Torsdag 3 januari, 2019

Torsdag 3 januari, 2019

Det har gått hela två veckor utan att jag dagligen har kunnat logga in och skriva i HOOPS, men som du kan se så har jag fortsatt att skriva och nu när det fungerar igen då kan du i efterskott läsa mina högst personliga åsikter om både det ena och det andra under tiden 20 – 30 december.

Jag har fått många förfrågningar om varför jag inte skriver och alla har varit positiva men det är naturligt. De som tycker att jag skriver skit och inte gillar vad jag skriver om de hör ju inte av sig. Åsikterna kommer ofta till mig i alla fall. HOOPS har faktiskt fått några mejl med lyckönskningar inför det nya året och det tackar jag för.

BSKT mötte Borås och det gick precis som väntat men trots att BSKT för närvarande är ett minst sagt sargat lag så gjorde de en elitmässig bra insats och det hedrar alla. För en tid sedan tyckte en kommentator att BSKT inte hörde hemma i ligan men han har fel. Borås var tvungen att ge 100% för att vinna.

Det som retar mig det är att lagets viktigaste spelare Mathieu i match efter match foular ut sig långt innan matchens slut. Ofta med en teknisk foul bland de fem. Han måste börja spela smartare. Att provocera domare med gester när han får foul kostar. Ledningen får förklara för honom att det blir löneavdrag för tekniska foul i fortsättningen.

Jag kan förstå om coach Gustavsson vilar honom ibland men inte att han vilar honom när han har bara en foul. Han kan spela nonstop. När han får sin andra foul i den första halvleken kan man bänka honom men inte med bara en foul. Om han får sin tredje i början av den tredje perioden då är det läge att bänka honom igen en stund men inte annars.

Nutidens unga coacher tänker på gameplanen och rotationen. De går inte på känsla och dagsform. De tror att de kan göra som collage coacher i USA men tyvärr så har inte de svenska coacherna så breda lag och så många valmöjligheter. Fingertoppskänsla är det viktigaste en coach kan ha i sin verktygslåda anser jag men det håller inte alla med om det vet jag. Inte fick James Harden vila den gångna helgen. Coachen inser att han är het och i form då är det bara att spela så mycket som han vill. Det är professionell idrott.

Hollins var en trevlig kille och djupt religiös men tyvärr så var hans fysiska status inte alls den som den borde vara. Det är trist att agenter och coacher luras så mycket. Att höja spelare bara för att få till en deal och ”bli av med dem” är inte ok. De skulle tjäna på att tala sanning. Hollins blev som tur var ingen dyr tryout eftersom han redan var i Finland. Fransmannen Husseins rådgivare var inte heller att lita på och turligt nog blev inte heller den tryouten kostsam. Besluten i säsongsinledningen att ta Williams och Green får ledningen ta på sig. Det är deras misstag som de nu måste försöka att korrigera med en ny guard och en ny forward innan transfer fönstret stänger.

Luleå BBK:s nya jätte Aluiminate kanske kan bli det de önskar sig men jag är lite skeptisk efter att ha studerat henne i ett par matcher som finns på youtube. Atletism saknas, frågan är om hon har skaffat sig kondition. Hemma i Litauen spelade hon stor basket och hade kondition men det jag har sett som hon har presterat i utlandet är inte bra. Helt klart är att Luleå skaffat henne för att använda henne i pick & rull spelet för att tvinga fram mismatch, men hon skjuter inte lika bra som fjolårets center så det blir till att hindra henne att rulla mot korgen och undvika byten i försvar. Förresten om hon vevar med armarna lika mycket och screenar lika illa som på filmerna jag har sett då lär hon få foul ganska snabbt.

Jag hade fel om Mingo. Jag tyckte att det lät otroligt konstigt att hon skulle bli borta till januari pga en meniskskada. Jag skrev att hon borde vara tillbaka inom 5-6 veckor och det skulle hon ha varit om det hade varit en normal vanlig meniskskada men det här var tydligen något mycket värre än så. De blev tvingade att ta fram kniven och då blir det alltid längre tid. Jag har letat i rullorna men jag kan inte hitta datum då hon blev skadad. Hade hon skadan redan när hon kom till A3 ?

Kommer du ihåg att jag för en tid sedan skrev om att det alltid kommer en del oväntade resultat i slutet på december beroende på hur lagen tränar och är redo runt julhelgen. Nässjös storseger hemma över Jämtland, följt av BSKT:s seger hemma över Nässjö var oväntade liksom Borås överkörning av BC Luleå i Luleå och sedan avslutningsvis Nässjös vinst på bortaplan mot Södertälje. Om Köping hade vunnit hemma mot BC Luleå igen då hade det blivit skämskeps och BC till Öqvist, men de fixade det.

Godmiddag