Snälla HJÄLP Umeå BSKT om du kan

Umeå BSKT vädjar om hjälp för att kunna överleva. Jag hoppas att alla basketälskare i Umeå drar sitt strå till stacken i stället för att bara kritisera entusiasterna i BSKT.

Jag hoppas att många kliver fram och är beredd att stödja BSKT både ekonomiskt och med arbetsinsatser men frågan är om ropet på hjälp gick fram.

VK valde en matsedel och placerade ropet på hjälp först på den 6:e sportsidan i lördagens tidning. Jag kan tycka att det borde ha varit på första sidan i del 1 eller åtminstone på första sidan i del 2.

Västerbottens Idrottsförbund och alla basketföreningar i länet borde känna ett visst ansvar att hjälpa till med ett ekonomiskt stöd.

När SBBF backade miljoner 2003 när herr EM spelades i Globen då fick alla basket föreningar i landet ställa upp med det statliga aktivitetsstödet.

Alla måste inse allvaret. Utan Umeå BSKT i SBL och BEH försvinner även NIU eftersom det krävs ett lag på högsta elitnivå i stan för att vara berättigad till att ha ett NIU.

Den informationen har iaf jag fått. En kollaps för SBL laget skulle vara förödande.

Umeå som Idrottsstad kommer att tappa position i rankingen och halka längre ner på listan.

Jag har varit med om nedläggningar av lag i div 1 inom KFUM Umeå vid tre (3) tillfällen.

Konsekvenserna har varit förödande. Duktiga talangfulla basketspelare har lagt av direkt. Det var samma visa 2009 när Cometerna gick in i KFUM Umeå. Många spelare gillade inte nedläggningen av Cometerna och slutade.

2012 när KFUM Umeå lade ner Damliga laget Umeå Comets uteblev den negativa effekten eftersom elitlaget redan då var ett lag. som bestod av hela sex importer och i övrigt värvade svenska spelare.

De flesta slutar direkt. Ett litet fåtal med höga ambitioner kanske söker sig vidare till någon annan klubb. 

I år delar jag inte ut några hårda eller mjuka klappar.

Det räcker med det tuffa paket som Umeå BSKT måste handskas med den närmaste tiden. Jag hoppas verkligen att dom som tar tag i uppgiften klarar den för utan Umeå i SBL och BEH då är basketen tillbaka på ruta noll.

En sista släng med sleven innan julgröten.

Jag vet jag vet att många tycker att jag tjatar för mycket om domarna, men jag vet också att det är många som håller med mig i min kritik. Mejl korrespondensen och telefon samtalen tyder ju på det.

Många av dem som håller med mig skulle aldrig våga gå ut med sin åsikt  offentligt eftersom dom riskerar att förlora på det.

Jag vet att många inte förstår min kritik eftersom jag i samma andetag skriver att det gärna får vara fysiskt på plan som i Euroleague och Champions League, men det är skillnad på fysiskt och regelbrott.

Jag står fast vid att de domare som inte vågar blåsa på de regelbrott som dom ser borde inte döma i SBL.

Det är ni som håller med mig som får mig att fortsätta med mitt mantra.

Det är en fröjd att se Saulius Racys döma i Euroleague och Litauiska ligan. Ingen tvekan i dömningen oavsett vilken spelare det gäller. Han borde vara alla SBL domares föredöme och mentor.

God Jul