Även damernas Euroleague

har tappat i kvalitet i år och det beroende av att många amerikanskor valde att inte välja Europa i år. Kan man tjäna miljoner hemma i USA så är borta bra men hemma bäst.

Fenerbache och DVTK Miscolc från Ungern är än så länga obesegrade och har 6 – 0, men i nästa match den 29/11 kl 18.00 spelar DVTK hemma mot Fenerbache. Jag skulle bli förvånad om inte Fener vinner ganska lätt. Messemann dominerar i ett överlägset lag.

Lite synd tycker jag om Elin Gustavssons lag Lublin som var nära att välta jättarna Lyon på deras hemmaplan. Lyon lyckades skramla in den avgörande poängen till 73 – 72 i matchens slutsekund. Gustavsson levererade 24 p och 9 returer. Hon har ögonen på sig nu från de stora klubbarna.

Cukurova från Mersin sparkade den lite väl hetsige spanska coachen Inigues och tog in en lokal förmåga samt värvade in poänggöraren Mabrey för ngn miljon. Efter det har man vunnit alla matcher. Mersin hade bra lag redan innan kicken men han skällde mer än coachade och det fungerar ju inte.

Den mest uppmärksammade matchen i onsdags var mötet mellan Zaragoza och Schio. Italienskorna körde över Zaragoza och hade 9 – 29, men när matchen var slut stod det otroliga  56 – 51 på tavlan och årets vändning var ett faktum. Italienskorna slappnade av och då vände det.

Jag följer de svenska och de finska lagen i Euro Cup mest för att kolla om något lag kan hävda sig. I fjol var finska Karhu lyckosamma och tog sig ända till semifinal mycket pga att dom hade lyckats med de amerikanska spelarna och att guarderna Kaukkainen och Kankonen var så bra.

Efter säsongen köptes laget sönder. Alla jänkare försvann till högre nivå liksom både finska guarderna.

Karhu har bra lag även i år men det blir nog svårt att tom vinna den finska ligan i år. I fjol blev det en överraskande förlust i finalen mot Helsinki Seagulls. Nu ligger man 7:a efter senaste förlusten mot Kobrorna från Lapua smed 77 – 68.

Norrköping spelade sin sista match i Eurocup igår hemma mot Bakken Bears. Det blev förlust med 82 – 88 och 1 – 5 i sluttabellen. Det ser inte bra ut men alla skall veta att lagen som man möter är starka även om det är div 4 av internationella matcher.

Varken jänkarna eller de svenska spelarna i Norrköping håller måttet ens på den här nivån. 

Tittade på Södertälje mot Köping i tisdags, men jag stod inte ut mer än 15-20 minuter sedan fick det vara för det var så gräsligt dålig basket från båda lagen. Lagen kastade bort bollen på löpande band genom galna skott i dåligt läge och genom dåliga passningar. Om domarna dessutom hade beivrat alla stegfel då hade det sett ännu värre ut.

Svensk basket står verkligen kvar på perrongen och stampar för närvarande. Jag hävdar återigen att en total makeover behövs.

Förändrade tävlingsbestämmelser, ett helt nytänk när det gäller serieträdet och genomförandet av serierna. Domarnas arbete måste bli striktare. Som det är nu så fuskar spelare och coacher hela tiden utan åtgärd. Det kommer att spåra ur fullständigt om SBBF inte gör något åt det.

Övrigt att notera är att Månsson dömde Euro Cup matchen mellan TTT Riga och Olympiakos och att Jovan Scundric var kommisarie i Joensuu när Kataja spelade Euro Cup mot Levice.

Godmiddag