A3 visade kvalitet i 25 minuter och det räckte

Kul med vinst för A3 och en till en till match i Umeå på söndag, men det är bara normalt att det blev vinst för A3. 

Det finns ingen anledning till bäst av fem i en semifinal om inte lagen är så pass jämna så att det blir fler än 3 matcher.

Spelare och coacher måsta klara av att prestera när det gäller. Dessutom måste man ha lite tur i jämna matcher och det hade A3 igår. 

En semifinalserie som slutar i 3 – 0 är inte särskilt rolig för den förlorande parten. Det känns nog som ett stort misslyckande.

Det var inte ”högre makt” som låg bakom A3 segern utan lite flax på slutet och uppvaknande spelare i A3. 

Jag har skrivit ett flertal gånger under säsongen och inför slutspelet om A3 spelarnas kapacitet men det gäller att klämma fram det när det behövs och det har man inte fått fram i A3 i många matcher under säsongen men man har ändå vunnit.

Vinsten måste ses som en lagseger med tanke på att så många bidrog med tvåsiffrigt i poäng görandet. Uppe i Luleå var det tre spelare med tvåsiffrigt. Igår hela sex spelare.

Om dom tre musketörerna Thompson (21) Stach (17) och Vintsilaiou (12) kan leverera 50 poäng och Degbeon, som hittills inte har kommit in i semifinalserien kan spela på den nivån som förväntas då kan laget slå ut Luleå. 

Degbeon brukar dominera oavsett motstånd men ständiga dubblingar nära korgen stoppar hennes poängproduktion. Kanske dags för en pump fake då och då.

Forasté och Uhrströms goda skytte måste också nyttjas lite mer. Igår var deras insatser matchavgörande.

A3 visade upp en helt annan balans i försvarsspelet. Var det inställning som var bättre eller tryggheten på hemmaplan ?

Funktionärerna i oranga västar och den fåtaliga men ljudliga och verbala publiken hjälpte definitivt till ?

A3 håller samma standard som Luleå om man bara kan spela ut. Skyttet utifrån är minst lika bra som Luleås.

A3´s akilleshäl är det äckligt disciplinerade anfallsspelet. Spelarna ”bryter inte mönstret” och attackerar en mot en trots att Luleå är som ett plåster alldeles intill. Då blir det för stillastående spel och stulna bollar när de i trängt läge försöker att forcera fram en passning eller ett avslut.

Luleå spelar bra basket och man hittar varann bra men liksom alla lag i dagens topp basket så är dom beroende av att 3 poäng skotten går i korgen för att kunna vinna. Igår fungerade det inte (27%) och det avgjorde.

A Nyström och Westerberg var riktig bra (inte lika många stegfel heller). Jag röstade på E Nyström som årets forward men det kanske var fel för hon har varit riktigt svag i semifinalerna. Naivt försvarsspel har inneburit snabb foul belastning för henne i båda matcherna.

Ordentlig press på M Lucas tvingar henne att attackera och då försvinner snabbt hennes fruktade skytte.

Frågan är vem som som skall ta hand om Ekh. Hon är bra både som skytt och som attackspelare. Gårdagens taktik fungerad inte för hon öste i 28 pinnar. En dubbling av henne när hon har bollen skulle tvinga henne att passa men frågan är om A3 hinner täcka upp efter passningen.

Jag funderar på varför Enjebo tog inkast på bakre planhalvan med 3 poäng ledning och hela 5 sekunder kvar av matchen. Det hade lätt kunnat bli en stulen boll och 2+1 till Luleå. Kanske var det taktik av Enjebo för att överraska Sandberg, som garanterat räknade med inkast på den främre planhalvan – vem vet.

Jag hörde att reportern för sportradion tyckte att domarna blåste för mycket. Det visar på att han inte kan basket eller så gillar han Luleå. Domarna dömde bra men kunde ha delat ut minst fem foul till per lag under matchen.

Jag tycker att Nasrollah 4.5, Luna Gogolin 4.5 och Bardagji 4.0 hade en riktigt bra och rättvis match. A3 var det bättre laget igår och förtjänade verkligen att vinna.

Degbeon blev hopklämd ett antal gånger under Luleås korg på ett sätt som normalt ger foul men det kanske jämnade ut sig under matchens gång.

Det visar sig nu att radiosportens reporter jobbar för SR i Luleå så jag förstår hans omtanke.

Högsbo orkade inte stå emot Alvik igen. Tröttheten tar ut sin rätt pga lite för svag bänk och missarna i bra lägen blir för många. Jag har svårt att se att Högsbo skall kunna vinna i morgon borta mot Alvik men hoppas kan vi ju alltid.

Godmiddag