20 – 30 December, 2018

Söndag 30 december, 2018

Jag har skrivit om det överdrivna klappandet & highfivandet men det finns ett till beteende som är extremt överdrivet i en del lag. Wettarna är värst på det i herrligan åtmindstone på hemmaplan. Varje gång någon spelare i det egna laget tar ett skott då ställer sig alla 15-17 personer på lagbänken sig upp. Problemet är det att enligt regelboken så är det bara coachen som får stå upp under pågående match.

Jag vet inte vem som har hittat på detta betende men jag har noterat att det är väldigt vanligt bland bg lag och andra junior och ungdomslag. Det går dessutom till extrem överdrift ibland då man även står upp och jublar när motståndarna får en avblåsning mot sig.

Jag har frågat etablerade elitdomare om hur de ser på detta med tanke på att de är så petnoga med att den assisterande coachen inte skall stå upp under pågående match men det är en känslig fråga som man slingrar sig ur.

Domarnas personliga tolkning av vissa regler blir ibland ganska avgörande. Jag börjar bli lite less på alla situationer då anfallaren sätter arm eller axel i en försvarare som tappar balansen men inte får ngn fördel utan i stället ofta foul, teknisk foul eller varning för filmning. Domarna kommer undan ansvaret att döma genom att teckna för filmning. Inte bra. Jag är ganska säker på att FIBA kommer att ändra det till nästa säsong. En gång sade en av mina stora spelare ”Måste jag falla för att domaren skall blåsa offensiv foul” – tänkvärt.

Jag önskar er alla ett bra slut på 2018 och tackar er för att ni läser mina personliga funderingar och åsikter om basket i synnerhet men lite av varje i allmänhet. Det har blivit runt 400 st A4 sidor i textmassa under 2018 och det är lite mindre än under både 2017 och 2016.

Sedan den 19 december har jag inte kunnat skriva dagligen pga att plattformsleverantören har gjort en förändring i redigeringssystemet och det har inte fungerat för mig sedan dess. Vi får se när HOOPS kan komma igång igen.

GOTT SLUT

Lördag 29 december, 2018

Jag lider med coach Gustavsson. Det kan inte vara kul att ha sådan omsättning på spelare som han har just nu men eftersom de tog risken med Williams, Green och Mathiue trots att de inte imponerade vid försäsongsmatcherna så är det som det är. Det är bara att gilla läget och göra sitt bästa av situationen.

BSKT har testat olika lösningar men ingenting har varit lyckat så jag hoppas att de träffar rätt i de förändringar som måste komma. Tyvärr så är skavankerna på de svenska spelarna de som oroar mest. Dessa går ju inte att ersätta.

Matchen mot Borås kan knappast sluta med annat än en förlust med tanke på hur laget ser ut idag men vi kan väl alltid hoppas på en nyårskaramell.

Alvik utan McCarville har ingen chans att utmana om guldet. Det anser jag efter att ha sett A3 vinna ganska enkelt på lördagen (26 – 52) i paus 55 – 92 till slut kunde ha varit +25 till så överlägsna var A3. Betydligt högre tempo än Alvik var avgörande.

Alvik har bra och smart anfallsspel men A3:s försvar roterade bra. A3 spelade det bästa försvar som jag har sett sedan de mötte Botas hemma i Eurocup. Aggressivt och nästan alltid med en hand upp så att det inte går att skjuta snabba skott. Här har BSKT:s herrar något att lära. De spelar för det mesta med nedhängade armar i försvar.

Nya Dedic var riktigt bra både i försvar och i anfall. En explosiv returtagare med snabbt första pass är exakt vad A3 behövde. Dessutom bra en mot en och på straffkastlinjen. Dellbros samspel i pick & rull med Degbeon värmde. Asoro defensivt slarvig och dessutom för många dåliga passningar, Brown varvar bra avslut med slarviga passningar och chansar som vanligt i försvar men idag straffade inte Alvik det.

