Damer som förtjänar Umeå basketens respekt

Under åren 2012 – 2022 vann Udominate Basket och A3 Basket många matcher i den svenska damligan. Lagen var hop värvade främlingslegioner med målsättningen att vinns SM guld och det lyckades man med 2019. Under dessa år lyckades man inte producera några lokala spelare till A landslaget.

Det som inte så många kommer ihåg eller känner till det är att Umeå faktiskt har en fin historik när det gäller egna produkter i damernas A landslag. Hela åtta (8) damer har representerat Umeå i A landslaget under 80 och 90 talet.

Jag var engagerad i distriktets basketförbund i många år fram till 2018. Under mina sista år försökte jag få styrelsen att i samband med någon av Udominates slutspelsmatcher uppmärksamma dem som kämpade på parketten i elitserien på 80 och 90 talet och tog plats i A-landslaget.

Jag kontaktade berörda spelare och alla tyckte att det skulle bli jättetrevligt. 

Tyvärr så ”rann det ut i sanden” av ngn anledning. Det hade absolut ingen inte med ekonomi att göra. Bara brist på engagemang. Vi i Sverige är så förtvivlat dåliga på att visa uppskattning av våra föregångare som har lagt grunden till det vi idag står på. Jag hoppas att det någon gång blir en förändring i tänket.

Spelarna som förtjänar respekt är följande:

Ulrika Plogner, 53 år som numera bor i Karlstad är den Umeå spelare som har flest A-landskamper. Hon gjorde hela 74 A landskamper. På andra plats kommer Pia Edvinsson, 59 år som bor i Holmsund med 57 A-landskamper. Anna Oscarsson 55 år med 48 A-landskamper bor utanför Umeå. Angelica Gabrielsson 45 år med 30 kamper är sportchef för Täby Basket. I Umeå finns även Ann Ågren 53 år (8), Erika Åström 53 år (5), Liselott Andersson 55 år  (2). Eva Söderberg 55 år (3) bor i Göteborg. (Med reservation för nuvarande andra efternamn)

Dambasketen på högsta elitnivå finns inte längre i Umeå och jag tippar att det återigen tar 7-8 år innan det kommer fram en ny bra generation spelare och entusiastiska ledare som är beredda att ta steget mot yppersta eliten igen. Det krävs mycken och målmedveten träning för att nå dit.

1993 lades dam elitbasketen ned senast i Umeå. Det dröjde till 2000 innan man återigen tog steget upp i elitserien som Umeå Comets.

På herrsidan har Umeå inte haft samma framgång men Jerry Selberg har 31 A-landskamper, Jan Brändström 17 och Johan Pierre 4.

Jag vet inte vad det var som hände nere i Uppsala igår kväll. Vid ställningen 58 – 59 med en period kvar blev BSKT´s för kvällen bästa spelare sittandes på bänken i öppningen av den fjärde perioden. Jag har ingen aning om hur staben tänkte där men helt klart är att i mina ögon matchade man helt fel spelare. Spelare som hade flow fick sitta på bänken.

Godmiddag