Luleå kan fixa det.

Luleå BBK har chansen att på hemmaplan i morgon att slå ut Norrköping. Jag tror att dom måste avgöra på hemmaplan.

Om dom gör det då bommade jag årets tips för jag tippade i höstas Norrköping i final. När både Oliver och Dean anslöt då höjde jag gissningen till guld.

Det som har visat sig hittills i slutspelet det är att Norrköping är lite för beroende av att de utländska spelarna presterar på topp. Luleå får ut mer av de svenska spelarna. Igår bara 33p av 80p från Ryan och Haines.

Vesterberg gjorde 24p i match #2, igår sköt hon 15 skott och gjorde 20 p. Det har inte Norrköping väntat sig i slutspelet. Pelander åkte på två snabba foul och det påverkade matchen. Hon spelar lite för fysiskt och det kostar på bortaplan.

Jag tror att Norrköpings huvudsakliga taktik i nästa match blir att stoppa Vesterberg. Det blir inga byten på pick och rull så hjälpen kommer att komma från annat håll. Frågan är varifrån och vem som kommer att få lägena.

Det stora utropstecknet i Luleå i slutspelet är Haines. Hon spelar på en annan nivå än vad hon gjorde i grundserien tidigare. Hon ser mer vältränad ut, är snabbare och skjuter bra.

Även Wadling spelar bättre än tidigare men hon tog en rookie foul igår som var hennes femte. Det kunde ha kostat men det ordnade sig. Lite oroande är det med Ryans täta byten och skadekänning.

Min kompis som ofta ser matcher i Luleå Energi Arena sade att det knappast var 1900 åskådare som kablades ut. Max 1200-1300 tyckte hen. Jag tycker att det är lite väl bedrägligt att kabla ut en så stor skillnad. Det är väl bara de närvarande som räknas. Sockrar även Norrköping publiksiffrorna ?

Till sist måste domarna få höra vad dom bör skärpa till. Det var för många dåliga screenar i pick och rull situationer för att inte tala om alla missade stegfels avblåsningar. Det borde inte vara särskilt svårt med dessa beslut men dom uteblir alltför ofta. Spelare tjänar för mycket på icke avblåsningar.

Herrarnas Euroleague är slutspelad och idag tisdag startar det nya play in.

Maccabi vs Baskonia i Belgrad inför tomma läktare och Efes vs Bologna gör upp om plats i final eight men bara med en ”Do or die” match. Väldigt jämna lag så dagsformen avgör.

I kväll spelas #1 mellan Norrköping vs BC Luleå. Jag väljer Euroleague före och tar er i repris men bara om BC Luleå vinner. Jag har en känsla av att det blir mer brottning än basket ikväll och det vill jag inte se.

FIBA visade inte respekt mot damernas Euroleague Final Four som spelades i Mersin i helgen.

Presskonferensen som genomfördes på torsdagen var pinsam. De fyra lagens coacher satt på podiet med headset mikrofoner men när det var dags för dem att prata så fungerade inte några av dem.

Till råga på allt så hade man en tolk som översatta allt som sades på engelska till turkiska vilket väl avspeglar landets dominans när det gäller kapital och påverkan av dambasketen. Man borde även ha översatt till franska och tjeckiska tycker jag.

Det visade sig dessutom att Mersins coach inte kunde prata pga av förkylning och hosta. Eftersom man var på hemmaplan så borde dom väl ha kunnat skicka fram ngn annan.

Fenerbache vann som väntat även i år. Laguppställningen är helt enkelt för bra för att andra lag skall kunna hota. Coach Garnier har ett ganska lätt jobb för det spelar nästan ingen roll hur hon byter för hon roterar bara med sina 6-7 bästa spelare.

Villeneuve spelade fantastiskt i semifinalen men i finalen kom dom inte upp i sin bästa klass. Det berodde givetvis på motståndets kvalitet men även en del på respekt för de namnkunniga motståndarna Collier, Meesseman. McBride , Anderson m fl.

Godmiddag