Domarteamet var utan samspel och timeing. Tiberg blåser som vanligt de flesta foulen på Umeålagen. Jag vet inte vad han har emot Umeå men så känns det i alla fall för mig. Damen som dömde var riktigt duktig. Hon heter Månsson och är ny för året. Jag såg henne döma Eos-Högsbo och hon var bra även i den matchen. Rättvisa domare faller mig i smaken.

McCarville lyfter givetvis laget Alvik mycket men knappast tillräckligt för att utmana om en finalplats. Jag skrev för ett par veckor sedan att om A3 spelar som de spelade då blir det problem. Om de spelar som de gjorde idag då blir det inga problem. Kul att se en hel del nyheter också i både anfallsspel, inkast och försvarsspelet. Utveckling pågår.

A3:s match mot Telge blev inte den utskåpning som många säkert trodde efter uppvisningen mot Alvik, utan återigen visade det sig att A3 har väldiga problem att spela mot en bra matchup zon. Det vill till att A3 börjar att skjuta lite bättre från 3 poängsavstånd samt att man börjar spela mer helplanspress för att driva upp tempot i matcherna och skapa bortkastade bollar hos motståndarna så att man slipper spela mot zonförsvar.

Scannade av Luleås nya 205 cm spelare Kritina Alminaite igår. Hon är låååång. Om hon har skaffat sig kondition så att hon orkar springa fram och tillbaka då blir hon en stor faktor för Luleå. Det jag såg igår från hennes senaste säsong i Spanien så orkade hon ingenting. På en highlight film ser ALLA ganska bra ut men jag såg en hel match i den spanska ligan och det var ganska sad.

Jag fattar att Wettarna inte behåller Engström. Han är inte tillräckligt bra men han kanske kan bli om han är beredd att göra jobbet. Om han tror att han redan nu är tillräckligt bra då är det för sent.

Förresten har ni sett att SVT Sporten har fått pris som ”Världens bästa TV sportkanal”. Hur kan de få det när de inte har med världens näst största sport basket i sin s.k mångfald. Juryn hade säkert ingen koll på det.

Godmiddag

Fredag 28 december, 2018

Tidigt i höstas skrev jag. Att döma av Nässjös värvningar så har de bestämt sig för att nu är kräftgången över. Det är nu eller aldrig som gäller och det visade de ännu en gång när de vann borta mot Södertälje igår kväll. Även BSKT lyckades med den bedriften i fjol (vinna mot SBBK borta) vid ett tillfälle. Om man har lite tur med ett par värvningar och är tillräckligt desperat och är beredd att fightas då kan oväntade vinster komma och då särskilt under lac of concentration period som är juletider. Det slår aldrig fel. Så här års kommer det ofta skrällar.

Det var riktigt nära att Köping tog Norrköpings skalp. Jag har inte sett slutet på matchen så jag vet inte vad det var som vände matchen. Var det Norrköpings klassiska grisförsvar eller Köpings som inte klarade av att hålla nivån ända in i mål.

Kommentatorn gjorde bort sig ordentligt genom att prata i telefon mitt under sändning och tom svära. Var hittar sportsground alla udda typer som är kommentatorer. Verkar vara kompisar till ägarna som får tjäna en hacka. Lite mer professionalism kan vi väl få begära om de skall få ha rättigheterna till sändningarna. En kamera till vore på sin plats som visar 24 sekundersklockan som är så viktig i dagens basket. Dessutom borde lagfoul synas i grafiken. Man klagar gärna på de produktioner som svt har gjort under det senaste åren men sportsground har mycket att lära om de skall vara kvar.

När tom bänknötarna i Luleå BBK kommer upp i tvåsiffrigt då fattar du hur svaga Wettarna särskilt när Halvarsson inte är med. Lika svag var kommentatorn som inte hade koll på basket och inte såg att Wettarna coachades av Aulander. Pinto tar time out sade han tom under matchen. Lite väl svagt.

