Norrköping borde få klara sig själva

Umeå BSKT mot Norrköping kunde knappast sluta på annat sätt än med vinst för gästerna.

Laguppställningen är så imponerande så det spelar egentligen ingen roll om spelarna i startfemman inte är på hugget. Släpper man in bänken så är det lika svårt.

En sak vet vi och det är att Nathan Dawit nästan alltid gör sina bästa matcher när han spelar i sin gamla hemmahall och så blev det igen.

Det som inte är kul att se det är den favör som Norrköping har som mästare. Dom kan spela oerhört fysiskt försvar och dom kommer undan med fasthållningar och tacklingar som ingen annan. Ge dem inte en extra favör. Det är inte fair play att dom får bete sig som dom gör. Norrköping är tillräckligt bra för att klara sig själva ändå. Dom behöver ingen hjälp från domarna.

Jag älskar basketsporten men inte när det är som det var igår. Umeå BSKT får petiga avblåsningar mot sig. Norrköping får bara tre (3) foul i första perioden och i den andra perioden tar det sju (7) minuter innan dom får den första foulen. När den kommer har dom redan fullständigt knäckt BSKT med sitt försvar. BSKT kom absolut ingenstans. Dom kunde inte spela den basket dom kan spela.

Jag valde att åka hem och titta på Olympiakos mot Barcelona i stället. Det är två lag som också spelar fysiskt försvar men rent och  inte med fasthållningar och knuffar för då blir det fight om domare tvekar att skipa rättvisa enligt regelboken. Spelet i Euroleague är som en helt annan sport.

Jag efterlyser även lite jävlar anamma av Umeå BSKT spelare. Ni kan inte acceptera att en motståndare håller i er, tacklar er och knuffar er. Ni måste sätta emot, sätta er i respekt även om det kostar en avblåsning.  Om domarna släpper dumheterna då kan man inte acceptera det.

Förbundskapten Riipinens uppträdande är dessutom pinsamt. Han som borde gå före med gott exempel.

Han är aldrig nöjd. Han klagar och gnäller på allt. Han kräver and one även om det absolut inte ska var det. Han ifrågasätter med sitt kroppsspråk varje avblåsning mot hans lag. Om han får en foul med sig då kräver han and one eller en osportslig med sitt kroppsspråk. Jag förstår inte att domarna låter honom hålla på. Han är alltid välkammad men uppträdandet är inte bra. Kan ingen i hans förening säga till honom ?

När det gäller Umeå BSKT så vet jag inte vad jag skall tycka längre. Jag förstår inte hur dom tänker när det gäller matchningen av spelare. Det ser ut som att man följer ngn form av bytes schema. Kan det vara så att man har bestämt redan innan matchen hur man skall matcha laget ? Om det är så då är det i mina ögon helt tokigt.

Man måste självklart matcha sitt lag beroende på hur matchen utvecklar sig. Ingen match blir precis som man har tänkt sig.

I mina ögon så skall man spela med de spelarna som är bäst för dagen. De spelare som har flyt och sätter skotten skall givetvis spela. Om spelaren dessutom är bra i försvar då skall han spela så länge han orkar. Att rotera ut en spelare som är i flow är ett klassiskt misstag som en del coacher gör. Spelaren tappar flytet och kommer oftast inte in i det igen.

Igår startade BSKT med det som borde vara den bästa femman (Peltier, Butler, Czerapowicz, Finke och Chatham) och det visade sig fungera riktigt bra. Med 17 – 12 till BSKT efter fem minuter så var det kul att se på. Sedan startade roteringen och momentum gick över till gästerna.

Om någon av spelarna var trött så att dom behövde vila eller av annan anledning behövde sitta på bänken då förstår jag roteringen men inte annars.

Chatham sköt fyra airballs nära korgen. Det är dags att boka flyget.

Godmiddag