För mycket kulisser i SBL

Den 13 november skrev jag i HOOPS under rubriken ”funderingar efter domarträffen”.

Det är bara att konstatera att det var ett hett ämne. Expressens citat tidigare från min blogg måste ha spridit sig på sociala medier runt om i landet för den 13-14 var det all time high med besök på bloggen. Runt 1800 läste krönikan på mrbasket/Hoops den 13:e och 1300 den 14:e.

Det borde vara ett ännu hetare ämne med tanke på hur ett flertal matcher har sett ut framförallt i slutet på den senaste tiden. Det har varit alldeles för många ICKE avblåsningar. Uppsala – Köping, Jämtland – Borås var riktigt svaga domarinsatser och det är inte säkert att det var rätt lag som vann.

Jag tycker att en del kommentatorer som kan basket är fega när dom inte vågar säga vad dom säkert ser. Deras trovärdighet som sakkunnig sjunker i alla fall i mina ögon när dom inte vågar ha en åsikt om en horribel foul eller en horribel icke avblåsning.

Dom har kanske fått direktiv att inte kommentera domarnas missar trots att en del är ganska hårresande. Kanske har dom även fått direktiv att prata positivt om produkten som tyvärr för närvarande inte är bra – tycker jag.

Jag lyssnade på sportradion igår. En fd spelare menade att anledningen till svensk fotbolls tillbakagång på klubb och landslagssidan beror på att klubbar och förbund har lagt all focus på att få mkt folk på matcherna och det har inneburit att den sportsliga kvalitén har sjunkit.

Jag vet inte om det stämmer men det känns som att det påståendet är jämförbart med SBL herr för det som förbundsfolk, kommentatorer, experter och mediafolk nu pratar mest om det är hur viktigt det är att fylla hallarna.

Självklart är det viktigt att få folk på matcherna men det går inte att lura folk. Man blir snabbt genomskådad om man bygger upp kulisser. Basketen borde passa sig från att falla i den fallgropen.

Numera är alla lag och coacher 100% seriösa och man försöker spela taktisk och kontrollerad basket och eftersom domarna inte blåser på otillåten kontakt så genomsyrar det nu vår vår sport. Till och med hockeypubliken gillar basket. Är det verkligen så vi vill ha det.

Om man vill bjuda på show då måste man nog tänka om när det gäller mycket.

I mina ögon borde SBL ledningen göra om SBL så att lagen i stället blir så jämna som möjligt.

Det skulle bli en viss utjämning om man bara fick ha 1 max 2 utländska spelare för då skulle alla lag ha råd att ha två ganska bra spelare som dessutom vore så bra så att dom drog folk till matcherna. Om man skulle spela matcherna på helgerna då skulle även den svenska spelartruppen bli avsevärt mycket billigare.

Godmiddag