Fan trot men vi kan väl iaf hoppas

Det blir 14 lag i SBL från 2025 – 2026.

SBBF skriver att de utgångspunkter som legat till grund för beslutet har varit att:

1.     En kommersiellt mer attraktiv högstaserie behöver en tydlighet kring upp och nedflyttning, och en större nationell spridning.

Ganska svårt att förstå att det har tagit så många år för ligaledningen och SBBF ledningen att inse detta. Utan upp och nedflyttning blir vi aldrig erkända på de traditionella sport redaktionerna. Nu hoppas jag på direktnedflyttning för de 2 sist placerade lagen och direkt upp för de 2 högsta i Superettan men så blir det nog inte utan ett kvalspel som man inte kan missa.

2.     SBL-föreningar är, och har ännu större potential i framtiden att vara, regionala baskethubbar att inspirera unga spelare och skapa ett regionalt samt lokalt intresse.

Inget nytt. Så har det ALLTID varit.

3.     Ett större antal lag i SBL Herr skulle ge vid handen att ambitionsmässiga skikt utkristalliseras, och i en större liga finns bättre förutsättningar för fler lag att känna att man kan vara med och tävla.

Här tillmötesgår man restaurang klubbarna.

De som är störst bäst och vackrast kommer att vara det även i framtiden. Andra gör sig icke besvär om ni inte har något särskilt att komma med. Vi får återigen en grupp i toppen som gör upp om SM guldet, en grupp i mitten som slåss mot varann om vadå ? En grupp i botten som ganska snart väljer att hellre vara topplag i Superettan än slagpåse i SBL.  Tänk om en gång till och tänk rätt. Försök att komma med ideér som jämnar ut ligan i stället. De som har resurserna kanske måste vara med och betala.

4.     Det ger fler arbetstillfällen för coacher och större möjligheter för fler svenska spelare att tävla på den högsta nivån, vilket främjar en god spelar- och ledarutveckling.

Vadå fler arbetstillfällen. Räknar man med att det dyker upp nya klubbar som vill vara med  och som anställer på heltid. Glöm det.  Resurserna finns inte. Fler svenska spelare blir det i SBL och det borde bli ännu fler om SBL/SBBF hade modet att skära ner US spelarna till max 2 st.

5.     Föreningar måste ges möjligheter att växa in i SBL-kostymen och att gradvis bygga en mer professionell organisation och verksamhet. 

Denna devis har funnits sedan starten 1992. Det s.k 100 punktprogrammet har aldrig kunnat uppfyllas till 100% av alla i Basketligans historia. Många har försökt att leva upp till de krav som har ställts och har till sist insett sin begränsning och tvingats att dra sig ur. Bötesbeloppen haglade när kommissarien skickade in sin rapport. Sådana dumheter måst bort först av allt. Jag tänker inte rabbla upp alla klubbar som har försvunnit under åren. Urdragningarna och konkurserna kommer att fortsätta om man inte drar ner på de fasta och onödiga och dumma kostnaderna. Tänk om och tänk rätt.

Om du inte läser Jonte Karlssons krönika varje söndag på SBL´s hemsida så rekommenderar jag dig att göra det. Läs och begrunda. Han eftersöker bl a en marknadsundersökning om vad publiken vill ha.

Vi Umeå Comets genomförde 2007-2008 en publik undersökning.

Alla som kom på matchen (273 st) fick en enkät att besvara. 157 st enkäter lämnades in vid matchens slut. När vi sammanställde resultatet efteråt visade det sig att det som fick dåligt betyg var

1. den höga ljudnivån,

2. lite för långsam service vid försäljningsstället och

3. träsitsarna för publiken.

Det som noterades som positivt var

1. lagets kämpa takter trots lite för bra motstånd,

2. bra opartisk speaker,

3. suveränt sortiment vid försäljningsstället.

På frågan om dom skulle komma tillbaka på nästa match blev svaret att det var tveksamt om ljudnivån skulle vara densamma. Vi sänkte nivån.

Godmiddag