Värden undrar: Var håller Keso hus i kväll ? Skrev krönikören på twitter under Luleå BBK:s match mot Wettarna. Svaret är: ”Ingen söder om Antnäs undrar”.

Däremot undrar man alltid i Luleå vad domarna håller på med när Luleålagen får många foul. BCL skall skatta sig lyckliga att Engströms bollbehandling och mowes register är så svag för annars hade BCL fått registrera ännu en förlust igår kväll när de mötte Wettarna. The ball looks very heavy in his hands.

VK bloggaren skriver överlägset mest om framförallt lokal basket i hela basketsverige men redaktionen verkar inte vara inne på samma linje. Papperstidningen hade tabell från alla lagsporter men inte basketen det säger en del.

Om BSKT kan göra en match av matchen borta mot Jämtland i kväll då är det bra gjort. Utan Saleman, Eliasson och Krayem finns det ingen chans till vinst. Det måste vara jobbigt att var headcoach i Umeå BSKT just nu. Inte ens en optimist som Gustavsson kan i sin vildaste fantasi tro på att det går att vinna med det tappet. Jämtland kommer att tappa koncentration och motivation när de ser BSKT:s lag men knappast så mycket så att de förlorar.

B-lövens kräftgång fortsätter. Lokalmedias och fansens förväntningar är oerhörda och det kan jag förstå med tanke på lagets enorma resurser. Det som för en dryg vecka sedan var helsidesnyheter i lokaltidningarna ett par dagar om att Kenttä redan är klar som ny sportchef för B-löven verkar ha svalnat. Bloggaren MrMadhawk läckte ryktet och stärkte sitt eget varumärke och alla tog betet.

Godmiddag

Torsdag 27 december, 2018

Kommande säsong återkommer Svenska Cupen i basketboll för både herrar och damer. Exakt hur det kommer att läggas upp vet jag inte men jag vet att omgång 1 och 2 skall spelas innan starten av basketligorna. I förbundets tidsplan står det 9 -15 september omg 1 och 16 – 22 september omg 2. 23 – 29 september är ligastarten och den 21 – 27 oktober omg 3 i den svenska cupen.

Undrar vad som är moroten för att delta i den svenska cupen. På 60 – 70 talet fanns det ett kostnadsutjämnings och ett handikappsystem där ett div 2 lag ledde med hela 70 poäng när man mötte ett ett s.k Allsvensk lag (högsta serien). När vi spelade borta mot Uppsala då tog de halva tågkostnaden och hela domarkostnaden. Svenska Cupen dog på 80 talet när upplägget förändrades och alla fick ta sin egen kostnad. Dessutom förändades seriesystemet och allt fler matcher började spelas. Det blev helt enkelt för dyrt att även spela i cupen.

Finns det verkligen intresse för cupen nu ? Om det blir ett gruppspel med t ex tre lag där alla delar på alla kostnader då kanske det är intressant som försäsongsmatcher men knappast om ett elitlag skall möta ett lag från ettan och ett lag från tvåan för att kvalificera sig vidare. Grupper med fyra lag och tre matcher fr-sö är för riskfyllt om det är tävlingsmatcher.

Jag hoppas att det blir så att lagen från de lägre divisionerna får slå ut varandra i de inledande regionala omgångarna och att elitlag inte kommer in förrän tidigast i den tredje omgången. En satsning på Cupen kommer att kosta 50-100.000 kr för ett elitlag från Norrland. Har man råd med det ?

Jag kollade på A3:s nya spelare Dedic från Kroatien i 30 minuter. Hon är numera längst i laget med sina 187 cm. Verkar vara i bra form och ”handleden såg bra ut” och då menar jag känslan i skottet.

Vad hon kan prestera i spelet fem mot fem det får vi se den 29:e mot Alvik.

Jag följer den finska basketligorna då och då och kollar in deras hemsida basket.fi. Noterar att de spelar en All Star match mot ett lag från Estland/Lettland under landslagsuppehållet i februari. Kreativitet finns det gott om i vårt grannland.

