Time for a change i Sverige

Finska coacher i fyra lag i herrarnas Bundesliga i Tyskland och en ast coach i Strasbourg i franska ligan dessutom Lassi Tuovi nu ast coach till Luca Banchi i Virtus Bologna i Euroleague. Sverige har halkat efter Finland även här.

Finlands herrlandslag spelade nyligen VM, Lauri Markkanen är framträdande i Utah i NBA. Det är bara en tidsfråga när Sverige åker på torsk mot det finska damlandslaget.

Våra ungdomslandslag har svårt att vinna mot Finland. Vad är det som vi gör fel i Sverige för närvarande. Borde analyseras av utomstående.

Snart hör kanske någon av sig till mig och frågar vad jag håller på med.

Allt är ju så bra i svensk basket. Vi har ju så många duktiga herrspelare ute i bra lag i Europa och även några damer är i bra lag. Alla skall tydligen vara positiva och nöjda och glada och enbart tala positivt om svensk basket – verkar det.

Sanningen är att SBL herr och dam är sämre än på många år om vi bortser från några enstaka lag. Många av de bästa svenska unga talangerna väljer spel på skola i USA i stället för att få sitta på bänken i SBL eller Superettan. 

Jag hoppas att jag innan jag gör min sista timme för basketsporten får uppleva att SBBF gör om seriesystemet så att det blir bredare och anpassat så att fler duktiga basketspelare kan få möjligheten att spela längre upp i åren. Som det nu är så lägger många av för tidigt.

Förändringar som borde göras enligt HOOPS är att alla lag spelar sina matcher på helger (fr-sö). De logistiska och ekonomiska fördelarna är så stora så att det borde inte vara någon tvekan längre.

Det innebär dessutom att alla har mer möjlighet till både bra träning och återhämtning.

SBL herr och dam bör ha 12 lag där man spelar hemma/borta, som följs av ett slutspel för 6 lag och en fortsättningsserie för övriga 6.

Besluta om max två utländska spelare då fyller ni serierna direkt.

En Allsvensk herr & dam serie under SBL med 12 lag från hela landet med slutspel och direkt uppflyttning till SBL för för segraren. Max en utländsk spelar/lag. Sista laget i SBL fortsättningsserien flyttas ner till Div 2.

Gör om div 1 serierna till div 2 serier så att vi kan får basketbredden att växa. Vi får kvalitativa div 2 och tom div 3 serier över hela landet som konsekvens av detta. Bredden blir bättre. 

”I have a dream” , men det lär knappast bli något i den stilen. Jag fortsätter att drömma och hoppas att någon av alla de unga som idag sitter i planerings grupper kan se tjusningen med detta upplägg. Dagens upplägg är enbart anpassat ”för de som redan har det mesta”.

Godmiddag