NSD överlägset bäst i Norr

Mer kritik kommer nu från spelare Euroleague lagen. Sju amerikanske toppspelare har gått ut i sociala medier och menar att domarna favoriserar vissa lag.

Visst är det synd att ingen vågar ha åsikter om SBL domarna. Sådant brukar kallas för en skyddad verkstad.

Du som är insatt kan säkert räkna ut att det är de grekiska, serbiska, turkiska lagen som anses få fördelar pga deras fanatiska fanbase som sätter ett oerhört tryck på domarna vid varje domslut.

Det är inte ovanligt att lag i SBL får med sig en del domslut särskilt på hemmaplan men ingen vågar klaga utåt.

Jag ser 3-4 matcher i herrarnas Euroleague varje omgång och jag är benägen att hålla med de som reagerar.

Det har skett en förändring under 2023 och det beror på de nya yngre domarna. Ibland friar dom hellre än fäller och det blir ju helt fel i fansens ögon om det drabbar hemmalaget.

Basketen så klart släppa fram nya domare men man måste handleda dem på bästa sätt och hjälpa dem att våga döma rättvist.

Domarna måste våga behandla alla lag i SBL på samma sätt. Här har vi pudelns kärna i SBL. Domarna dömer oerhört olika beroende av vilken konstellation av domare som dömer matchen.

Hapoel (The Workers) från Jerusalem knockade mina favoriter Teneriffa igår kväll med 85 – 61. Allt gick snett för Canaries som har 3 p skyttet som sitt kännemärke.  0 av 11 i första perioden och 22 – 6 i poäng till Arbetarna efter första. Jag har aldrig sett Canares så vilsna och coachen så arg.

Andra perioden blev som den första och när den tredje perioden startade lika illa så gick säkringen för Teneriffa coachen som drog på sig två tekniska foul inom fem minuter och fick traska ut och se matchen på laptopen i omklädningsrummet. Jerusalem spelade fantastiskt. T tappade koncepten.

Efter landslagsuppehållet blir det spännande att se vilka två lag som tar sig vidare till åttondelsfinalerna. Hapoel Jerusalem gör det men vem av Teneriffa eller Karsyjaka följer med. Coach Spanoulis lag Peristreri är avsågade redan nu tror jag.

Sverige skall snart spela kvalmatcher mot EM 2025. Match nummer ett spelas i Göteborg den 22 februari mot Bulgarien. ”Vinst mot Bulgarien i båda matcherna och vi är klara” säger TV experten men då har han inte koll på hur svårt det är att vinna mot dem och då särskilt borta.

Det är dags att helt sluta med prenumeration av VK´s papperstidning. Redigeringen av tidningen görs i Karlstad tidigt. Journalisterna verkar ha ett nio till fem jobb numera. VK börjar mer och mer likna ett reklamblad. 

Inte en rad om B-lövens vinst mot Brynäs dagen efter i tidningen, inte en rad om Umeå BSKTs genomklappning dagen efter och inte en rad idag om B-lövens match mot Almtuna igår. Alla hänvisas till nätet. Trist utveckling.

I Norrbotten redigerar och trycker man arbetarnas tidning NSD. Där hinner man med en helsida om BC Luleå dagen efter match. NSD är överlägset bäst i Norr. Synd att jag inte kan prenumerera den och få den i brevlådan på morgonen.

Godmiddag