Kan också tipsa om att om det finns något lag i Sverige som är sugen på en riktig scorer då skall man ta sig en titt på amerikanskan Sydney Wallace, en snart 25 årig guard på 175 cm sätter skräck i alla lag sedan hon anlände till Catz från Lappenranta i den finska naistenliiga. Hon har hunnit med sex matcher, efter normala 12 i den första matchen blev det 41, 27, 54, 33 poäng alltså 29.3 i snitt efter fem matcher. Catz brukar ligga i tabelltoppen men efter en svag ligastart förstärkte man och har nu lämnat botten och startat klättringen mot slutspelet. Blir intressant att se om de lyckas vända.

BSKT reser till Jämtland för med ett stukat lag som inte har myckat till chans om Jämtland får spela som de vill nämligen snabb attackbasket. Man kan tycka att då är det naturliag taktiska draget för BSKT är att göra som Södertälje gjorde nämligen spela pressande försvar över hela banan och inte låta Jämtarna få köra men så lätt är det inte när man inte är ett lag som vanligtvis spelar på det viset. Det finns knappast varken kunskap eller kapacitet i BSKT att på kort tid ställa om till ett pressande lag. Jag tror att Gustavsson gör rätt i att satsa på det som han och laget kan bäst och inget annat.

I kväll spelas en dam och två herrligamatcher men kvällens höjdare är Euroleague matchen mellan Barcelona och Efes kl 20.55.

Godmiddag

Onsdag 26 december, 2018

Jag hoppas att BSKT snart gör fler förändringar i truppen för det går inte att ha ett par amerikaner på lönelistan som inte levererar det som krävs. Det vore bra om Gilchrese vill komma och hjälpa till eftersom han fortfarande tillhör BSKT och finns på lagets licenslista men frågan är ändå vilken form han har att erbjuda. Antagligen är han i bra fysiskt trim för han är en sådan person som håller sig i form men elitform och basketform är något helt annat.

BSKT behöver en ny spelare i position 3-4, som är en attackspelare och skytt. Singhateh och Eliasson har inte levererat tillräckligt även om deras insats inte är dålig. Eliasson leder +/- statistiken inom laget men det behövs ändå förstärkning. Om ambitionen är att inte bara att ta sig till slutspel utan även kunna gå vidare då måste laget förstärkas på guard och forward positionen.

Mina åsikter om det överdrivna highfivandet väcker en del känslor, men det finns även de som håller med att det är väldigt överdrivet. I USA har man till och med gjort psykologiska studier av NBA lagen och har kommit fram till att highfivande och klappande lag verkar vinna mer men som sagt det är i NBA. De lag som ligger i botten av BLD och saknar vinster klappar och highfivar lika mycket som topplagen så de kanske skulle fundera på en annan gimmick.

Även jag brukar göra high five ibland men bara till en spelare som går av planen och lyfter handen och vill få en. De flesta spelare som blir utbytt och är missnöjd med sin insats vill inte ”få en highfive” på vägen till bänken tänk på det. När jag coachade på elitnivå då stod jag och min assistent och höll upp handen i luften när laget presenterades och om de kände för det fick de klappa min hand.

I herrarnas Euroleague showas det på olika sätt vid den ofta spektakulära presentationen men när det är dags för matchstart hälsar man på domare och starting five – thats it. Under matcherna förekommer en del touchande vid starffkast och det är väl ok om man vill göra så. Jag är bara tveksam till det extremt överdrivna highfivandet i samband med presentationerna och vid bytena.

I Folkbladets papperstidning kunde man hitta ”Tomtens hårda och mjuka klappar” igen. Traditionen har varit vilande men av någon anledning så återupptogs den i VF i år igen. Det kan knappast ha varit pga att jag tjatade om det i HOOPS många gånger. Det var två föreningar som kom helt undan hårda klappar fastän de förtjänar minst en sådan och det var B-löven och A3. Vad kan det bero på ?

