borås efter fyra matcher. Sen får vi se.

Om det skiter sig i kväll då klickar du 20.30 över till Viaplay  och Euroleague matchen Milano vs Barcelona. Hej BSKT !

Godmiddag