Utländska spelare eller inte ?

Om svaret är ja då är frågan. Hur många ?

Jag tror inte på snacket att utländska spelare behövs i SBL för att våra svenska spelare skall få förebilder. Den tiden är förbi då de USA spelare som kom till Sverige var så bra så att dom var förebilder för både spelare och ungdomar.

My good vilka spelare som landade i Sverige på 70, 80 och 90 talet. Till och med på 00 talet såg vi några fantastiska spelare men inte nu längre. Holder och Watson är bra men inte så bra.

Idag finns det många svenska spelare som är tillräckligt bra så att även dom lockar folk till matcherna. Alla lag har svenska profilspelare.

Nu för tiden har spelare och ungdomar sina förebilder i mobilen. Dom kollar in deras matcher dagligen. På nätet hittar dom deras favorit mowes och hur dom tränar. Några få enstaka spelare i dagens SBL fastnar på unga spelares näthinna. Jag är ganska säker på det. Jag skall ställa frågan.

Det som är ett problem är att vi är med i EU. EU spelare får arbeta i vårt EU land om en förening vill anställa. Det går inte att neka. Det som krävs det är att alla SBL föreningar kommer överens om att spela utan utländska spelare men det kommer aldrig att hända.

Det som SBBF/SBL däremot kan göra det är att bestämma hur många utländska spelare man får ha i ett lag och framförallt hur många som får vara på plan samtidigt. Säg att max 2 är tillåtet samtidigt på plan. Det skulle förändra mycket.

Inom en del ligor har man regeln att minst två (2) U 23 spelare måsta vara på planen hela tiden. Tänk dig max två amerikanska spelare, en svensk senior plus två svenska U20 spelare. Detta skulle radikalt förändra svensk basket direkt om man skulle våga testa. Det kommer aldrig att hända.

Champions League kvartarna igår slutade inte oväntat med vinst för de spanska lagen Unicaja Malaga och UCAM Murcia. I kväll hoppas jag på Lenovo teneriffa borta mot Tofas Bursa men det blir svårt. Jag håller tummarna för Peristreri (Spanoulis lag) hemma mot Bonn.

Håkansson var inte ombytt igår. Birgander fick sparsamt med tid efter långtidsskadan. Det märktes att känslan i handlederna inte riktigt var där än.

Kvällens mest intressanta match spelas inte i SBL i kväll. Den avgörande finalen i damernas Eurocup mellan London Lions och Besiktas är iaf för mig mest intressant.

Matchstart 20:00 och Besiktas leder med 7p efter den första matchen. London Lions har gjort en otrolig satsning för att ta sig till Euroleague men då måste man vinna med mer än 7p ikväll. Jag tror att dom fixar det.

Godmiddag​