VF tomten tyckte att Selbergs tröja inte borde hänga i taket på Gammliahallen ”för han har ju inte vunnit något för Umeå”. Kan det vara VF tomten som har tagit ner tröjan för den har inte hängt i hallen under hela hösten.

NSD:s krönike tomte delade ut ett rättstavningsprogram till mrbasket/HOOPS för återkommande felstavning av Ansuluni och Upchur. Den köper jag om NSD Tomten inte hade något annat att klaga på.

Läser på nätet om att A3 har tillfört laget en ung kroatiska utan meriter i landslag eller utanför landet. Det var väntat eftersom USA kvoten är fylld med de tre guardsen. 187 cm Dedic kommer direkt från seriespel i den kroatiska ligen så det innebär att hon bör vara i godform just nu så jag tar mig en titt på Dedic i kväll när hon gör sin första träning. Jag har tittat på en del filmer på youtube där hon spelar men det ger inte så mycket.

Godmiddag

Måndag 24 december, 2018

Jag har delat ut många hårda klappar under hösten så därför väljer jag att avstå från de hårda klapparna i år och i stället enbart dela ut mjuka klappar.

Basketdomarna har varit så mycket bättre våren 2018 och den här hösten om jag jämför med de senaste åren. De har börjat följa FIBA reglerna noggrannare och det gynnar basketsporten som faktiskt då blir bättre och attraktivare.

De flesta spelarna har blivit mindre gnällig nu under hösten 2018 men inte mästarna, det förvånar.

De flesta coacherna håller sig inom coach boxarna och uppträder mer städat men fortfarande finns några få undantag som inte kan hålla sig i boxen. Du vet vilka jag menar. Domarna borde varna en gång och därefter skicka ut coachen direkt när det upprepas.

Sekretariaten sköter sig snyggt med tanke på alla nya tidsregler som man måste anpassa sig till i år. Förr var det vanligt med någon sekretariatskandal varje år men det slipper vi numera och det tror inte jag beror på att det sitter en kommissarie i båset utan på att de som gör jobbet är så erfarna med massor av matcher på nacken.

Statistikern är den stora hjälten som hinner med att bokföra allt som händer under en match. Jag tycker att hans insats är magisk särskilt om de är lika professionella som han Fredrik som sköter jobbet vid alla BSKT:s matcher.

Jag hoppas att alla ”mattisarna” Magnus i A3 och Lisa I BSKT får den respekt som de förtjänar för all fin service som de erbjuder sina respektive lag. Jag kan tycka att särskilt A3 spelarna är väldigt bortskämda.

VK bloggaren skall också ha en mjuk klapp för sitt ihärdiga skrivande om allt från Easy Basket till NBA.

Både A3 och BSKT har betat av en stor del sina skulder till Skatteverket och Kronofogden. Det förtjänar en mjuk klapp.

God Jul

Söndag den 23 december, 2018

Södertälje imponerade i Östersund på lördagskvällen. De gjorde ”den perfekta matchen”. Med en enorm intensitet och vilja och väldigt bra och juste försvarsspel tryckte de ner julglöggen i halsen på Jämtland. SBBK har kanske skaffat sig ett ointagligt försprång och borde kunna vinna grundserien om inget oförutsett inträffar. De spelar väldigt smart och utnyttjar alla matchups på bästa sätt och när Palmblad inte är het då sitter han på bänken. Valter Lindström borde vara mycket het inför landslaget. Han imponerar i match efter match eller är han bara bra i SBBK. Kepsen av för Degernäs och laget.

Jag förstår mig inte på Gehrkes byten i matcherna och jag förstår mig inte heller på Gustavssons byten men det har du läst förr. Jag kan aldrig köpa när heta spelare blir utbytta och nedkylda av coachen.

Den 28 december spelar BSKT borta mot Jämtland och det är bara att hoppas att jämtarna fortsätter att visa svag form och mest individuellt spel som det har varit i den senaste tre matcherna, då kanske BSKT kan plocka en viktig seger innan den hopplösa raden, Borås h, Södertälje b, Norrköping h, och BC Luleå h.

