Högre toleransnivå ???????

Läste en blogg där man efterlyser högre toleransnivå och hårdare spel i SBL herr. Vi har redan högre toleransnivå på det mesta. De som efterlyser det är ju helt fel ute. Fysiskt spel är helt ok men regelbrotten skall beivras.

Vi behöver bättre försvar och inte brutalare försvar. Det kommer även att ge bättre anfall och finare mer publikvänlig basket och i förlängningen mer publik. Bevara oss från dem som vill att regelboken inte skall användas.

Den senaste stora snackisen i Euroleague är att spelarna kritiserar domarna för att dom har en alldeles för hög toleransnivå.

Spelet har blivit för brutalt och blir bara värre för varje år som går. Spelarna menar att skaderisken ökar hela tiden . Alla lag har ständigt 3.4 spelare på skadelistan.

Det har att göra med att det just nu kommer in fler och fler nya yngre domare i Euroleague precis som i SBL och dom har inte erfarenhet och kurage/mod att våga blåsa på det som är nödvändigt att beivra.

Även om dom ser de rörliga screenarna, påhoppen i ryggen, knuffarna och tacklingarna m.m så blåser man inte i pipan.

Många försöker döma som de rutinerade domarna men det fungerar inte. Då blir det fel avblåsningar, icke avblåsningar och för många missar.

Umeå BSKT vs Köping blev en s.k rollercoaster som slutade med en chock för hemmalaget men framförallt för publiken.

BSKT spelade ”champagnebasket” från start med högt tempo och attack intensitet både i försvar och anfall och det ”tog Köping på sängen”. Publiken var med laget.

Köping blev totalt utspelade i första halvlek och siffrorna kunde ha varit avsevärt större om inte BSKT hade ”gett bort bollen” vid ett flertal tillfällen som gav Köping enkla layups.

Czerapowicz, Botold och Butler glänste både i offensiven och defensiven.

Det visade sig vilken betydelse en erfaren coach har när det ”går troll i spelet”. Coach Gehrke imponerade med att hålla koncepten och mana på sina spelare. Han visste att BSKT knappast kommer att skjuta på det sättet i andra och så blev det.

Han fick i halvtid laget att tro på att ta sig tillbaka i matchen steg för steg och det som underlättade var att BSKT valde att dra ner på tempot och börja spela på resultatet.

Jag kanske inte får medhåll i detta men det är ett klassiskt misstag att försöka börja spela smart när man leder.

Min åsikt är att Umeå BSKT tappade sitt flow när man inte fortsatta att driva upp tempot dessutom hade man några misslyckade byten som kostade 0 – 8 två gånger.

BSKT gav Köping chansen och dom tog den. Köping spelade utan press och det lossnade.

Jag gick när det var tre minuter kvar för choken var ett faktum.

Vi skall dock komma ihåg att Köping har fyra (4) amerikanare i laget och dom producerade 76 av deras 100 poäng. Umeås amerikanare är bara två (2) och dom levererade 34 poäng. Czerapowicz och Botold 48 p. Det är kul med SBL basket men förutsättningarna är väldigt olika mellan lag. BSKT gör det bra.

Domarna varvade högt och lågt. Misstagen jämnade ut sig under matchen. Man häpnar mellan varven på avblåsningar och icke avblåsningar.

Jag håller med Jonte Karlsson om att de unga spelarna får oförtjänt petiga foul.

Det kan inte vara så kul att komma in på plan och direkt en amerikan attackerar korgen så åker man på foul vid minsta kontakt trots att det är hur tydligt som helst att det är den anfallande spelaren som ”kör rakt in i rookien”. Vissa domare blåser sådana foul hela tiden.

Ikväll kl 20.00 ”Arbetarna” från Jerusalem (Hapoel Jerusalem) mot Teneriffa. Jag garanterar dig en höjdarmatch. Den spelas i Belgrad. Teneriffa kan vinna CL i år men det blir tufft som vanligt.

Uppsala borta på fredag blir jobbigt för BSKT efter den här tunga förlusten oavsett färdsätt. BSKT borde kunna vinna i Uppsala om dom bara får ordning på rotationen igen för den gick snett igår – tycker jag.

Har du koll på att damernas OS kval startar imorgon ? Jag startar energiuppladdningen idag för att imorgon klara av Spanien vs Japan 16:30, Ungern vs Kanada kl 19:00 och USA vs Belgien kl 20:45. Det borde bli Spanien, Kanada och USA som vinnare i dessa matcher men det är inte 100%.

Godmiddag