Onsdag 19 december, 2018

Vilken härlig seger det blev för BSKT i gårdagens match mot Nässjö. Alla BSKT ledarna pratade om att ”det var det nya försvaret” som avgjorde. Vadå nya försvaret. Det borde alltid vara självklart att ge 100% och spela så bra försvar som du kan men i BSKT har bra individuellt försvarsspel varit sällsynt under hela hösten. Jag har en känsla av att det ofta blir för mycket taktiskt tänkande om hur laget skall spela lagförsvar så att det individuella blir lidande.

En vanlig syn är en att man står med lätt böjda ben och med armarna hängande neråt. Det duger inte om man står öga mot öga med en bra och snabb skytt. Det kostar. Igår kostade det inte så mycket under de första 2-3 perioderna men i den fjärde slappnade man av något och direkt var Nässjö tillbaka.

Många drog efter andan och undrade vad coach Gustavsson sysslade med när han plockade ut viktiga Nilsson med några minuter kvar trots att han inte hade foulproblem. Jag tror att det berodde på att han inte gick ut på skyttarna och att Nässjö utnyttjade det. När Nilsson kom in igen en minut senare var han aggrssivare än någonsin och det gav bl a en viktig steal i slutskedet av matchen.

Jag gillar Varytimiadis. Han blev redan i fjol en liten personlig favorit pga all energi och entusiasm men även ”galenskap” som han visar. Jag lärde känna honom lite grand och jag gillar hans offervilliga inställning. Killen är huge och en spelare som inger respekt hos motståndarna. Det är sådana spelare BSKT behöver för att vinna.

Publiksiffran 648 stämmer inte. Det var max 500 personer i hallen om du räknar med ALLA i kiosk, sekretariat och på plan. Jag tror att jag vet varför publiken fortsätter att svika. Vid varje match får jag kommentarer från folk på läktarna att ljudnivån i högtalarna är alldeles för högt och ”varför skriker speakern hela tiden”. Många orkar inte sitta och njuta av basketmatchen när det är ett så fruktansvärt oväsen.

Jag föreslår att BSKT gör ett trendbrott under resten av säsongens tio hemmamatcher och väljer en helt annan musikstil, pratar i mikrofonen och det utan bakgrundsmusik så att alla hör vad han säger, och under halvtidspauserna drar man ner högtalaraktiviteten om ingen pausunderhållning erbjuds. De som är hörselskadade och använder hörapparat har alltid en plågsam afton när de är på herrbasket.

A3 har en helt annan stil som är mycket behagligare för öronen. Lagom ljudnivå så att det går att konversera både under match och framförallt i halvtid. Ingen vrålande speaker däremot en speaker som talar om när man skall applådera och tackar spelare när det byts ut och hälsar spelare välkommen in när det byts in, det är ovanligt.

Hollins tryout period är snart över och den borde inte förlängas. Inte kan BSKT ha en amerikan i laget som inte levererar 10+ poäng i varje match redan nu och det finns inte tid att vänta på formen.

I BC Luleå har de samma problem. Spurlock är riktigt vilsen och frågan är om BCL har tid att vänta två månader för det lär det ta innan han kommer i form. Borås vann med 97 – 107 i Luleå och det är BSKT:s nästa hemmalag. Norrköping mot Södertälje blev en streetfight. Domarna släpper matcherna mellan topplagen mer och mer det är tendensen och det är oroande. Jag tittade på sista perioden och kunde räkna till minst 10 tydliga foul som man inte tog och det trots att matchen dömdes av landets # 1.

När det gäller tekniska fouls så börjar jag att undra om domarna har någon intern vadslagning om vem som drar de flesta tekniska under hösten. Den tekniska mot Gustavsson var respektlös och detsamma den mot Varytimiadis. Domaren skall varna först om det inte är ett grovt övertramp och det var ingen av dem. Domaren som tog dem har varit populär i Umeå men trillade nog ner på rankingen efter detta.

Om domarna hade dömt matchen Norrköping vs BC Luleå i lördags på samma sätt som BSKT vs Nässjö då hade båda lagen fått ca 35-40 fouls. Varför skall vi behöva ha det på detta viset. När domarna inte är konsekventa då styr de basketsporten och det är fel om det är de som skall styra utvecklingen – tycker jag.

Godmiddag