Sändningen på Sportkanalen/Cmore hade för en gångs skull dragit upp liveljudet (publikljudet) lite grand och det förhöjde sändningen däremot hade man samtidigt dragit ner kommentatorns ljud så att det var för lågt och det är lite synd med tanke på att Jenny Håkansson gör ett riktigt bra jobb. Den här gången bjöd hon även på en hel del förklaringar om regler. Det var bra eftersom de flesta som tittar på matchen troligtvi inte är basketnördar.

Dammatchen mellan Eos och Högsbo hade bra liveljud och det berodde troligtvis på att det saknades kommentator. Lite synd kan jag tycka att de som sänder inte anstränger sig lite mer och fixar en person som kan kommentera matchen. Betalt skall man ha för sändningarna men servicen kan väl få diskuteras. Normalt hade nog en av våra största dambasketexperter Joulamo tagit sig an matchen men han har tagit sig en välbehövlig semester i värmen.

Matchen var verkligen inget skönspel mer än Eos start med 11 – 0. Min åsikt är att årets damliga är riktigt svag och det gäller alla lag. Alla lag är ett par snäpp sämre än tidigare. Jag har svårt att se att vare sig Högsbo eller Eos skall kunna utmana om semifinalplatser efter Luleå, A3, Alvik och just det Norrköping.

Godmiddag

Lördag 22 december, 2018

Tittade på flera Europe Cup matcher. Galnast var det i Karsiyaka i Turkiet där tyska Würtzburg lyckades vinna med 87- 96 trots 3-4000 galna vrålande fans. Domarna skall ha mest beröm som vågade stå emot de hundratals vilda supportrar som satt 2 meter från dem på golvnivå och vrålade och vädjade till dem under hela matchen. De dömde helt enkelt suveränt.

Kalpakas brukar döma Europe Cup men han har inte setts till på ett tag. I övrigt lyser de svenska internationella domarna (få) med sin frånvaro. Antagligen så är arvodet så pass bra i den svenska ligan så det går före.

Finska Kataja från Joensuu hade ingen chans mot mina favoriter Bakken Bears från Åhus i Danmark, som startade matchen med 3 alley hoop dunkar. 89 – 104 till BB som nästan alltid gör över 100 poäng. Jag skulle inte bli helt förvånad om de även i år går ganska långt. I fjol blev det ända till final men så långt räcker man inte i år.

TTT Riga kunde inte stå emot fysiskt spelande Sopron. Zahui vevade med armarna och lyckades däcka ett par Riga spelare som inte kunde fortsätta. Det var väldigt fientligt på läktarplats och Sopron coachen fortsatte att var en bit in på plan och i vägen för domaren trots varning och till sist fick domaren nog och blåste T och satta upp båda nävarna i luften vilket innebar exit för coachen. Han gick bananas i sekretariatet men kommissarien visade med armen bestämt mot utgången. Coach gick ut men snabbt var han tillbaka på läktaren direkt bakom laget och då fick kommissarien avvisa honom mot omklädningsrummet men han gick upp och ställde sig på läktaren och under matchen visade kamerna honom flera gånger mycket upprörd och i slutet av matchen visade han sällan skådat omdöme genom att gå ner från läktaren och ropa direktiv till laget. Det blir intressant att se hur man handskas med det. Jag gissar på böter men en rejäl avstängning borde vara på sin plats.

UMMC Ekatarinenburg och Dynamo Kursk är obesegrade med 7 – 0. UMMC:s grupp verkar betydligt svagare än Kursk gruppen där Kursk trots sitt superlag har fyra jämna matcher, +1 mot Riga, +6 mot Olympiakos , +1 mot Fenerbache och +7 mot Sopron. UMMC har bara fått ta i borta mot Bourges då man vann med 70 – 74 i slutminuten.

