”Nästan alla får coacha i SBL”

Hur många tränare finns det i Sverige som är validerade att coacha i SBL herr och dam ?

Den frågan ställde jag till SBBF och fick ett överraskande svar.

Jag fick inga namn men till min förvåning fick jag reda på att man har sänkt kraven och att det finns hela 2300+ med rätt utbildning. ”Nästan alla får coacha i SBL”

SBBF svarade:

-”Det finns inte heller specifika behörighetskrav på SBL i dagsläget utan den högsta utbildningen vi har som behörighetsgrundande just nu är Steg 2 Tränare/Fortsättningsutbildning utvecklingstränare”.

Det var ett oväntat svar. Personligen tycker jag att det är bra.

Det innebär att coacher som har ”Steg 2 Tränare” eller nya ”Fortsättningsutbildning Utvecklingstränare” kan slappna av och inte känna sig pressade att dom måste gå nästa steg för att få SBL behörighet.

Det innebär kanske att vi under de närmaste åren får se nya namn som coacher på högre nivå i stället för ständiga rockader mellan klubbarna med de etablerade tränarna. Jag tror att svensk basket mår bra av det.

Jag tycker att det är bra med en öppen marknad men det känns nog lite awkward för dem som har satsat en slant på en ganska dyr formell utbildning som dom kanske inte behövde.

Tillgången på tränare innebär också att tränar lönerna knappast lär stiga.

Tar de billiga tränarna från utlandet tar över helt ? Kanppast.

Ge de svenska tränarna förtroende då kommer dom att ta chansen och göra ett lika bra jobb även om lönen inte blir hög.

I morgon kommer Södertälje till Umeå för match mot BSKT. I fjol förlorade SBBK på slutet stort mot BSKT och även mot Fryshuset. Många ansåg att det var s.k läggmatcher för att skaffa rätt position inför slutspelet. Kanske var det så, vem vet.

BSKT kommer inte att vila på hanen imorgon. Man kommer att ge allt för att vinna mot SBBK. Slutspels chansen finns ju fortfarande.

Frågan man ställer sig nu det är om SBBK nöjer sig med plats fem och kvartsfinal i bäst av fem matcher mot Jämtland eller om man har andra tankar.

Godmiddag