Fredag 4 januari, 2019

Fredag 4 januari, 2019

På torsdag eftermiddag tittade jag på när MBA Moskva spelade kvalmatch i Eurocup mot Botas från Turkiet, som var här i Umeå och mötte A3 i Eurocup. MBA vann med 77 – 76. Det var en välspelad match av två taktiska lag i en fantastisk arena men kanske bara ett par hundra åskådare precis som i Umeå. Botas saknade Jewell Lloyd och det var troligtvis skillnaden mellan lagen. Jag tippar att Botas vinner med mer än en poäng nästa vecka på hemmaplan och går vidare.

A3 är på väg till Slovakien för de två avslutande matcherna i EWBL. Det skulle förvåna mig om de inte vinner båda. Jag har tittat på några av deras motståndares matcher och de är sämre än A3, men då har vi det här med zonförsvar igen. A3 kommer att manövrera ut lagen om de spelar man-man men då byter de till zonförsvar omgående och de stannar i zonförsvar om A3 inte kan skapa lägen och skjuta sönder den.

I kväll spelar BC Luleå mot Nässjö. Jag kan inte tänka mig att Nässjö skall kunna spela med dem men det är klart att om BCL inte är på tå så kanske det kan bli en match. Uppsala borde inte ha något att hämta i Norrköping men Bridgefort och Williams är spelklara så Uppsala verkar hoppfulla på twitter.

I morgon spelar BSKT borta mot Södertälje. Saleman är inte med och det påverkar båda lagens gameplan liksom att Garcia mest troligt inte spelar för SBBK. Tyvärr så misstänker jag att Södertälje är rätt sugna på vinst efter den minst sagt oväntade förlusten mot Nässjö på hemmaplan. Jag skriver oväntade men det kanske är fel. Nässjö föll på hemmaplan mot Södertälje men först efter förlängning. Nässjö är bra om de bara får ihop det. Kanske skräller de borta mot BC Luleå i kväll.

I morgon kl 18.00 tar Luleå BBK emot Alvik. Om McCarville inte spelar då blir Alvik en munsbit.

Publiksiffrorna är låga inom dambasketen ute i Europa rent allmänt. Jag ser massor av matcher och kan garantera att det är i stort sett bara i Spanien och Frankrike som det är mycket folk (1500-2000+) på dammatcher. I Italien, Litauen, Lettland, Tyskland och Polen runt 500 personer. I Ryssland är det endast UMMC Ekatarinburg som har några tusen i övrigt ett par hundra. Ungerska Sopron har en stadig hemmapublik runt 1500 personer.

Sverige är alltså inte särskilt unikt när det gäller dåliga publiksiffror. Det är snarare Luleå BBK som är så extremt unika med sina stadiga runt 1500. Eftersom det inte finns intresserade som är beredda att betala för att gå på matcher i BLD, då kanske föreningarna borde satsa resurser på att få dit lite mer folk. Jag har tidigare kommit med ett flertal förslag men man bryr sig inte om att testa dem. Jag tror att det kanske beror på att det kräver en hel del jobb läggs ned och man saknar medarbetare.

Många verkar vara byxis över B-lövens svaga prestationer. Ledare, sponsorer, privatpersoner, fans och media. Tränaren är antagligen den som är minst orolig för han har säkert både svångrem och hängslen på sitt kontrakt så han kan leva med att få sparken.

Spelarna är de som känner sig mest pressade det vet jag. Det är de som skall levererar på isen och det är de som måste motiveras på rätt sätt för att få dem att våga prestera. Vad är då rätt sätt kan man fråga. Jag tror att rätt sätt i hockey och innebandy är att låta spelarna lägga upp stora delar av taktiken själva. De känner sina motståndare och spelet är mycket oförutsägbart eftersom lagen inte kan HÅLLA I pucken eller bollen med händerna. De kan inte kontrollera spelet utan man måste vara smart och kämpa sig till resultat. Om spelarna själva får bestämma över hur de skall spela då kanske motivationen kommer eftersom de själva har beslutat vad de skall genomföra.

Godmiddag