Universum Stars var Sveriges första basketlag med stor företagssponsor

Lyssnade på Rajacic´s senaste podd intervju med Charles Barton. Kul och intressant.

Charles som nu är en 77 årig pigg pensionär borde ha fått vara senior adviser på Basketbollförbundet de senaste 10 åren. Hans kunskap och kontaktnät torde vara ovärderligt. Han borde ha varit Sveriges Henrik Dettman om du förstår vad jag menar.

Jag minns som om det var igår när jag 1976/1977 coachade ”Universum Stars” från Umeå och skulle möte Charles Bartons Plannja Basket i en avgörande seriematch.

Vi i Umeå var vad jag vet det första laget i Sverige (1975) som hade ett företagsnamn. Universum på universitetsområdet var på den tiden Sveriges överlägset största danspalats och restaurang med gigantisk aula och campus område.

Universum var huvudsponsor och beloppet var över en kvarts miljon/ säsong vilket var gigantiskt på den tiden. Vi åkte till Spanien på träningsläger före seriestarten. Ja det är sant. Vår amerikan Dulaine Harris och några spelare hade Volvo 343 som leasingbilar

Vi mötte Plannja Basket (bildades 1976) på våren 1977 i årets sista och avgörande seriematch om vilket lag som skulle ta en plats i kvalet till elitserien. Plannja Basket hade vunnit hemma mot oss före jul med 20 poäng. Vinst med 21 poäng var ett måste för oss.

Jag minns att mina guards Lennart Falkmer och Anders Hedman lyckades radera ut Charles Bartons fina skytte genom att ständigt byta i försvar på deras screenar och på så sätt inte fastna. Barton kom inte loss.

Vi vann med 19 p, vi hade matchens sista skott men det var ring ut och Plannja tog klivet upp.

Jag minns att vår suveräna amerikan Dulaine ”Sweet D” Harris sopade rent runt korgarna och gjorde poäng efter poäng. Och jag minns att en 18 årig Jerry Selberg fick sitt stora genombrott i den matchen.

Det är förresten lätt att minnas hur det var då trots att det är 45 år sedan eftersom en kompis filmade en hel del av matchen med s.k Super 8 film. Jag har överfört den matchen till en 15 minuter lång dvd och det är hyfsad kvalitet på filmen. Historien är viktig tycker jag även om många inte verkar bry sig alls.

Kuriosa i sammanhanget är att när det var dags för första match i serien på hemmaplan då blev det problem.

Klubbens exentriska markands ansvarige (ja vi hade en sådan redan 1977) i ”Universum Stars” hade köpt in så extremas speldräkter med stora stjärnor på så att spelarna i laget vägrade att spela i dessa clowndräkter.

Premiären spelade i de gamla dräkterna och det blev vinst som vanligt. Dräkterna med stjärnor såg jag aldrig mer.

Godmiddag