BC Luleå gjorde processen kort med Spurlock och ärligt talat så tror jag att han var glad att få åka för han såg helt vilsen ut. Den basket som han har spelat tidigare har inte varit någonting alls i stil med BC Luleås run and gun basket. Ärligt talat så undrar jag hur bekväma de övriga spelarna i laget är av att veta att de alltid är så beroende av att Collins levererar.

Tänk så det kan svänga från match till match. Den 11 december slog Nässjö gästande Jämtland med 26 poäng. Den 18 december fick Nässjö pisk i Umeå med 9 poäng som kunde ha blivit större om inte Nässjö till sist vaknade. Det verkade som att de fortfarande låg kvar i sovvagnarna vid matchstart. BSKT:s vinst mot Nässjö var välkommen men oväntad. Saleman borta pga magsjuka och svaga utländska spelare bakom Mathieu. Greken, Nilsson och Eliasson frälste BSKT med 43 poäng tillsammans.

Jämtland spelar match den 22 december och det dessutom hemma, alltså inga problem med några dagars ledighet 23-25:e utan full satsning inför matchen mot BSKT den 28 december. Jag befarar samma trista utveckling som samma dag i fjol då Jämtland körde över BSKT.

Ni fattar själva hur otroligt galet nuvarande upplägget är med dubbla matcher mellan julhelgen och nyårshelgen. Umeå lagen borde givetvis träna fram till och med den 23:e. Fira julafton och juldagen med nära och kära och sedan springa av sig julskinkan den 26:e innan gameplanen inför match skall fastställas.

Norrköping hade inga problem att besegra Uppsala borta. Pelander var tillbaka och det betyder en hel del för dem. Uppsala var riktigt svaga. Jag tippar att de får det svårt att hålla sig kvar om det finns lag som vill upp. Alvik spelar på lördag den 22 december borta mot Wettarna så de har en mycket bättre rytm och förberedelse. Jag blir inte förvånad om A3 förlorar mot Alvik den 28 december och att de får svårt även mot Telge dagen efter.

När Telge spelade mot Luleå i veckan så sände de ut konstiga signaler genom att låta ast. coachen leda laget med Bengtsson på bänken. Har det uppstått en ”fnurra på tråden”. Det kanske fungerar någorlunda bra med de svenska spelarna om ast. coachen leder laget men de utländska spelarna spårar allt som oftast ur när ”bossen” inte leder laget. De har svårt att ”ta order” från någon annan än bossen, det måste svenska assistenter och medspelare ha kännedom om. Jag tycker att de två underpresterade kraftigt.

Snacka om breaking news. Den 66 årige legenden Rick Pitino blev härom dagen ny headcoach för Panathinaikos. Kanske kan Euroleague vara vägen tillbaka till NBA för Pitino som jag studerade mycket under min tid som aktiv coach. Xavi Pascual som förde Panathinaikos till grekiskt guld både 2017 och 2018 fick sparken eftersom resultaten i Euroleague inte räckte till. Snacka om kravprofil.

I lördagens papperstidning skriver man om isbanornas betydelse och dragningskraft. Jag håller verkligen med om vikten av möjlighet till spontanidrott. Det är tur att Umeå Fritid inte har monterat upp höga staket runt banorna och kodlås på dörrarna. Fram till för ca 10 år sedan var kommunens gymnastikhallar olåsta och öppna för spontanidrott. De var mycket populära ”ungdomsgårdar” som frekvent nyttjades av ungdomar i stället för att dra runt på stan. Strax efter sekelskiftet gjordes en del ofattande skadegörelse i en av stadens 25 större idrottshallar och då kom något ljushuvud på att det är dags att stänga igen alla för allmänheten. Ett tragiskt beslut anser jag för all spontanidrott bland inomhusbollsporterna upphörde.

Ser att B-löven lånade in en spelare från Vännäs i matchen mot AIK. Tänk att hockey är ett så enkelt spel så att en div 1 spelare bara kan kliva in i ett lag i en högre division och ”bara köra på” utan att ha tränat med laget mer än något enstaka pass och göra sådan succé.

Godmiddag